Майже 70 працівників поліції превенції та слідчих Національної поліції удосконалювали свої знання та навички щодо виборчого законодавства та реагування на типові порушення під час виборів і в день голосування. Тренінги «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» відбулися у Вінниця 19 лютого.

Мета навчань – сприяння роботі працівників поліції у реагуванні на звернення та повідомлення про правопорушення виборчого процесу для забезпечення  законності, належного документування та розслідування. Навчання відбулися для двох груп правоохоронців – представників поліції превенції та слідчих Національної поліції. Поліцейські з різних районів Вінниччини пройшли не лише теоретичний курс, але й мали змогу відпрацювати на практиці різні умовні правопорушення. 

«Оскільки у нас виборче законодавство швидко змінюється, а виборчий процес є непостійним, є необхідність активізувати знання працівників превенції та слідчих щодо своєчасного та оперативного реагування, належної фіксації та розслідування справ, пов’язаних з виборчими злочинами. Аудиторія сильна, поліцейські добре володіють нормативною базою, особливу увагу зосереджуємо на нетипових ситуаціях, що можуть виникати під час виборів», - зазначила тренерка ОПОРИ. 

Тренінги проводяться з ціллю розібрати на практиці ситуації, з якими може стикатись поліція під час виборчого процесу.

«Питання не в реагуванні поліцейських, бо вони реагують нормально, а в розробці певних алгоритмів дій на типові порушення. Під час навчання ми розбираємо основні типи порушень при веденні агітації, аби поліцейські могли зреагувати не лише коли спостерігачі дзвонять, а й самі. Зі слідчими також розбираємо ситуації щодо виборчих злочинів. Адже є такі статті у законодавстві, з якими слідчі нечасто стикаються. Наше завдання – дати теоретичний курс і розібрати практичні кейси. Враження наразі найкращі», - сказав тренер.

«Навчання було цікавим та корисним, адже під час розгляду ситуаційних завдань тренери пояснювали, як саме діяти у випадку порушень, куди звертатися, яка має бути доказова база», - ділиться враженнями від тренінгу старший інспектор сектору превенції Козятинського відділку поліції Людмила Гайдучок.

За словами заступника начальника відділу слідчого управління Національної поліції у Вінницькій області Сергія Возного, будь-яке навчання має певну користь, а тим більше коли воно вузькопрофільне і несе певний об’єм інформації  напередодні важливих подій.

«Під час навчання нам поновлюють інформацію, яку ми знаємо, і дають ту, яку ми не знаємо. Особливо корисно це у форматі сценаріїв, де можна обговорити питання, сказати свою точку зору. Варто поновлювати свої знання не тільки напередодні виборів, а раз у рік чи раз у два роки, оскільки кримінальні провадженні є і до виборів, і після, і розслідувати їх потрібно», - розповів Сергій Возний.

Загалом навчання щодо особливостей застосування законодавства під час виборів Президента України та Верховної Ради України пройдуть близько 3 тисяч працівників  патрульної поліції та слідчих Національної поліції у кожній області та місті Києві.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань на місцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії