Представники ВО «Батьківщина» на Донеччині повідомляють про тиск з боку Служби безпеки по відношенню до їхніх партійців. Відповідна заява розміщена на сайті партії. 

В коментарі спостерігачам ОПОРИ голова Костянтинівської районної партійної організації «Батьківщина» Світлана Бувайло повідомила про те, що до членів партії, додому приїжджають співробітники Служби безпеки України, просять вийти до них, сісти до автівки та відповісти на низку питань. За весь час було опитано 31 особу.  В свою чергу, керівник виборчого штабу Юлії Тимошенко по 49 округу у Дружківці Денис Остапенко зафільмував один з таких випадків.

Голова Краматорської міської організації «Батьківщина» Олександр Толстогузов повідомив, що 11 особам, пов'язаним з партією, прийшли повістки від СБУ та були дзвінки від людей, що представлялись співробітниками Служби Безпеки. Під час подібних бесід відповідні люди запрошували представників «Батьківщини» відвідати СБУ. 

На думку представників партії «Батьківщина», таким чином безпідставно здійснюється тиск на представників партії, та членів дільничних виборчих комісій, які збираються працювати в ДВК, з метою дестабілізації передвиборчого процесу.

Зокрема, за словами керівника штабу ВО «Батьківщина» по ОВК№49 Дениса Остапенка подібна ситуація склалась в Дружківці, Бахмуті та Покровському районі. У коментарі ОПОРІ Денис Остапенко зазначив:

«Співробітники СБУ почали дзвонити членам ДВК, членам партії та спостерігачам від ВО «Батьківщина» з метою опитування щодо кримінального провадження за СТ.255 КК України,в якому вони начебто фігурують як свідки. У такий спосіб ввімкнулася репресивна машина влади, яка втручається у виборчий процес з метою залякування людей. За даними штабу, у списках СБУ по Донецькій області нараховується близько 5000 осіб. На даний момент по 49 округу обдзвонили близько 88 осіб – прихильників Юлії Тимошенко».

Представники ОПОРИ на Донеччині звернулись до керівника прес-служби СБУ у Донецькій області Галини Прищепи із проханням прокоментувати відповідну ситуацію та озвучити офіційну позиції відомства.

«Подібні коментарі ми надаємо тільки на офіційні запити», - відповіла Галина Прищепа.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.