У Білій Церкві по житлових будинках  розповсюджують карти міста з «перспективним планом розвитку» . На мапі позначенні об'єкти, які фінансуватимуться в 2019-2021 роках. На поліграфічній продукції зображене фото білоцерківського міського голови, Геннадія Дикого та кандидата у Президенти Петра Порошенка. На конвертах, в яких розповсюджуються ці матеріали є підписи «Рада Регіонального Розвитку» та «Президент України Петро Порошенко».

Набір, який отримують білоцерківці, містить брошуру зі зверненням Президента України Петра Порошенка, план перспективного розвитку міста зі зверненням та зображенням Білоцерківського міського голови, анкету щодо обговорення перспективного плану розвитку територій за ініціативи Президента та конверт з маркуванням «Ради Регіонального Розвику» та Президента України Петра Порошенка.

Джерело: Фейсбук

Сама карта називається «План Перспективного Розвитку Білої Церкви» 2019-2021 роки (Проект). Зазначається, що дану карту-схему розроблено за указом Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року. В самому указі  «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформ із децентралізації влади», а саме в п. 4 рекомендується органам місцевого самоврядування розробити та затвердити плани перспективного розвитку відповідних міст, селищ та сіл на 2019-2021 роки з урахуванням регіональних стратегій розвитку, місцевих пріоритетів, визначених територіальними громадами.

Джерело: фото ОПОРИ

Також на брошурі міститься звернення до громадян міського голови, у якому він зазначає, що на карті зображені об'єкти соціально-економічного та культурного розвитку, що плануються до реалізації у 2019-2021 роках.  Ще раз зазначено, що план розроблено за відповідним указом Президента України Петра Порошенка. Далі йдеться, що це лише основна частина всіх пропозицій, а з повним переліком можна ознайомитись за наведеними на листівці адресами. Також зазначається про можливість залишати свої відгуки та пропозиції.

Джерело: фото ОПОРИ

Серед пріоритетних планів розвитку міста, зображених на карті, зокрема – благоустрій населеного пункту –  ремонт доріг, освітлення, велодоріжки реконструкція та ремонт медичних закладів, тощо.

Джерело: фото ОПОРИ

До слова, подібні матеріали від «Ради Регіонального Розвитку» розповсюджують не лише на Київщині, але і в інших містах України. Зокрема – на Вінниччині, Закарпатті, Рівненщині, про що йдеться на сайті Громадянської мережі ОПОРА.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Враховуючи, що головою Ради регіонального розвитку є чинний Президент України Петро Порошенко, який одночасно є і кандидатом на посаду Глави держави, масове розповсюдження вищезгаданих матеріалів під час виборчої кампанії та в період, коли кандидати активно ведуть агітаційну діяльність, потребує того,  щоб  влада більш відкрито  та доступно пояснювала громадянам для чого ці матеріали розповсюджуються, які джерела фінансування цих матеріалів та хто, власне, їх розповсюджує».

Варто зазначити, що 25 лютого у Броварах на засідання Ради Регіонального Розвитку, яке відвідував і Президент Петро Порошенко, не пустили спостерігача ОПОРИ. А раніше, 16 лютого, у Броварах в агітаційних наметах кандидата у президенти Петра Порошенка просили заповнити лист «Діалог з президентом» та підписати «Анкету прихильника Петра Порошенка», вказавши свої персональні дані для контакту.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.