У Хмельницькій області приміщення для зустрічі з представниками команди Порошенка (у селі Новоселиці Полонського району) та для «відкритого офісу» команди Порошенка (у м. Славуті) орендує громадська організація «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва». І в Новоселиці, в Славуті під час роботи мобільного і стаціонарного «відкритих офісів» спостерігачі ОПОРИ фіксували наявність друкованих агітаційних матеріалів кандидата на пост Президента України та водночас чинного Президента Петра Порошенка, а також немарковані видання із позитивними згадками про Петра Порошенка.

10 березня спостерігач ОПОРИ побував на зустрічі представників команди Порошенка з мешканцями села Новоселиці Полонського району, яка відбувалася у місцевому Будинку культури. Там він також зафіксував як марковану друковану агітацію за Петра Порошенка – газету «Чому я за Петра Порошенка», передвиборчу програму кандидата, так і спеціальний випуск газети «Актуально для подолян», багато матеріалів якого присвячені кандидату, його досягненням на посту  Президента України в різних сферах, містять схвальні відгуки відомих людей про діяльність чинного Президента, розповідають про те, як Хмельниччина розвивалася за президентства Петра Порошенка.

Днями ОПОРА уже розповідала, як працюють «відкриті офіси» команди Порошенка на Хмельниччині, в містах Шепетівці та Славуті, де 6 березня спостерігачі ОПОРИ виявили друковані агітаційні матеріали кандидата у Президенти України, чинного Глави держави Петра Порошенка. Окрім агітації, у «відкритих офісах» було зафіксовано видання, що містять позитивні згадки про кандидата, але не мають вихідних даних, якими маркується агітаційна продукція. Це брошура «Українська влада. Вчора та сьогодні», журнал «СОБОР» та спеціальний випуск тижневика «Актуально для подолян».

У Шепетівці та Славуті працівники «відкритих офісів», які називали себе волонтерами, на запитання спостерігача ОПОРИ, хто орендує приміщення, стверджували, що оренда оформлена на громадську організацію, однак чітко не називали, на яку саме. Щоб офіційно з’ясувати, хто ж орендує приміщення для стаціонарного офісу в Славуті та мобільного в Новоселиці, які працюють в приміщеннях комунальної власності, спостерігач ОПОРИ звернувся із запитом до Славутської РДА та Полонської міської ради ОТГ.

У датованій 13 березня відповіді на запит щодо надання копій документів про оренду приміщення Будинку культури с. Новоселиця відділ культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ надіслав електронні копії договору оренди та документів, що підтверджують оплату. Згідно з інформацією в договорі 10 березня, коли в Новоселицькому будинку культури працював мобільний «відкритий офіс» команди Порошенка, приміщення орендувала Громадська організація «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва». Як видно з договору, зазначена організація орендувала приміщення будинків культури і в інших населених пунктах громади.

Відповідно до інформації з Реєстру громадських об’єднань ГО «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва» було зареєстровано 23 січня 2019 року за адресою: Хмельницька обл., Шепетівський р., с. Судилків, вулиця Шкільна, 19. Засновники – Верхогляд Вадим Петрович та Верхогляд Юлія Юріївна.

Відповідь на запит, яку ОПОРА отримала 7 березня від Славутської РДА, свідчить, що приміщення на вул. Козацькій, 40, де розміщено «відкритий офіс» (а ще районні бібліотеки для дітей і дорослих, відділ культури і туризму Славутської районної державної адміністрації) та де 6 березня зафіксовано агітаційні матеріали за Петра Порошенка, також орендує Громадська організація «Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва», що розташована у селі Судилкові Шепетівського району.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що викликає занепокоєння демонстрація та поширення в одному офісі як маркованої (агітаційної), так і немаркованої продукції про Петра Порошенка. У зв’язку з цим постають питання щодо мети діяльності таких «відкритих офісів»: вони функціонують, щоб висвітлювати роботу Президента чи агітувати за кандидата у Президенти? У разі, якщо метою діяльності є агітація за кандидата в Президенти і спонукання виборців голосувати за такого кандидата, то вся наявна в офісах друкована продукція є агітаційною і тому має бути оплачена за рахунок виборчого фонду кандидата, містити необхідні вихідні дані, до того ж оренда приміщень для таких офісів має оплачуватися виключно за кошти виборчого фонду кандидата (ч. 2, 3 ст. 37, ч. 5 ст. 58, ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України»).

