У Черкасах після завершення виступу Президента України Петра Порошенка відбулися масові сутички між представниками «Національного корпусу» й «Нацдружин» з одного боку та правоохоронцями – з іншого. Внаслідок бійки 22 працівники поліції звернулися за медичною допомогою, поліція відкрила кримінальне провадження за двома статтями.

Вчора, 9 березня, чинний Президент України та кандидат на цю посаду Петро Порошенко приїхав на Черкащину. Увечері відбувся його виступ на площі Богдана Хмельницького в центрі Черкас.

Щоб потрапити ближче до сцени, бажаючі повинні були пройти рамки-металодетектори. Охоронці озвучували єдину умову до людей: не мати при собі зброї. На площі також були розміщені агітаційні намети Порошенка, де роздавалися газети та рекламні брошури. Перед виступом президента екс-депутат міськради Дмитро Личко роздавав із автомобіля прапори із символікою Петра Порошенка.

Активісти ОПОРИ двічі стали свідками, як людям, котрі раніше залишала свої контакти в агітаційному наметі Порошенка, зателефонували і нагадали про проведення заходу за його участі у Черкасах.

Під час виступу Порошенко говорив про необхідність подолання бідності, про героїчний український народ та про здобутки чинної влади. Окрім безпосередньо Порошенка, на сцені також виступили військовий фельдшер, солдат ЗСУ Вадим Свириденко, кримськотатарський політик Ахтем Чийгоз та музикант Фома. Всі вони підтримали чинного Президента, а Фома закликав присутніх «бути мудрими та виваженими, роблячи вибір».

По завершенню виступу Президента група людей із представників «Національного корпусу» та «Національних дружин» спробували заблокувати кортеж Порошенка. Внаслідок цього відбулися сутички із поліцією, в ході яких були задіяні фаєри та перцеві балончики. За результатами конфлікту 22 працівники поліції звернулися за медичною-допомогою. Основні ураження – хімічні опіки очей та обличчя. Як повідомили в Черкаській обласній лікарні, один правоохоронець був переведений в реанімацію із черепно-мозковою травмою. Травму обличчя отримав начальник головного управління Нацполіції області Валерій Лютий. Також були пошкоджені два поліцейські автомобілі.

– Сьогодні зранку усім хворим стало краще. Їхній стан стабільний, – повідомив головний лікар обласної лікарні Олександр Дудник.

За інформацією з сайту Нацполіції, слідчі відкрили кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу: за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) КК України. Двох організаторів сутичок затримано сьогодні, 10 березня.

Після конфлікту Петро Порошенко скасував два заплановані ефіри на місцевих телеканалах.

Зазначимо, що до цього, зранку, Президент відвідав Канів. Там, на Чернечій горі, Порошенко вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка українським діячам культури та мистецтва. Потрапити на захід можна було лише за списками. Це мотивувалося заходами безпеки, а списки надали з Черкаської ОДА. Біля "пунктів пропуску" було чимало обурених, котрим не дозволяли піднятися на гору.

Спостерігачів ОПОРИ на гору не пропустили. Біля підніжжя Чернечої гори ОПОРА зафіксувала автобуси, котрими привезли людей з різних районів.

У центрі міста був організований концерт, де виступили Святослав Бойко («Широкий лан») та гурт Kozak System. Після них на сцені з’явився Петро Порошенко розказав про свої здобутки на президентському посту та про курс на подолання бідності.

Уже з Канева Порошенко вирушив в Черкаси, де побував на засіданні Ради регіонального розвитку Черкаської області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.