У Вишгороді на Київщині у 96-му виборчому окрузі під час формування виборчої комісії дільниці №320348 на посаду секретаря включили особу, якої 1,5 роки немає в живих.

Так, окружна виборча комісія 10 березня сформувала склад дільничних виборчих комісій під час засідання. Про це свідчить і постанова № 9 ОВК ТВО № 96 від 11.03.2019 року «Про утворення дільничних виборчих комісій з виборів Президента України звичайних та спеціальних виборчих дільниць територіального виборчого округу № 96». У додатку до вищезгаданої постанови №9 ОВК № 96 зафіксовано, що секретарем ДВК №320348 призначений Прокопенко Сергій Володимирович від кандидата у президенти Миколи Габера.

Однак, 15 березня спостерігачці ОПОРИ повідомили про те, що включений до складу ДВК №320348 Сергій Прокопенко помер 1,5 роки тому. Громадянська мережа ОПОРА зв’язалась з рідними Сергія Прокопенка, і ті підтвердили цю інформацію та надали копію свідоцтва про смерть.

Крім того, зі слів рідних, він і раніше мав досвід роботи на виборах, а з кандидатом у Президенти Миколою Габером був знайомий ще з 1996 року.

Нагадаємо, що після засідання 10 березня спостерігачка ОПОРИ звернулась до Вишгородського відділення поліції Головного управління Національної поліції України у Київській області через те, що під час розгляду подань 75 осіб відхилено через їхнє кратне включення від більш як одного кандидата у Президенти. Така велика кількість «двійників» могла свідчити про ймовірну підробку документів, оскільки, згідно з законодавством до подання додаються особисто підписані заяви.

Втім, працівники поліції не внесли дану заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки не виявили факту адміністративного чи кримінального правопорушення.  У висновку Вишгородського відділу поліції ГУ Нацполіції у Київській області йдеться, що в ході  здійснення перевірки по заяві, не було підтверджень порушення виборчого законодавства, на момент прийняття рішень. Крім того, у висновку були включені і пояснення голови ОВК №96 щодо ситуації: «На засіданні ОВК №96 10.03.2019 року підчас формування (утворення) ДВК в окрузі питання щодо кратності включень було розглянуто комісією. Рішенням комісії ОВК кратні включення осіб були зараховані, виходячи з первинного звернення кожного з суб'єктів подання, виходячи з необхідності збереження права кожного члена ДВК на участь у виборчому процесі. Інших рішень з цього питання не приймалось. Виходячи з  вищевикладеного, ОВК 96 діяло виключно в межах своєї компетенції, яка передбачена виборчим законодавством, а саме конкретно ст. 24 ЗУ «Про вибори Президента України».

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Київській області: «В світлі отриманої інформації поліція має ретельніше перевірити ймовірність підробки документів, оскільки інші логічні пояснення того, як людина, яка загинула два роки тому, могла особисто підписати заяву на згоду бути членом ДВК просто відсутні. Крім того, потрібна ретельна перевірка всіх подань на членів ДВК, які отримала ОВК 96-го ВО. Адже підробка виборчої документації є кримінальним правопорушенням, за яке передбачено відповідальність ч. 158 Кримінального Кодексу України».

Варто зазначити, що в поданнях від Миколи Габера, кратне включення кандидатур спостерігалось 10 разів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.