14 березня Богуслав відвідав український поет Дмитро Павличко. Під час концерту, на якому були присутні глядачі переважно з бюджетних установ, здійснювалась агітація на користь одного з кандидатів у Президенти – Петра Порошенка. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Сам захід відбувався у районному будинку культури та тривав з 13.02 до 14:12.. Варто зазначити, що він не був заздалегідь анонсований, втім, у глядацькому залі було багато людей. Після спілкування з деякими глядачами, можна було припустити, що більшість присутніх – працівники бюджетних установ. Але відвідати захід вільно могли і всі інші.  

«Творчий вечір» почався з представлення самого поета і частково його творчості, однак вже через короткий проміжок часу Дмитро Павличко почав згадувати кандидата у Президенти Петра Порошенка. До прикладу, що був його довіреною особою. У розмові культурний діяч  згадує ще одного кандидата на посаду Глави держави –  Руслана Кошулинського та політичну партію ВО «Свобода», зазначаючи, що їхні погляди сходяться з його ідеологією. За його словами, Кошулинський має «право і необхідність» поєднатися з Петром Порошенком, тому що, як зазначив, Дмитро Павличко, «армія Петра Порошенка бореться за ті самі ідеали, що, партія «ВО «Свобода». Під час свого виступу поет розповідав також біографію Петра Порошенка, наголошував на тому, що інші кандидати його дискредитують. Та відкрито закликав голосувати за вищезгаданого кандидата у Президенти: «Якщо ми зараз не виграємо, ми, це значить – ви, народ, буде вирішувати це питання, то я думаю, що  ми попадем дуже надовго у таку ситуацію, коли  Україні, як державі, буде поламано крила». Завершився ж виступ Дмитра Павличка образами в бік опонентів Петра Порошенка, зокрема, Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського.

Варто зазначити, що участь у цьому заході взяли і представники держустанов Богуслава та району. Розпочинав це дійство директор районного будинку культури Олексій Михайлов, а завершував – керівник апарату Богуславської районної держадміністрації Олександр Новосвітній. Між тим, директор районного будинку культури, в якому відбувався захід,  коментувати – хто організатор заходу, з чиєї ініціативи його організовували та кого запрошували – відмовився, зіславшись на зайнятість.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Відповідно до ЗУ «Про вибори Президента України», а саме ч. 1 ст. 58 говорить, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України, у п. 7 ч. 1 ст. 58  Закону, йдеться, що формою агітації може бути проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України,. Разом з тим, ч. 4 ст. 58 говорить, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. Даний захід, який проводився у будинку культури, тобто, приміщенні комунальної форми власності, до якого долучилися держслужбовці і були присутні працівники держустанов, який позиціонувався, як творчий вечір українського поета, а виявився агітаційним заходом на користь кандидата у президенти, має бути перевірений правоохоронними органами на предмет його фінансування».

22 березня на адресу офісу Громадянської мережі ОПОРА надійшов лист від довіреної особи кандидата на пост Президента України Петра Порошенка у ТВО №93 Ігоря Козловського з вкладеними  копіями договору оренди та платіжного доручення. У договорі оренди зазначено, що кандидат на пост Президента Петро Порошенко в особі розпорядника поточного рахунку виборчого фонду Ніни Южаніної та відділ культури Богуслаєвської РДА в особі Олександра Терещенка 12 березня уклали договір оренди приміщення глядацької зали Богуславського районного Будинку культури з 13:00 до 15:00 14 березня за вартістю 500 гривень за годину. Відповідно до наданого платіжного доручення з поточного рахунку виборчого фонду в АТ «Міжнародний інвестиційний банк» на рахунок відділу культури Богуслаєвської РДА 18 березня було сплачено 1000 грн.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає: «Наша організація вдячна довіреній особі кандидата у 93 територіальному виборчому окрузі за надані первинні документи, що підтверджують проплати з виборчого фонду для організації заходу. Хочемо підкреслити, що в матеріалі не було ствердження про порушення порядку фінансуванн виборчої кампапії, лише зазначалося, що оплата подібних заходів повинна здійснюватися лише з коштів виборчого фонду. Варто зазначити, що іншим кандидатам, якщо вони звертатимуться, також повинні надати це приміщення на таких самих умовах (500 грн за годину). На жаль, законодавство України передбачає можливість отримання суспільством інформації про витрати з виборчих фондів лише після оприлюднення проміжних фінансових звітів кандидатів на виборах. Попри те, що відповідно до частини 3 статті 42 Закону України «Про вибори Президента України» установа банку, в якій відкрито накопичувальний або поточний рахунок виборчого фонду, надає розпорядникові та Центральній виборчій комісії потижнево або за зверненням відомості про розміри та джерела внесків, що надійшли на рахунки виборчого фонду, рух коштів, а також їх залишки на рахунках. Натомість  для суспільства ця інформація є закритою. ЦВК не надає таку інформацію на інформаційні запити громадських організацій, вважаючи її банківською таємницею. ОПОРА вважає, що оприлюднення кандидатами інформації про витрати їхнього виборчого фонду сприятиме публічності процесу та усвідомленому волевиявленню виборців».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.