Мешканці Хмельницького отримують листи від Ради регіонального розвитку. У конвертах формату А4 міститься набір матеріалів про напрямки та план перспективного розвитку міста й області, а також анкета і конверт, у якому свої пропозиції щодо розвитку регіону та зауваження до роботи місцевих керівників можна надіслати безпосередньо Президентові України Петру Порошенку. У матеріалах не повідомляють, за рахунок яких коштів здійснено їх друк та розповсюдження та яка мета поширення друкованої продукції зі згадкою Президента України Петра Порошенка.

Матеріали, які спостерігачам ОПОРИ передали мешканці Хмельницького, пов’язані із діяльністю Ради регіонального розвитку, створеної Президентом України Петром Порошенком у 2015 року відповідно до Указу №224/2015. Рада є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Однак раніше випадків розповсюдження таких листів на Хмельниччині не фіксували.

З-поміж матеріалів, які наявні у конверті, брошура «Напрямки перспективного розвитку міста Хмельницького та області на 2019-2021 роки (проект)» (тираж 20000 екз., друк ПП «ВИДАВНИЦТВО ПРЕС АРТ»), карта-схема «План перспективного розвитку Хмельницького. 2019-2021 роки (Проект)» (тираж 20000 прим., друк ПП «Видавництво ПРЕС АРТ»), анкета, за допомого якої можна висловити свою думку про важливі напрямки розвитку регіону та оцінити роботу регіональних і місцевих керівників (тираж 730000 екз., друк ПП «ВИДАВНИЦТВО ПРЕС АРТ»), а також конверт, у якому заповнену анкету можна надіслати Президентові, не витрачаючи при цьому коштів.

На звороті обкладинки брошури «Напрямки перспективного розвитку міста Хмельницького та області на 2019-2021 роки (проект)» розміщено фото Президента, а на першій сторінці звернення до громадян, у якому Петро Порошенко пояснює: «Ми прагнемо залучити мешканців міст, селищ і містечок до проектів розвитку своїх територій. Саме тому я ініціював підготовку планів перспективного розвитку на найближчі три роки для кожного регіону та громади. Вони визначають ключові точки зростання по всій країні. Люди повинні знати, як змінюватимуться їхні громади в наступні три роки, куди підуть зароблені ними кошти».

На наступних сторінках йдеться про те, як розвивався Хмельницький та область у 2014-2018 роках, передусім, як відбувалися децентралізаційні процеси, а відтак про те, які проекти планується реалізувати у 2019-2021 роках. На звороті брошури вказали, що пропозиції і зауваження громадяни можуть надсилати Президентові у спеціальному конверті, відправлення якого для громадян безкоштовне.

Як вказано на «Плані перспективного розвитку Хмельницького. 2019-2021 роки (Проект)», він розроблений на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року № 412/2018. Карта-схема цілком присвячена місту Хмельницькому, на ній зазначено «об’єкти соціально-економічного та культурного розвитку, що плануються до реалізації у 2019-2021 роках».

У анкеті, яку просять заповнити мешканців Хмельницького, зазначивши при цьому, зокрема, й персональні дані, написано: «Просимо висловити Вашу думку, відповідаючи на запитання анкети. Надіслати її на адресу Президента України можна безкоштовно через будь-яку поштову скриньку Укрпошти у спецконверті, який є в надісланому Вам пакеті матеріалів». На звороті анкети наголошують: «Увага! Надісланий Вам пакет матеріалів виготовлено без будь-яких бюджетних витрат».

До слова, коли у Хмельницькому відбувалися інструктажі для «волонтерів», які мали проводити «соціологічне опитування щодо ставлення до ситуації в Україні» і водночас виявляти прихильників чинного Президента, серед матеріалів, які роздавали так званим соціологам, також були бланки анкет.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, при заповненні анкети громадянами у них отримується згідно із законом згода на обробку та використання персональних даних, однак не повідомляється з якою метою вказані дані будуть використані (ч. 2 ст. 12 Закону України «Про захист персональних даних»). Приміром, чи буде комусь в подальшому передано персональні дані особи, яка виставила в анкеті негативну оцінку голові облдержадміністрації чи міському голові. Крім того, організатори такого опитування, яке, ймовірно, проводиться для Ради регіонального розвитку (визначеної Указом Президента як дорадчий орган), не інформують, за рахунок яких коштів здійснено друк та розповсюдження друкованих матеріалів та яка мета розповсюдження матеріалів зі згадуванням Президента України, який  на сьогодні також є кандидатом на пост Президента.

Треба додати, що матеріали від Ради регіонального розвитку ОПОРА зафіксувала і в інших містах України: на Київщині, Вінниччині, Закарпатті, Рівненщині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)