ОНОВЛЕННЯ

Через чотири дні після виходу публікації, а саме 20 березня, на електронну адресу ОПОРИ надійшов лист від Миколи Агаркова, довіреної особи кандидата на пост Президента України Петра Порошенка у ТВО №190, в якому було надано інформацію щодо оплат з виборчого фонду кандидата на пост Президента України Петра Порошенка на користь згаданої у публікації Громадської організації “Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва”.

Вказаний лист не спростовує поданої ОПОРОЮ інформації щодо оренди з боку ГО “Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва” відкритих офісів у с. Новоселиці Полонського району та місті Славуті, однак розкриває інформацію щодо надходження оплат з виборчого фонду кандидата у Президенти Порошенка П.О. на рахунок вказаної громадської організації.  

Так, ОПОРУ було проінформовано, що 26 лютого 2019 року між кандидатом на пост Президента України Порошенком П.О., в особі розпорядника поточного рахунку виборчого фонду Ніни Южаніної та ГО “Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва” було укладено Договір про надання послуг із розповсюдження друкованої агітаційної продукції та організації публічних заходів №АП-1901, згідно розділу 1 якого громадська організація зобов’язувалася надавати кандидату наступні послуги:

- послуги із розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань;

- послуги із проведення публічних заходів за підтримки кандидата на пост Президента України.

На виконання вказаного договору та додатку №2 до нього ГО “Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва” уклала відповідні договори оренди приміщень, в тому числі в с. Новоселиці Полонського району (згадувалося у публікації - ред.), а також здійснювала організацію публічних заходів та розповсюдження агітаційної продукції відповідно до умов Договору.

За словами довіреної особи, за цим договором з виборчого фонду кандидата на рахунок вказаної ГО було здійснено 2 оплати: за організацію публічних заходів (18 березня) та за розповсюдження агітаційної продукції (15 березня).

Також довіреною особою кандидата було надано інформацію, що приміщення у  місті Славута по вул. Козацька, 40  знаходиться в оренді ГО “Центр розвитку місцевої демократії та співробітництва”, однак того ж дня, 1 березня 2019 року, було укладено договір суборенди між зазначеною громадською організацією та кандидатом на пост Президента Порошенком П.О. в особі розпорядника поточного рахунку виборчого фонду Южаніної Н.П. Оплата за вказаним договором була проведена з виборчого фонду 15 березня 2019 року.

До отриманого електронною поштою листа довіреною особою не було додано додатків, на які є посилання у листі, зокрема договору та платіжних доручень, ОПОРА детально вивчатиме ці документи після їх отримання поштою.

Під час підготовки публікації “На Хмельниччині приміщення  для «відкритих офісів» команди Порошенка орендує громадська організація”  для підтвердження джерела фінансування «Центру розвитку місцевої демократії та співробітництва»  з виборчого фонду Громадянська мережа ОПОРА зверталася до Центральної виборчої комісії із запитом про надання інформації щодо здійснення платежів з рахунків виборчого фонду кандидата на пост Президента України Петра Порошенка окремим громадським організаціям, однак отримала відмову з посиланням на банківську таємницю.

Щоб оскаржити відмову, ОПОРА 20 березня звернулася до суду .

Наразі наша організація детально вивчає ситуацію, пов’язану із орендою приміщень для “відкритих офісів” команди Порошенка, оскільки остаточні висновки можна робити лише на підставі первинних документів фінансової звітності, а також фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду.

Крім того, повідомляємо що 18 березня 2018 року Громадянською мережею ОПОРА був поданий інформаційний запит до Центральної виборчої комісії про здійснення платежів з рахунків виборчих фондів на рахунки громадських об’єднань кандидатів на пост Президента Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко.  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.