14 березня у Кропивницькому відбувся концерт на підтримку кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. З агітаційцних наметів роздавали спецвипуск газети «Вечірні вісті», в якому опублікувано матеріали з ознаками «чорного піару» проти одного з кандидатів у Президенти. На агітаційній продукції використано державну символіку України.  Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували, що людей з районів підвозили на концерт автобусами.

Перед концертом 14 березня спостерігач ОПОРИ виявив анонс заходу на підтримку кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко на дошці оголошень факультету філології та журналістики ЦДПУ імені Володимира Винниченка.

Перед концертом із наметів «Новий курс», які були встановлені поруч зі сценою, розповсюджували друковану агітаційну продукцію, кульки та газету з ознаками «чорного піару» проти Петра Порошенка. На першій сторінці спецвипуску «Вечірні вісті» розміщені ваги із зображенням грошей та військової техніки, зазначений заголовок: «Сенсаційне журналістське розслідування: Порошенко та його друзі наживаються на війні».

На другій сторінці опублікували розслідування команди проекту «Наші гроші» про те, що «Державний концерн «Укроборонпром» закуповував утридорога запчастини для військової техніки». У тексті використовуюють оціночні судження: «розслідування скинуло з Президента Порошенка маску фальшивого патріотизму», «Президент і його найближче оточення із синками-мажорами заробляють на крові», «скандал кладе остаточний край політичній кар’єрі Порошенка» та інше.  

На третій сторінці розміщений портрет чинного Президента і текст «невиконані обіцянки Петра» та різні факти про політичне життя Порошенка. У матеріалі використовуюють маніпулятивну лексику та оціночні судження: «до переліку олігархів додалися друзі Президента» та інші.

На останній сторінці надрукували статтю про те, що Юлія Тимошенко оголосила про початок процедури імпічменту Президента. Графічно виділили слова Юлії Тимошенко з приводу жінки-головнокомандувача.

Концерт у рамках всеукраїнського туру «Вірю в Україну» відбувся на центральній площі міста. Ще до його початку на екранах, вмонтованих у конструкції сцени, демонстрували ролики за участі Юлії Тимошенко, а також відео про «Новий курс» кандидатки. З головної сцени виступив голова ГО «Батьківщина молода» Сергій Митрофанський, нардеп Іван Крулько, а також співачка Анастасія Приходько.

«Закон України «Про вибори Президента» прямо забороняє розповсюдження неправдивої інформації – «чорного піару» про кандидатів. На цій виборчій кампанії ми спостерігаємо поширення чорного піару як у періодичних виданнях, так і в агітаційних. Закликаю учасників виборчого процесу застосовувати конкурентні методи боротьби протягом усієї виборчої кампанії та утриматись від чорного піару», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  у Кіровоградській області.  

«Одним з основоположних принципів освіти в Україні є її незаліжність від політичних партій, тобто освіта поза політикою. Така позиція підтверджується листом Міністерства освіти і науки України №1/9-407 від 26.06.2018 року «Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти». Закон України «Про освіту» прямо забороняє втручатися в освітню діяльність закладів освіти в тому числі суб’єктам виборчого процесу. Якщо говорити про ймовірне порушення закону, то слід зазначити, що ч. 20 та ч. 21 ст. 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється використання приміщень органів державної влади для проведення передвиборної агітації та розміщення агітаційних матеріалів, політичної реклами у приміщеннях і на будинках підприємств, установ та організацій державної або комунальної форми власності. За такі дії особи винні у порушенні закону можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності згідно ст. 212-210 КУпАП. Закликаємо керівників навчальних закладів утриматися від сприяння проведення заходів передвиборної агітації на базі закладів освіти», – підкреслив громадський обмудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

Згідно з ч. 2 ст. 27 Закону України «Про рекламу» відповідальність за порушення законодавства про рекламу несуть рекламодавці, винні у замовленні розповсюдження реклами, забороненої законом; у недотриманні встановлених законом вимог щодо змісту реклами, а також виробники реклами, винні у порушенні прав третіх осіб при виготовленні реклами. Згідно з цією ж статтею за порушення законодавства про рекламу можуть бути накладені штрафні санкції у п'ятикратному розмірі вартості розповсюдження або виготовленої реклами.

У ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться: «Забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою спростування" на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації».

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 58 «Про вибори Президента України» передвиборна агітація може здійснюватися у формі проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

Також відповідно до ч. 7 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право на договірній основі за рахунок коштів виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.