Протягом останніх 3 місяців спостерігачі ОПОРИ в Чернігівській області фіксували прояви активності кандидатів на пост Президента України, порушення в розміщенні зовнішньої реклами, її псування, матеріали в газетах з ознаками прихованої реклами та «чорного піару», звертались до поліції щодо порушення норм агітації та ймовірного підкупу виборців, а також спостерігали за роботою окружних виборчих комісій. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області під час прес-конференції 29 березня.

За 3 останні місяці  область відвідали 7 кандидатів у Президенти України: Олег Ляшко, Юлія Тимошенко (двічі), Валентин Наливайченко, Руслан Кошулинський, Ілля Кива, Сергій  Тарута та Петро Порошенко. Вони зустрічалися з виборцями, брали участь в урочистостях та зборах, проводили обласні партійні конференції.

Крім особистої агітації, кандидати активно використовували сіті-лайти та білборди, а в друкованих засобах масової інформації розміщували рекламні матеріали. Огляд чернігівських обласних щотижневиків показав, що кожен десятий матеріал має ознаки «чорного» піару, переважно проти двох кандидатів – Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського.

За словами громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області, з початку року ОПОРА подала 5 заяв до поліції про порушення виборчого законодавства. Зокрема, після двох заяв у січні по м. Чернігову поліція  склала два адміністративних протоколи та направила до Деснянського районного  суду м. Чернігова. Однак, постановою суду обидва протоколи були відправлені на доопрацювання поліції. Після доопрацювання протоколи вдруге розглянули і знову відправили на доопрацювання. Ще за трьома заявами проводиться перевірка, зокрема, по Чернігову від 22 березня щодо підкупу виборців та від 24 березня щодо розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних.

Як зазначила речниця поліції Чернігівської області Юлія Ковтун: «На сьогодні в області зафіксовано 163  повідомлення про порушення виборчого законодавства, за якими відкрито 14 кримінальних проваджень.»

2

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області  нагадала, що 24 березня представники ОПОРИ в місті Бахмач звернулися до поліції із заявою, аби зафіксувати зразки друкованої агітації, яку невідомі особи розклеїли з порушенням правил благоустрою в непередбачених законом місцях. Політичну рекламу кандидата в Президенти Романа Кошулинського розмістили на банерах без вихідних даних, а листівки, належно оформлені, розклеїли просто на фасадах будівель №30 та №37 по вулиці Першотравневій. 

Загалом в області спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували випадки неналежного використання спеціальних щитів для агітації. За їхньою оцінкою, міста Бахмач, Корюківка та Ніжин є трійкою лідерів за кількістю приватних і комерційних оголошень. Єдина дошка без порушень, але лише тому що на ній жодного оголошення, знаходиться в Прилуках біля школи № 13. В обласному центрі рекламні щити для агітації найбільше використовують за призначенням два кандидати в Президенти – Олександр Соловйов та Олег Ляшко.

Крім того, за інформацією офіційного сайту Державного реєстру виборців 3139 мешканців Чернігівщини голосуватимуть за межами області, натомість 3273 мешканці з інших регіонів звернулися до чернігівських місцевих відділів ДВК із заявами про тимчасову зміну місця голосування. Ще 3469 осіб змінили місце голосування в межах самої області.  Найбільша кількість заяв надійшла з Києва (1104), Харьківської  (219) та Полтавської(135) областей. До чернігівських відділів ДВК найбільше зверталися кияни (802) та мешканці Донецької (504) і Луганської (351) областей.

Як зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, «загалом 81,4% жителів Чернігівської області мають право голосу на виборах. Це – 828 845 жителів, враховуючи 18 263 особи з відміткою про вибуття. Чернігівщина голосуватиме в 6 виборчих округах, загальна кількість дільниць сягає 1 090, з них великих – 215, середніх – 274, малих – 601. За оцінкою довготермінових спостерігачів ОПОРИ, ОВК та більшість ДВК мають все необхідне для забезпечення належної організації виборів.

Підбиваючи підсумки, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області наголосила на важливості відповідального ставлення до процесу виборів: «Протягом 31 березня наші спостерігачі будуть уважно стежити за ходом волевиявлення, фіксуватимуть та повідомлятимуть правоохоронні органи про всі порушення».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)