У шести друкованих виданнях Херсонщини ОПОРА зафіксувала матеріали, в яких народний депутат по 185-му округу від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергій Хлань підкреслює участь чинного Президента та кандидата Петра Порошенка в розподілі державних коштів на Херсонську область.

Під час щотижневого моніторингу преси представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували однотипні матеріали в п’яти друкованих виданнях області: у херсонській газеті «Новий день» та в районних виданнях «Червоний промінь» (Нижньосірогозький район), «Нове життя» (Іванівський район), «Приазовська правда» (Генічеський район), «Вісник Приазов’я» (Генічеський район), «Трудова слава» (Новотроїцький район).

У п’ятьох виданнях стаття має однакову назву – «Сергій Хлань «Ми насичуємо степ водою». Тільки у «Новому дні» заголовок, як і сам текст, трохи змінено – «Сергій Хлань: «Ключова задача Херсонщини – насичення степу водою». Крім того, за основу в опублікованих матеріалах взяті дописи народного депутата Сергія Хланя в Фейсбуці, які він розмістив минулого тижня.

У зазначених матеріалах, що мають ознаки «замовності», народний депутат по 185-му округу від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергій Хлань розповідає про проекти, пов’язані з відновленням зрошення в області, зокрема про реконструкцію водогону в селі Іванівка, підкреслюючи, що «завдяки президенту Петру Порошенко на капітальну реконструкцію водогону з бюджету виділено 50 млн гривень».

Як зазначив координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області, що подібні публікації можуть мати ознаку використання адміністративного ресурсу, який полягає у використанні бюджетних коштів та засобів на користь окремих партій і кандидатів і належить до найнебезпечніших порушень стандартів виборчого процесу.

«Зловживання таким різновидом адміністративного ресурсу нерідко відбувається без порушень формально встановлених вимог законодавства, але несе руйнівні наслідки для конкурентності виборів. Політики маніпулюють зацікавленістю виборців та територіальних громад отримати належний рівень фінансування локальних проектів, уникаючи публічної відповідальності за де-факто ведення передвиборчої кампанії коштами платників податків та бюджету», – прокоментував він.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, посадовим та службовим особам органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування слід утриматись від дій, що можуть містити ознаки передвиборчої агітації. Щодо цього в п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України). У разі недотримання зазначеної вимоги такі дії можуть містити ознаки адміністративного правопорушення передбаченого ст. 212-13 КУпАП (Здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом).

Нагадуємо, що пункт 4 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» передбачає рівне та неупереджене ставлення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)