Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА подали скаргу до ЦВК із проханням визнати факт порушення порядку визначення квот на керівні посади в ДВК в межах 179 територіального виборчого округу. А  також, відповідно, із проханням скасувати постанову про утворення дільничних виборчих комісій та достроково припинити повноваження усього складу окружної виборчої комісії цього округу.

Причиною для подання скарги стало можливе порушення порядку пропорційного розподілу посад до керівного складу в ДВК. Вранці 10 березня 2019 року ОВК територіального округу №179 прийняла постанову №45 «Про затвердження квот та розподіл керівних посад у складі дільничних виборчих комісій територіального виборчого округу №179», в якій були дотримані необхідні норми закону щодо розподілу керівних посад. Але ввечері того ж дня ця ж ОВК наступною постановою затвердила склад дільничних виборчіх комісій, що не відповідає розподілу визначеного у постанові №45.

Через такі дії кандидат в Президенти Петро Порошенко отримав вдвічі більше керівних посад, ніж мав отримати відповідно до законодавства та розрахунків ОПОРИ — 88 замість 39. А пропорційна частка кандидата в Президенти Олега Ляшка, навпаки, була зменшена майже в 4 рази: замість 41 (за розрахунками ОПОРИ) керівної посади він отримав лише 12. При тому загальна кількість членів комісій на дільницях в межах 179 територіального виборчого округу для Ляшка і Порошенка збігається — обох будуть представляти по 187 членів комісій.

Через можливе порушення частини 11 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» ОПОРА подала скаргу до ЦВК на дії окружної виборчої комісії, в якій просить встановити факт порушення порядку визначення квот керівних посад, скасувати постанову окружної виборчої ТВО №179 від 10 березня 2019 року №46 «Про утворення дільничних виборчих комісій в межах ТВО 179», достроково припинити повноваження всього складу цієї ОВК й усунути ймовірне порушення шляхом повторного розподілу керівних посад в окрузі.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, відповідно до частини 11 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України»: «Кожний суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (крім Міністерства закордонних справ України) має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у дільничних виборчих комісіях. Частка керівних посад для кожного суб’єкта подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій у межах територіального виборчого округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта до складу дільничних виборчих комісій, у відношенні до загальної кількості осіб, включених до складу дільничних виборчих комісій. Особа, включена до складу дільничної виборчої комісії за поданням голови окружної виборчої комісії (для закордонної виборчої дільниці – за поданням Міністерства закордонних справ України), може бути призначена на керівну посаду в цій комісії тільки у разі відсутності кандидатур на таку посаду від кандидатів на пост Президента України. Розподіл керівних посад між суб’єктами подання в межах часток визначається окружною виборчою комісією. При цьому повинна бути дотримана приблизна рівномірність територіального розподілу посад, отриманих представниками кожного суб’єкта подання. Водночас відповідно до пунктів 1.2, 1.3 Порядку розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях з виборів Президента України між суб’єктами подання кандидатур до складу цих комісій, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 25 березня 2014 року №71, кожний суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у складі дільничних виборчих комісій окремо малих, середніх, великих виборчих дільниць у межах територіального виборчого округу – голів, заступників голів та секретарів комісій. Така частка залежить від кількості кандидатур від відповідних суб’єктів подання, включених до складу дільничних виборчих комісій. Частка керівних посад для кожного суб’єкта подання у кожній категорії виборчих дільниць у межах територіального виборчого округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта подання до складу виборчих комісій кожної категорії звичайних та спеціальних виборчих дільниць, у відношенні до загальної кількості осіб, включених до складу дільничних виборчих комісій відповідної категорії виборчих дільниць.

Окрім того, сумнівною вбачається практика звернень довірених осіб кандидатів на пост Президента України до відповідної ОВК із заявами про відмову від частини посад у керівному складі комісій. Законом регламентована процедура дострокового припинення повноважень представників керівного складу та їх заміни, але аж ніяк не передбачена можливість відмови від квот на керівні посади з боку довірених осіб, в тому числі на користь іншого кандидата на пост Президента України. Зокрема, рішення про дострокове припинення повноважень голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії приймається одночасно з рішенням про призначення нового члена комісії на посаду голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії від того ж суб’єкта подання у разі внесення відповідного подання у строк, установлений частиною 6 статті 30 Закону України «Про вибори Президента України». Відповідно до абз. 2 п. 4.1 постанови ЦВК від 16 квітня 2014 року №290 «Про Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України» за відсутності такого подання на посаду голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії призначається інша особа зі складу цієї виборчої комісії.

Розгляд цієї скарги відбудеться на засіданні ЦВК 16 березня о 18:00. Онлайн-трансляцію засідання дивіться на Facebook-сторінці Громадянської мережа ОПОРА.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]