В місті П’ятихатки Дніпропетровської області дільнична комісія №120441 на окрузі  №34 не отримала доступ до приміщення за оприлюдненою на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії адресою, тож, наразі проводить засідання в приміщенні міської ради. Голова ДВК вже звернувся до поліції, ОВК №34 та ЦВК.

На офіційному сайті Державного реєстру виборців зазначено, що дана виборча дільниця  утворена на постійній основі і розташовується за адресою м. П’ятихатки, вул. Мірошниченка, б. 107 (відділення поштового зв’язку, актова зала).

За словами голови ДВК №120441 Володимира Федіщенка, комісію не допустили до приміщення за вищезазначеною адресою через «позицію нового керівника». Тому вона вимушена проводити засідання у приміщенні міської ради м. П’ятихаток, що знаходиться по вулиці Садовій, б. 79. Члени дільничної комісії подали заяву  щодо факту порушення виборчого законодавства до місцевого відділку поліції, відповідну скаргу до ОВК №34 та до ЦВК.

Секретар П’ятихатської міської ради Наталія Велика зазначила, що П’ятихатська міська рада подала до суду за даним фактом, а також надала залу засідань міської ради для тимчасового користування.

 «Міська рада сприятиме вирішенню даного питання та можливості волевиявлення населення», - сказала вона.

Запропонована дільниця не забезпечена необхідним обладнанням, передбаченим законом. Печатку ДВК та документацію голова дільничної комісії носить з собою, оскільки ДВК не має власного сейфу. Окрім того, ДВК №120441 не має можливості працювати в штатному режимі. Як зазначили спостерігачу ОПОРИ члени комісії, якщо ситуація не буде вирішена, більше 1000 людей можуть не реалізувати своє право голосу.

Згідно з частиною 5 статті 20 Закону України «Про вибори Президента України» Центральна виборча комісія забезпечує оприлюднення на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, що утворені та діють на постійній основі, із зазначенням територіальних виборчих округів, до яких ці виборчі дільниці відносяться, номерів виборчих дільниць, їх меж чи установ (закладів), у яких вони утворені, адрес відповідних дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування на чергових виборах Президента України не пізніш як за сто днів, а на позачергових та повторних виборах не пізніш як за п’ятдесят днів до дня виборів.

Відповідно до пункту 2 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України» виконавчі органи місцевого самоврядування або інші органи (посадові особи), які відповідно до закону здійснюють їх повноваження, забезпечують виборчі дільниці необхідними приміщеннями для голосування, які придатні для облаштування відповідно до вимог цього Закону та нормативів, встановлених Центральною виборчою комісією. Приміщення для голосування для малої виборчої дільниці (з кількістю виборців до 500 осіб) повинно мати площу не менше 50 квадратних метрів, середньої (від 500 до 1500 виборців) - не менше 75 квадратних метрів, великої (понад 1500 виборців) - не менше 90 квадратних метрів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)