17 березня в Полтавській області невідомі розповсюджували конверти з написом «Рада регіонального розвитку» та «Президент України Петро Порошенко», котрі розносили по квартирах та лишали в поштових скриньках. Окрім цього, активісти, що розповсюджували конверти, проводили соцопитування від імені Президента. Подібні випадки зафіксовані в Гадяцькому районі та Кременчуці.

До ОПОРИ звернулись мешканці Гадяча, до яких ввечері 17 березня додому завітали невідомі та вручили конверт «Ради регіонального розвитку». За словами розповсюджувачів, вони проводять соцопитування від імені Президента, та попросили відповісти на питання відносно оцінки діяльності чинного Президента, де треба було оцінити діяльність Порошенка за шкалою оцінювання від 1 до 5. Після цього розповсюджувач заповнив на бланку анкети адресу проживання, передав конверт «Ради регіонального розвитку» та попросив розписатися задля підтвердження доставки матеріалів.

Сам конверт містить буклет «Напрямки  перспективного  розвитку  Полтавської  області  2019–2021  роки (проект)»,  «Карту-схему плану  перспективного розвитку  області (проект)»,  конверт  для  відправлення відповіді  щодо  анкети,  анкета  стосовно  перспективного  розвитку  області  та  території  безпосереднього  проживання  на  2019-2021  роки. Причому анкету стосовно перспективного розвитку області включає питання, де просять на умовах анонімності оцінити якість роботи регіональних та місцевих керівників. Проте на звороті цієї анкети розміщена анкета де необхідно заповнити свої персональні дані: ПІБ, телефон, адресу проживання та електронну пошту. У кінці анкети зазначено, що пакет матеріалів виготовлено без будь-яких бюджетних витрат.

На першій сторінці буклету розміщено зображення Петра Порошенка зі зверненням до громадян України. Буклет  описує  децентралізацію  в  дії – розвиток  Полтавської  області  протягом  2014-2018 років та  акцентує  на  перспективних  об’єктах   2019-2021 років.

Матеріали містять напис: «Розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412/2018».

18 березня подібні конверти з матеріалами були зафіксовані у поштових скриньках будинків в місті Кременчук. В буклеті плану регіонального розвитку Кременчука, окрім звернення Порошенка, розміщувалось й фото міського голови Кременчука Віталія Малецького та зазначалось, що «обговорення плану перспективного розвитку Кременчука на 2019-2021 рр. проводиться за сприянням Кременчуцького міського голови Віталія Малецького».

«Раду регіонального розвитку було створено Указом Президента України від 21 квітня 2015 року. Очолює її чинний Президент України Петро Порошенко, який в той же час є кандидатом на посаду Президента. Наразі відбувається активна фаза виборчого процесу, тому відповідне інформування про діяльність Президента ставить інших кандидатів в нерівні умови. Таким чином владі необхідно прояснити для чого ці матеріали розповсюджуються, які джерела фінансування цих матеріалів та хто, власне, їх розповсюджує», – зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Подібні випадки зафіксовані й в інших регіонах України, зокрема на Київщині, Вінниччині, Закарпатті, Рівненщині та Одещині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)