23 та 24 лютого 2019 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили одразу 5 білбордів із політичною рекламою кандидата у Президенти України Євгена Мураєва, які були заляпані речовиною зеленого кольору. Пошкоджені білборди Євгена Мураєва розташовані на трасі Івано-Франківськ-Тернопіль (H-19) у проміжку між Івано-Франківськом та Тисменицею.

В Івано-Франкіській регіональній організації політичної партії «НАШІ» ОПОРІ повідомили, що про пошкодження білбордів нічого не знають. Відтак, свої дії щодо цього не коментують.

«Ми відстежуємо усі випадки перешкоджання виборчій активності кандидатів на посаду Президента, адже вільна, безперешкодна агітаційна діяльність будь-кого з кандидатів є необхідною складовою вільних та конкурентних виборів», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

За словами координатора зазначені дії щодо кандидатів можуть мати ознаки складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна).

Радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначає, що в залежності від обставин справи притягнути до відповідальності винних осіб можна також за ст. 296 КК України «Хуліганство». Так, згідно ч. 1 ст. 296 КК України, хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Нагадаємо, у січні ОПОРА виявила пошкоджені білборди із політичною рекламою одразу 3-х потенційних кандидатів у Президенти України: ймовірно зеленкою та яйцями тоді закидали білборди політиків Юлії Тимошенко, Олега Ляшка та політичної партії  «Опозиційна платформа «За життя». 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.