Протягом березня Черкащину відвідали 10 кандидатів у Президенти України. Так, в області побували Олег Ляшко, Петро Порошенко, Віталій Купрій, Віталій Скоцик, Валентин Наливайченко, Сергій Кривонос, Руслан Кошулинський, Олександр Шевченко, Ігор Смешко та Олександр Вілкул. Окрім того, у якості VIP-агітаторів приїздили народні депутати, співаки, письменник та віце-прем’єр-міністр.

5 березня до Черкас завітав на той момент ще кандидат у Президенти від партії «Воїни АТО» Сергій Кривонос. У обласному центрі він побував біля пам’ятника «Борцям за волю України», а також виступив у Черкаському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації. Зазначимо, що 7 березня реєстрацію Кривоноса було скасовано у зв’язку із зверненням із заявою про відмову балотуватися.

6 березня на Черкащину приїхав кандидат в президенти від «Радикальної партії» Олег Ляшко. Він побував у селах Моринці та Шевченкове, що у Звенигородському районі, а також в місті Шпола. Там Ляшко зустрічався із виборцями, презентував їм свою передвиборчу програму, запитував про проблеми місцевих жителів. У Шевченковому разом із очільником обласного осередку «Радикальної партії» Іваном Полуднем він поклав квіти до меморіалу Тарасу Шевченку. Також у Шевченковому Ляшко заспівав разом із Степаном Гігою (відео можна переглянути ТУТ).

9 березня на Черкащину приїхав чинний Президент і кандидат-самовисуванець на цю посаду Петро Порошенко. На Чернечій горі у Каневі він вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка українським діячам культури та мистецтва, опісля виступив на сцені в центрі міста, де розповів про свій курс подолання бідності.

У Черкасах Порошенко виступив перед виборцями на площі Богдана Хмельницького. На площі були розміщені агітаційні намети Порошенка, де роздавалися газети та рекламні брошури.

По завершенню виступу Порошенка в Черкасах відбулися сутички між представниками «Національного корпусу» та поліції, внаслідок яких постраждали 22 правоохоронці. Поліція відкрила кримінальне провадження. Більш детально про конфлікт та приїзд Порошенка загалом читайте ТУТ.

Зазначимо, що візити Порошенка супроводжувалися концертами (у Каневі співали Святослав Бойко та гурт Kozak System, а в Черкасах - Фома), та виступами агітаторів – військового фельдшера Вадима Свириденка і кримськотатарського політика Ахтема Чийгоза.

10 березня у Канів завітав кандидат від «Свободи» Руслан Кошулинський. Там він поклав квіти на могилу Тараса Шевченка та загиблого «свободівця» Анатолія Чупилки. Опісля зустрівся із виборцями, яким презентував свою програму.

14 березня у Черкаси приїхав кандидат-самовисуванець Віталій Скоцик. Зокрема, він був на ефірі місцевого інтернет-ЗМІ «Вичерпно», де в основному говорив про протидії рейдерським атакам на аграрний бізнес.

14 березня до Черкас завітав кандидат у Президенти від «Руху Валентина Наливайченка Справедливість» Валентин Наливайченко. У обласному центрі він відвідав фабрику «Світ Ласощів» та зустрівся із колективом «Фабрики Агрохімікатів», що входить до складу корпорації «Укравіт». Також мав ефір на місцевому телеканалі «Ільдана».

14 березня у Чигирин приїхав кандидат від партії УКРОП Олександр Шевченко. Під час свого візиту він говорив з місцевим активом в основному про розвиток інфраструктури. Шевченка супроводжували голова УКРОПу Тарас Батенко, письменник Василь Шкляр та голова обласного осередку Сергій Танюк.

14 березня у Христинівку та Умань із презентацією свої передвиборчої програми приїздив кандидат-самовисуванець Ігор Смешко. В Умані він зустрівся із виборцями в міському будинку культури, а в Христинівці виступив на площі перед районним будинком культури та в самому приміщенні будинку.

14 березня в Чигирин приїхав кандидат-самовисуванець Віталій Купрій. Він зустрівся із місцевими жителями в районному будинку культури, де презентував свою передвиборчу програму.

16 березня в Умань завітав кандидат в президенти від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. Він зустрівся з робочим колективом Уманського тепличного комбінату, де говорив про необхідність запровадження програми підтримки сільгоспвиробників.

Окрім того, протягом березня Черкащину окремо відвідували так звані VIP-агітатори, що засвідчували підтримку конкретних кандидатів у Президенти.

Так, 15 березня у Черкаси приїздила нардеп Ольга Бєлькова (обрана від БПП «Солідарність»). У обласному центрі вона провела лекцію для студентів ЧНУ імені Богдана Хмельницького (зокрема, закликала студентів зробити «осмислений вибір») та у супроводі з головою обласної організації БПП «Солідарність» Сергієм Кудактіним відвідала автомобільний завод «Богдан». 22 березня у Черкаси приїхала народна депутатка Оксана Білозір (БПП «Солідарність»). Вона провела зустріч у комунальному готелі «Дніпро», де закликала «не зганьбитися і зробити вірний вибір». 15 березня Золотоношу відвідав віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. Він розповідав про підтримку ініціатив президента на місцях.

10 березня у Смілу приїхав екс-нардеп від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк. Він зустрівся із виборцями та презентував їм «план докорінних перетворень».

15 березня Черкаси відвідала журналістка Юлія Мостова, що є дружиною кандидата в президенти Анатолія Гриценка. У обласному центрі вона зустрілася із студентами ЧНУ ім. Б. Хмельницького та Східноєвропейського університету. Мостова дискутувала із студентами про вибори та свободу слова в Україні.

16 березня на Черкащину приїхала народна депутатка від «Батьківщини» Олександра Кужель. Вона відвідала Катеринопіль та Шполу. Під час зустрічей з виборцями презентувала передвиборчу програму кандидатки Юлії Тимошенко. Кужель супроводжували депутати Черкаської міської ради Юрій Тренкін та Роман Діскант, а також народний артист Павло Зібров.

Нагадаємо, у січні кандидати в президенти відвідували Черкаську область п’ять разів (двічі Олег Ляшко, а також Петро Порошенко, Валентин Наливайченко та Анатолій Гриценко), а у лютому – вісім разів (Руслан Кошулинський, Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Сергій Каплін, Олександр Мороз, Андрій Садовий, Юрій Дерев’янко та Юрій Бойко). Загалом, з початку року найбільше Черкащину відвідував Олег Ляшко (у нього три візити) по два рази в області побували Петро Порошенко, Валентин Наливайченко та Руслан Кошулинський.

«Можна відзначити динаміку зростання особистих візитів кандидатів та загалом збільшення кількості заходів за їх участі в області. Якщо за період вересня-грудня Черкащину відвідали 13 потенційних кандидатів, то зі стартом виборчого процесу, в січні – четверо, у лютому - восьмеро, то в березні аж десять. При тому деякі кандидати приїздили в різні райони по кілька разів. Більше того, нам відомо, що на ті кілька днів, що залишились до дня виборів заплановані іще кілька візитів кандидатів. Тенденція позитивна, позаяк і громадяни мають практичну, чи принаймні теоретичну нагоду наживо поспілкуватись з кандидатами, і самі претенденти більше спілкуються з людьми. Хоч варто відзначити, що далеко не всі з 39 кандидатів, які є на тепер, відвідували Черкащину», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.