7 березня на окружній виборчій комісії виборчого округу №93 у Миронівці Київської області спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як представник кандидата у Президенти Андрія Новака приніс документи для подання кандидатур у склад дільничих виборчих комісій, однак їх не зареєстрував. Між  тим, член окружної виборчої комісії забрав ці документи і виніс їх у невідомому напрямку.

Близько 23:30 в приміщення ОВК представник кандидата на посаду Президента України Андрія Новака Денис Смяткін приніс подання щодо кандидатур до складу виборчих дільничних виборчих комісій на кожну дільницю 93-го ВО, тобто 178 осіб. Варто зазначити, що сам Денис Смяткін раніше позиціонувався як представник ВО «Батьківщина», зокрема громадської організації «Батьківщина молода» Богуславського району.

Під час розгляду документів членом ОВК Федором Курасом (від кандидата у Президенти  Сергія Носенка) спостерігач ОПОРИ поцікавився, чи Денис Смяткін уповноважений їх подавати  і чи є він  довіреною особою кандидата. Смяткін відповів, що він подає документи за довіреністю від довіреної особи. Представник ОПОРИ зазначив, що відповідно до ч.2  ст.24 ЗУ «Про вибори Президента України» право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України. Подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України у загальнодержавному або відповідному територіальному виборчому окрузі.

Після питань спостерігачів ОПОРИ Денис Смяткін покинув приміщення ОВК. Документи, які він приніс, в цей час лишились на столі  члена комісії Федора Кураса.

Через кілька хвилин Федір Курас також покинув приміщення для телефонного дзвінка. Згодом він повернувся, забрав документи і знову залишив приміщення в невідомому напрямку. Члена комісії не було у приміщенні близько 5 хв, а повернувся він вже без документів.

 На питання спостерігачів ОПОРИ щодо документів Федір Курас відповів, що це взагалі було не подання, а документ стає документом лише після його реєстрації в журналі. Також він повідомив, що виніс документи «в туалет».  Федір Курас зазначив, що перевірив ці документи, вони були не відповідними, і особа, що їх принесла, забрала їх назад.

Між тим, до кінця терміну внесення подань Денис Смяткін так і не повернувся в приміщення ОВК, а подання Андрія Новака врешті не було зареєстроване. А отже – члени ОВК не можуть його  розглянути  під час формування дільничних виборчих комісій.

7 березня – крайній термін, коли кандидати у  Президенти України могли внести до окружних виборчих комісії подання своїх представників до складу дільничних виборчих комісій. У зв’язку з цим ОВК в режимі чергування, працювали до опівночі.

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області: «Відповідно до ч.1 ст. 22 ЗУ «Про вибори Президента України», виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів Президента України і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про вибори Президента України. В ситуації, що склалась на ОВК 93 ВО, ми спостерігаємо, як конкретний  член комісії самовільно розпорядився документами, поданими представником кандидата у Президенти. Навіть, якби ці документи були оформлені неналежним чином, член виборчої комісії вповноважений на прийняття документів не мав права відмовити в тому, щоб їх прийняти. Всі рішення по цих документах мали прийматись виключно на засіданні ОВК, як колегіального органу. Наразі законність дій Федора Кураса мають з’ясовувати правоохоронні органи».

Нагадаємо, відповідно до ч.1 ст.24 Закону України «Про вибори Президента України» ОВК мають утворити ДВК не пізніше як за 18 днів до дня виборів, тобто до 12 березня 2019 року включно.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)