З кінця листопада Тернопільщину відвідало 5 потенційних кандидатів у президенти: Руслан Кошулинський, Юрій Бойко, Арсеній Яценюк, Юрій Дерев’янко та Петро Порошенко. Мету візитів та тематику заходів цих політиків дослідили спостерігачі ОПОРИ.

18 грудня чинний Президент України Петро Порошенко із робочим візитом відвідав Тернопіль та взяв участь у низці заходів. Найперше, Глава Держави був присутній на богослужінні у Церкві Воздвиження Чесного Хреста. Очолював цю подячну молитву за об’єднання українського православ’я Глава УПЦ КП Філарет. По завершені Патріарх звернувся до вірян з пастирським словом, у якому наголосив на важливості об’єднання православних християн та подякував Вселенському Патріарху Варфоломею та Президенту Петру Порошенку за їх заслуги в отримані автокефалії.

21.12 Ternopil Poroshenka filaret

Фото із сторінки Петра Порошенка в мережі Focebook.

Далі Президент зустрівся із сім’ями військових, переселенців з Криму і Сходу та соціально незахищених верств населення у палаці культури «Березіль», де відбувалася вистава для дітей «Сходинки Божої любові» до дня Святого Миколая.

Опісля Петро Порошенко у актовій залі Тернопільського національного педагогічного університету спілкувався з професорсько-викладацьким складом та студентами Тернопільської області. Спочатку він розповідав про зміни, які відбулись у країні за час перебування його на посаді Глави держави, зокрема у галузі освіти. Друга частина зустрічі була у форматі «питання-відповідь».

Також Президент відвідав акцію «Подарунок Святого Миколая» в Українському домі «Перемога», де діти та молодь міста формували подарункові мішечки для бійців АТО, а також виготовляли маскувальну сітку. Ввечері Глава держави взяв участь у церемонії відкриття «Зимового містечка» на Театральному майдані Тернополя, яка передбачала освячення різдвяної стаєнки, передання Вифлеємського вогню та відкриття новорічної ялинки.

21.12 Ternopil Poroshenka jalynka

Фото із сторінки Петра Порошенка в мережі Focebook.

На завершення свого візиту Президент зустрівся з учасниками проекту «Стажування в ОДА» у ресторані «Pasta Fresca», про що свідчать дописи та фото в соціальній мережі Facebook.

Цього ж дня Петро Порошенко у студії компанії TV-4 зустрівся з журналістками тернопільських телеканалів. Основними темами розмови були отримання Томосу і об’єднання Української православної Церкви та питання конфлікту України з Росією.

Статті про подію розміщені на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України.

16 грудня на Тернопільщині перебував народний депутат, потенційний кандидат у Президенти від Руху нових сил Михайла Саакашвілі Юрій Дерев’янко. Політик відвідав село Біла, очевидно у зв’язку із проведенням там перших місцевих виборів до Білецької ОТГ, оскільки від Руху нових сил зареєстровано кандидата на посаду голови цієї громади.

Цього ж дня депутат поспілкувався з колективом КП "Тернопільелектротранс" та представниками будівельного кооперативу у Тернополі. Також, Юрій Дерев’янко був на ефірах УХ-радіо та у програмі «Про важливе» на телеканалі ІНТБ. Окрім цього, у місті Чорткові нардеп провів зустріч з мешканцями міста і представив їм свій план розбудови України.

Інформаційний ролик про візит розміщено на відеохостингу YоuTubeканал Yuriy Derevyanko.

21.12 Ternopil derevjanko

Фото із ресурсу derevyanko.io

11 грудня у Тернополі перебував лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк. Він спільно  з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич взяли участь у відкритій лекції для студентів ТНЕУ у якості спікерів. Колишній прем’єр-міністр України розповідав слухачам про свою діяльність на цій посаді у 2014-2016 роках та ділився досвідом. Про цю подію повідомляються на офіційному сайті ТНЕУ. Також цього дня Арсеній Яценюк провів засідання з однопартійцями Тернопільської області та зустрівся із місцевими журналістами у рамках телепередачі «Без цензури».

21.12 Ternopil Jacenuk Hrynevych

Фото взято із сторінки ТНЕУ у мережі Facebook

3 грудня на Тернопільщину приїжджав потенційний кандидат у президенти від політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» Юрій Бойко. Він відвідав Почаївську лавру (Кременецький район) та зустрівся з митрополитом Володимиром. Нагадаємо, що 23 листопада Комісія Мін’юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври за релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська Лавра. У своєму інтерв’ю для програми «Подробиці» телеканалу Інтер нардеп заявив, що забезпечує юридичною підтримкою представників Почаївської лаври, щоб в судах відстояти право на користування віруючими цих споруд.

21.12 Ternopil bojko

27 листопада Руслан Кошулинський, заступник Голови ВО «Свобода» та потенційний кандидат у президенти, відвідав Тернопільщину. Він зустрівся з мешканцями Монастириської ОТГ. Під час спілкування свободівець озвучив декілька питань, наприклад запровадження воєнного стану в 10 областях України та незаконність приватизації земель Почаївської лаври.

Цього ж дня Руслан Кошулинський долучився до дискусії на Академії політичної альтернативи у м. Тернополі, розповівши про важливість молоді у державотворчих процесах. Як зазначено у статті про цей візит на офіційному сайті ВО «Свобода», захід відбувався за ініціативи ВГО «Студентська Свобода» та Тернопільської обласної молодіжної громадської організації «Українська Студентська Свобода».

21.12 Ternopil koshulynskyj molod

Фото взяте із сторінки Академії політичної альтернативи у мережі Facebook.

Окрім цього заступник Голови ВО «Свобода» взяв участь в ефірах на телеканалах TV-4, ІНТБ та Тернопіль1.

«Тематика візитів та зустрічей потенційних кандидатів у президенти була різною, також варто зазначити, що Петро Порошенко перебував у Тернополі в якості чинного Президента, а Юрію Дерев’янко та Юрій Бойко є народними депутатами. Проте, також потрібно розуміти, що заходи, які відбувались за участі цих політиків були спрямовані на формування позитивного враження про них серед майбутніх виборців. Тому такі дії можуть бути розцінені як недотримання принципу рівності прав і умов участі у виборчому процесі усіх зареєстрованих кандидатів» - коментує координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)