5 лютого представники Громадянської мережі ОПОРА звернулися до поліції  у зв'язку з можливими ознаками порушень в агітації від Анатолія Гриценка. Зокрема, перевірки потребувала наявність інформації про наклад, замовника та виконавця матеріалів  у вуличних наметах на підтримку згаданого політика. Згодом з’ясувалося, що у правоохоронців виникли підозри у зборі персональних даних агітаторами.

За підсумками виїзду правоохоронців було складено два акти і надане одне пояснення. Цього ж дня на прохання ОПОРИ свій коментар надала начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Катерина Людвік: «Поліція дійсно отримала такі повідомлення, на місця подій виїжджали слідчо-оперативні групи. За повідомленнями проводиться перевірка, встановлюються всі обставини, за результатами буде вирішено питання щодо кваліфікації даних подій».

Також стало відомо, що поліцейськими за адресою вул. Авраменка, 8 у агітаторів були вилучені бланки зі збором підписів запоріжців, які симпатизують Анатолію Гриценко як кандидату на посаду Президента України. Окрім підпису треба було також лишити інформацію про своє ім’я, прізвище, по батькові, адресу проживання і номер телефону. Крім того, як розповів представнику ОПОРИ один з агітаторів, який попросив залишитися анонімним, робота з роздачі матеріалів та збір підписів оплачується. За його словами він отримує 50 гривень, в який саме час – не уточнив.

news 05 02 19 Zp zbir pidpusiv za Grucenka

8 січня представники ОПОРИ звернулися до заступника начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів, майора поліції Олександра Кривенко із проханням пояснити розгляд обставин випадку на поточну мить. Він зазначив: «У випадках, коли ми маємо таку інформацію, поліція виїздить на місце, збирає матеріали, опитує свідків, а потім направляє до начальника слідчого відділу, аби він перевірив чи є в цьому випадку ознаки кримінального правопорушення. За повідомленням про нібито збір персональних даних, наразі матеріали направлені до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини для розгляду по суті, прийняття рішення згідно чинного законодавства і можливого складання відповідних протоколів».

«Нагадуємо громадянам, щоб вони були пильними у ситуаціях, коли сторонні люди звертаються до них із проханням надати свою адресу, номер телефону чи іншу інформацію. Це ваші персональні дані. А такі дії можуть бути незаконними. Також радимо у таких випадках прохати представитись та показати посвідчення відповідної організації, яка проводить опитування. Якщо цих даних не надано, то радимо викликати поліцію для перевірки нею можливого правопорушення», - коментує ситуацію обласна координаторка Громадянської мережі ОПОРА.

Слід також зазначити, що згідно з ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.