На Черкащині газети продовжують систематично розміщувати матеріали з ознаками прихованої політичної реклами без необхідних маркувань. Переважають публікації, що мають позитивну тональність, проте також наявні матеріали з ознаками чорного піару проти окремих кандидатів.

Активісти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували обласні та районні газети Черкаської області за лютий 2019 року.

Найбільше матеріалів, надрукованих в газетах, позитивно характеризують діяльність чинного Президента і кандидата в Президенти України Петра Порошенка. Особливо це помітно при розгляді найпопулярніших обласних газет. Так, відразу у трьох січневих номерах із загальних чотирьох видань «Акцент», «Вечірні Черкаси» та «7 днів» наявні публікації, присвячені Порошенку.

«Порошенко виглядає як безальтернативний гарант курсу на Євросоюз та НАТО», - зазначається в №9 від 27 лютого в газеті «Акцент»; «Крутий старт: Президент Петро Порошенко пішов на другий термін, щоб перемогти бідність і прийти в ЄС», - гласить №6 від 6 лютого в газеті «Вечірні Черкаси»; «Вступ України до ЄС та НАТО – головна мета в стратегії Порошенка», - написано в №9 того ж видання; «Чому Порошенка підтримує Європа і ненавидить Росія», - заголовок публікації в газеті «7 днів» від 27 лютого; «Порошенко чи Путін: вибір 2019», - промовисте найменування матеріалу в тому ж виданні від 6 лютого.

Окрім обласних газет, матеріали з ознаками політичного піару, присвячені Петру Порошенко, також масово друкують і районні видання.

Стаття із назвою «Геополітична катастрофа Путіна, який втрачає Україну на завжди» вийшла в сьомому номері газети «Драбівщина», «Президент Європейської Ради Дональд Туск високо оцінив зусилля Президента України Петра Порошенка у проведенні реформ у країні», - йдеться в номері канівської газети «Дніпрова Зірка» від 26 лютого, матеріал «Зростання економіки, покращення інвестиційного клімату та розвиток інвестиції є рекордним за останні роки» опубліковано в газеті «Жашківщина» 22 лютого, «Порошенко доклав титанічні зусилля для збереження держави», - написано в номері тальнівської газети «Новий дзвін» від 21 лютого.

Зазначимо, що всі вище перелічені матеріали не мають необхідного маркування.

Активістами ОПОРИ виявлена значна кількість матеріалів присвячених кандидату в Президенти Сергію Таруті. Зазначимо, що такі публікації в газеті «7 днів» (наприклад, випуск від 27 лютого) марковані як «передвиборча агітація». Натомість газета «Черкаський край», у трьох лютневих номерах якої наявні матеріали про Таруту, не маркує їх. До прикладу: «Сергій Тарута пропонує пов’язати зарплату чиновників із поліпшенням життя українців», - матеріал в цій газеті від 27 лютого, «Якщо до влади прийдуть політики, які обіцяють, але не вміють, і ніколи цього не робили, то країни не буде», - публікація в «Черкаському краї» від 20 лютого.

Також у обласних газетах помічені матеріали з позитивною тональністю, присвячені кандидатам у Президенти Олександру Морозу («Мороз припинить панування чиновників», - «Акцент» від 20 лютого; «Мороз дасть українцям владу виганяти чиновників», - «Вечірні Черкаси» від 20 лютого) та Юлії Тимошенко («Це була не пенсійна реформа, а скорочення видатків на пенсіонерів», - «7 днів» від 13 лютого). У районних газетах героями матеріалів були Олег Ляшко («Ляшко – людина слова і діла», - «Драбівщина» від 8 лютого), Сергій Тарута («Україні потрібні не слуги, а ефективні управлінці, - і країна запрацює», - «Жашківщина» від 15 лютого).

Варто зазначити, що також були виявлена політична реклама, маркована як передвиборча агітація: вона була присвячена Руслану Кошулинському («Моя програма – сильна армія, сильна економіка, потужна дипломатія і єдність народу», - «Вечірні Черкаси» від 13 лютого) та Андрію Садовому («Прикордонна магія», - «Вечірні Черкаси» від 13 лютого).

Окремо зазначимо, що, окрім матеріалів із позитивною тональністю, активістами ОПОРИ зафіксовані публікації, що містять ознаки чорного піару. У цьому плані своєрідним лідером є Володимир Зеленський. Головною тезою матеріалів, спрямованих проти нього, є його нібито близькість з олігархом Ігорем Коломойським.

Так, популярні обласні газети «Акцент» (від 20 лютого), «Вечірні Черкаси» (від 20 лютого) та «7 днів» (13 лютого), а також районна «Жашківщина» (22 лютого) розмістили ідентичні матеріали із назвою «Зеленський – не нове обличчя, а маска Коломойського». Також спрямовані проти кандидата в Президенти Зеленського матеріали зафіксовані у газеті «Акцент» («Несмішний жарт, що став реальністю», - 13 лютого) та «Вечірні Черкаси» («Як олігарх хоче уникнути відповідальності завдяки своєму кандидату», – 13 лютого).

Окрім того, публікації з ознаками чорного піару були спрямованими проти Юлії Тимошенко («Мільярди на підкуп та росіяни – як Тимошенко рятує свій рейтинг, що падає», - «Акцент» від 27 лютого; «До Тимошенко теж виникли питання щодо розпродажу майна збройних сил», - «Шполянські вісті» від 28 лютого) та Володимира Гриценка – «Слідча комісія оприлюднила цифри масового розпродажу армії за часів міністра Гриценка» («Акцент» від 13 лютого).

Насамкінець зазначимо, що абсолютним рекордсменом по розміщенню ідентичних матеріалів у періодичних виданнях є Арсеній Яценюк, який, як відомо, в Президенти не йде. Публікація із назвою «Яценюк іде в прем’єри», розміщена у чотирьох обласних газетах («Акцент», «7 днів», «Вечірні Черкаси» та «Черкаський край») та щонайменше трьох районних («Жашківщина», «Вісник Золотоніщини» «Шполянські вісті»).

«Відповідно до частин 5 та 6 статті 63 Закону України "Про вибори Президента України", кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Згідно з частиною 3 та частиною 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Водночас прихована реклама забороняється», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Аналіз друкованих видань за січень можна почитати ТУТ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.