На виборчій дільниці №800634 в Подільському районі столиці спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував присутність невідомих, один з яких погрожував голові комісії.

Близько 13:30 в приміщенні дільниці з'явилися двоє чоловіків та жінка. Один з чоловіків мав посвідчення офіційного спостерігача від ГО «Центр контролю передвиборчих програм» на ім'я Богдана Василюка. Жінка назвалася журналісткою, однак пред'явити посвідчення відмовилась. Інший чоловік також не представився.

Вони почали фотографувати, спілкуватися з виборцями. Один з виборців попросив сфотографувати його з бюлетенем. Голова ДВК, який одразу не побачив, що бюлетень ще не заповнений, зробив йому зауваження. Після цього двоє чоловіків почали провокувати голову комісії. Коли голова попросив їх зареєструватись, вони відмовились. В ході суперечки  чоловік, який не представився, пригрозив голові «дати в печінку». Голова звернувся до чергового поліцейського, однак правоохоронець проігнорував його прохання. Зрештою чоловік, який погрожував, залишив приміщення.

Богдан Василюк та жінка, яка не представилась, написали на голову ДВК скаргу про те, що він нібито перешкоджав спостереженню за процесом голосування, однак голова відмовився її приймати. Скаргу прийняли після того, як на дільницю приїхав член ОВК. Про ймовірне перешкоджання спостереженню склали відповідний акт.

Голова ДВК писати заяву до поліції відмовився. На його думку, оскільки на дільниці великі черги, це могло б заблокувати процес голосування.

Згідно з частиною 9 статті 28 Закону «Про вибори Президента України» встановлено виключний перелік осіб, які можуть перебувати на дільниці в день виборів, на засіданнях виборчої комісії, при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування. Без дозволу чи запрошення відповідної комісії в приміщенні мають право бути присутніми лише:

- члени виборчих комісій вищого рівня;

- кандидати на пост Президента України, їх довірені особи (не більше однієї довіреної особи від одного кандидата);

- офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України;

- офіційні спостерігачі від партій - суб’єктів виборчого процесу;

- офіційні спостерігачі від громадських організацій (разом не більше ніж по дві особи від одного кандидата на пост Президента України, від партії, від громадської організації);

- офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)