У Білій Церкві, що на Київщині (центр 91 округу), спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд з агітацією без вихідних даних. На ньому зображений місцевий політик Віталій Чудновський. Фото супроводжує напис: “Я проти олігархів, корупції та війни. 25 травня я голосую за Тимошенко”.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до Костянтина Климчука — він довірена особа кандидата Юлії Тимошенко у 91 окрузі. Реакція була несподівана — пан Костянтин заявив, що Чудновський є провокатором. Климчук також запевнив, що в приватній розмові кандидат Юлія Тимошенко зазначила — з Чудновським не працює.

“Я зараз шлю запит у центральний виборчий штаб Юлії Тимошенко, - сказав Климук, - бо я в неї особисто спитав: він з вами? Вона каже - ні. Ми це розцінюємо як провокацію”

Віталій Чудновський запам'ятався мешканцям Білої Церкви тим, що створив соціальний фонд, який перед виборами роздавав мешканцям по 100-200 грн, інформують спостерігачі ОПОРИ.

Щодо білборда, то він розміщений біля торгово-розважального центру “Гермес”. Агітація на зовнішніх рекламних носіях — це серйозне порушення законодавства. І відповідальними є замовник та фірма, що розмістила таку рекламу.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно із статтею 58 частини 1 пункту 6 ЗУ «Про вибори Президента України», однією із форм передвиборчої агітації є «розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами». Відповідно до статті 3 цього закону, фінансуватися така реклама повинна з виборчого фонду кандидата. Щодо вихідних даних, то згідно з статтею 59 частиною 3, «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Розміщення політичної реклами без вихідних даних — це також порушення Адміністративного кодексу України, бо суперечить статті 212-213 і відповідно карається: «виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.