У низці ДВК у 97 виборчому окрузі члени комісій за поданням  від окремих кандидатів не приступили до виконання обов'язків. Також фіксуються відмови виконувати обов'язки членів ДВК. Крім того, окремі ДВК мають проблеми з матеріально-технічним забезпеченням. Таку інформацію озвучили на засіданні ОВК.

15 березня відбулося засідання ОВК, де про початок роботи дільничних виборчих комісій звітували куратори цих комісій з числа членів ОВК. Відтак, ОВК  визначила основну проблему в функціонуванні комісій – члени ДВК за поданням від кандидатів Олександра Мороза, Ігоря Шевченка та Олександра Соловйова практично у повному складі, а також від Сергія Тарути частково не приступили до виконання обов’язків. При цьому, номери телефонів, які були вказані у поданнях – або не існують, або не відповідають. Між тим, представники Зеленського часто відмовляються виконувати обов'язки членів ДВК. Крім того, зафіксували ще низку проблем на окремих дільничних виборчих комісій.

На засіданні ДВК №320009 самостійно обрали собі нову голову комісії, яка не є членом цієї комісії і відмовляються без неї працювати. Ця особа була в поданні  від кандидата у Президенти Петра Порошенка, але до складу комісії її не включили. Хоча сама особа не знає, хто її включав у подання. Зазначається, що згідно з квотами, головою цієї ДВК має бути за поданням від кандидата у Президенти Ігоря Шевченка. Однак у призначеної за квотами голови, неіснуючий телефонний номер і з нею не вдалося зв'язатися.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

На засідання ДВК №321237 не з'явився жоден представник керівного складу, відтак засідання проводив член цієї комісії.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

ДВК №3200020 не розпочала свою роботу і не провела перше засідання у зв'язку з відсутністю кворуму – присутніми були 5 осіб з 14 у списку. Двоє осіб з керівного складу відмовилися працювати – голова  комісії за поданням Олександра Мороза та секретар комісії від Володимира  Зеленського. Пізніше, член ОВК, яка курувала цю ДВК, зазначила що кворум був, у кількості 9 осіб і комісія розпочала свою роботу вчасно.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

Також дві дільничних виборчих комісії не запрацювали вчасно, зокрема, йдеться про ДВК №320036 та ДВК №321248. Провести засідання на обох ДВК планували 16 березня. Як повідомила пізніше голова ОВК, засідання відбулися, кворум був, члени комісії склали присяги  і розпочали свою роботу.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

Із запізненням запрацювали також і ДВК №321256, ДВК №320253 та ДВК №320231. Однак, за повідомленням голови окружної виборчої комісії, всі три ДВК все ж повноцінно розпочали свою роботу. Дві з них – №320231 та №321256 – наразі вже мають отримати списки виборців та матеріали для роботи.

Між тим, у ДВК №321226 попросили окружну комісію звернутися до директора школи, де розташована ця дільниця, адже останній відмовляється надавати окремий кабінет, в якому б люди могли перевіряти себе у списках виборців, пояснюючи це тим, що немає такої можливості. А основна проблема ДВК №320018, що в селі Масківці – недостатнє матеріально-технічне забезпечення, а саме – відсутність комп'ютера і те, що сільська рада не може його їм надати.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначає: «Брак кадрів і заміни в складі ДВК є вже звичною ситуацією для виборів в Україні, особливо, враховуючи кількість кандидатів, які скористались своїм правом подати представників до складу ДВК. Однак, у випадку, коли окремі особи стверджують, що не писали заяв на включення до складу комісій, правоохоронні органи мають з'ясувати, хто ж тоді вніс дану особу в подання і хто, якщо не вона особисто, написав заяву на згоду. Оскільки тут може бути порушення не лише в підробці документації, а й неправомірне використання персональних даних громадян. При цьому ОВК, у випадках коли ДВК не можуть почати роботу у зв'язку з частковою або повною відсутністю керівного складу, має керуватися постановою ЦВК №290 від 16 квітня 2014 «Про Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України», де йдеться, що рішення про дострокове припинення повноважень голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії приймається одночасно з рішенням про призначення нового члена комісії на посаду голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії від того ж суб’єкта подання у разі внесення відповідного подання у строк, установлений частиною 6 статті 30 Закону. За відсутності такого подання на посаду голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії призначається інша особа зі складу цієї виборчої комісії».

Нагадаємо, окружні виборчі комісії сформували 1 424 дільничні виборчі комісії у Київській області. 107 комісій сформовано в мінімально можливому складі. Загальна кількість членів комісій становить 17 903 осіб. Правом подавати кандидатури до складу ДВК скористалися 28 кандидатів у Президенти.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.