Кандидат на пост Президента України, чинний глава держави Петро Порошенко 14 березня відвідав Волинь. У місті Ковелі перед прибуттям Петра Порошенка дав концерт гурт «Плач Єремії», а спостерігач ОПОРИ зафіксував поблизу майдану, де згодом відбулася зустріч, понад десять автобусів, в яких привезли людей на один із заходів.

Попри те, що на Гаранта очікували від самого ранку 14 березня у Луцьку, Петро Порошенко відвідав надвечір лише Ковель. Спостерігач ОПОРИ за декілька годин до прибуття Петра Порошенка зафіксував понад десять автобусів, які припаркували поблизу площі Героїв Майдану у Ковелі. Один із них мав табличку, на якій було написано «Горохівська РДА».

Зауважимо, що 14 березня у Ковелі відбулася Рада регіонального розвитку за участі голови Волинської ОДА Олександра Савченка. Петро Порошенко не побував на заході, однак близько 19 години виступив перед слухачами зі сцени із надписом «Ми йдемо своїм шляхом. Петро Порошенко», яку заздалегідь встановили на центральному майдані міста. Спостерігачам ОПОРИ не вдалося достеменно встановити, чи людей було організовано підвезено на Раду регіонального розвитку чи спеціально на виступ Президента.

Петро Порошенко розповів, що прибув у Ковель зі Сходу, де вітав із Днем добровольця військовиків.

«Ми пишаємося і я дякую за ту допомогу, яку я отримав, коли ми з вами  будували оборону держави. Мова: включіть зараз будь-яке українське радіо,  що ви почуєте? – точно українську пісню, точно українську мову. І 5 років тому цього точно не було. Ну і нарешті віра – вітаю вас, що ми зняли нарешті московське ярмо, яке 300 років висіло на шиї українців. Ми з вами створили справжній фундамент державності України», - розпочав Петро Порошенко.

Окрім того, промова Президента стосувалася єдності серед українців, згадав він історичні віхи розвитку Волині тощо. Також на сцені були присутні волинські нардепи Степан Івахів та Сергій Мартиняк. Супроводжував кандидата у Президенти і голова Волинської ОДА Олександр Савченко.

Зауважимо, що перед приїздом Петра Порошенка для людей, які зібралися перед сценою, виступав гурт «Плач Єремії».

На змонтованих екранах демонстрували ролики про досягнення Петра Порошенка. Також виступили уповноважений Президента України Петра Порошенка з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко та відомий перекладач і дипломат Дмитро Чекалкін.

До слова, про приїзд на Волинь президента напередодні повідомляли місцеві ЗМІ, які зазначили, що одним із пунктів призначення візиту є Луцьк. Відтак, 13 березня на багатоповерхівку у центрі міста вивісили великий банер, у якому згадувалося слово «президент». Через меседж, розміщений на полотні, розгорілися суперечки у волинському сегменті Facebook. Зауважимо, що зранку 14 лютого банера на будівлі вже не було.

Як інформували місцеві медіа, Петро Порошенко у Луцьку планував долучитися до  IV Всеукраїнського З’їзду Товариства лісівників України, який відбувався у місцевому драмтеатрі. До слова, територію поблизу театру посилено охороняли поліцейські, нацгвардійці та представники галузевої охорони.

Частину Театрального майдану огородили парапетами та у деяких місцях обмежили доступ до частини площі, де лісівники облаштували виставкові майданчики. Окрім того, перекрили пішохідний перехід у центрі міста. Відтак, на площі зібралася група людей (переважно юнаки), які тримали плакати із надписами «Пане президент, скільки заробили ваші друзі на відкатах з оборонки», «Я не обираю мародера» тощо. Зауважимо, що схожа протестна акція пройшла у місті Ковель, де на площі під час виступу кандидата у Президенти кілька осіб тримали плакати із надписами «Свинарчуків за грати» і «Хто покриває бізнес на крові».

Окрім того, один з чоловіків приніс на Театральний майдан міста Луцька «маленького свинарчука», щоб, як він розповів, подарувати Президентові. Це теж було частиною протестної акції. Згодом тварину у чоловіка було вилучено і зафіксовано уже в «супроводі» представника правоохоронних органів.

Зауважимо також, що минулого тижня з намету  «Національного корпусу» у Луцьку поширювали плакати із зображенням Петра Порошенка, а також гаслами «Гладковські+Порошенко= #свинарчуки», «Гроші на крові».

Нагадаємо, протягом лютого Волинь відвідали троє кандидатів  президенти та десяток «VIP-агітаторів».

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Відповідно до частини 2 передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.