21 червня 2016 року закінчився процес реєстрації кандидатів у народні депутати України на проміжних виборах, що відбудуться 17 липня у семи виборчих округах. Нагадаємо, у 206 ОВО Центральна виборча комісія зареєструвала 75 кандидатів. Спостерігачі ОПОРИ проаналізували всі передвиборчі програми на предмет їх авторської унікальності, оскільки вони за своїм практичним призначенням мають відображати наміри конкретного кандидата, та з’ясували їх походження.

Як з’ясувалося, у програмах 49 кандидатів наявні ознаки плагіату або скомпільованих програм (65,3% від усіх зареєстрованих кандидатів). При цьому такі ознаки містяться у програмах 36 з 41 кандидатів, зареєстрованих 21 червня 2016 року, в останній день встановленого строку. Це становить 87,8% програм кандидатів, що зареєстровані цього дня. 39 програм кандидатів повторюють передвиборні програми інших кандидатів різних років у різних округах на більш ніж 70%.

46 із 49 програм із ознаками масових запозичень належать самовисуванцям, що становить 93,8% від усіх, чиї програми мають ознаки плагіату.

Передвиборчі програми кандидатів Дмитра Станіславовича Блауша, Валерія Володимировича Дубіля та Олександра Валерійовича Соколова на 80-97% повторюють програми кандидатів, що балотувалися на парламентських виборах у 2012-2014 рр., програма Валерія Дубіля, крім того, на 60% повторює програму кандидата по 27 виборчому округу Олександра Момота. Нагадаємо, імена та прізвища цих кандидатів збігаються з іменами відомих на Чернігівщині політичних діячів, які, однак, не є кандидатами на цих виборах.

Цікаво, що у самовисуванця Михайла Кононовича (якому раніше було відмовлено у реєстрації як кандидату від КПУ) програма на 95% збігається із програмою його брата - Адама Кононовича, який балотується у 23 виборчому окрузі та використовує свою ж програму з виборів у 21 ОВО в 2012 році. Інший кандидат-самовисуванець по 206 округу - Олександр Єрмаков також подав програму, що на 70% повторює програму комуністів Кононовичів з єдиною відмінністю - у програмі відсутні положення про статус російської мови та федералізацію України.

Ще одна передвиборча програма, що заслуговує на увагу - програма кандидата Світлани Кирилюк, 30% якої складається із положень Програми діяльності Кабінету Міністрів України від 14.04.2016 року.   

Ще 8 кандидатів (10,7% від усіх зареєстрованих) використали власні передвиборчі програми з виборів попередніх років або програмні засади партій, які вони представляють.

5 кандидатів взяли свої ж програми з виборів у інших округах, адаптувавши лише географічну прив’язку.  

Три кандидати мають програми, що збігаються з програмами партій. Так, Ігор Андрійченко подав до ЦВК передвиборчу програму, з якою він балотувався на виборах у 205 ОВО в 2015 році, додавши блок про розвиток сільської місцевості. Ця ж програма на 28% повторює програму кандидата від “Громадянської позиції” у 204 виборчому окрузі Петра Балацького на виборах 2014 року. Програма кандидата від ВО “Свобода” Володимира Федорка повністю збігається із програмою кандидата від цієї ж партії в ОВО №151 (Полтавська область) на проміжних виборах 2016 року Івана Близнюка та інших кандидатів від цієї партії, що балотуються на проміжних виборах 17 липня 2016 року. У Лідії Гаєвської програма на 10% збігається із програмою кандидата-самовисуванця на цих виборах у 27 виборчому окрузі (м. Дніпро) Олександра Сірого. Водночас положення програми Л. Гаєвської на 30% повторюють програми кандидатів від “Опозиційного блоку” на виборах 2014 року.    

18 програм (24%) кандидатів не містять ознак плагіату чи використання програм на інших виборах. Серед них програми Максима Микитася і Євгена Микитася. При чому у властивостях файлу програми Євгена Микитася зазначено, що автором документа є Petro Okhotin. Особа з таким ім’ям та прізвищем - Петро Охотін - відомий політолог, співавтор книги “Виграти вибори. Покрокова інструкція”.

До кандидатів, у чиїх програмах не виявлено ознак плагіату чи запозичень, належать 7 висуванців від політичних партій та 11 самовисуванців.

У кандидатів Олега Скварського та Марії Сокол по 20% передвиборної програми займають заголовки.

З кандидатів, програми яких не мають аналогів, лише Сукаленко Тетяна Олексіївна зареєстрована 21.06.2016.

Найбільшу увагу спостерігачів привернула інформація про авторів файлів передвиборчих програм та дату і час їх створення і редагування.

Як з’ясувалося під час дослідження властивостей файлів, опублікованих на офіційному сайті Центральної виборчої комісії, автором програм Сергія Гаруса (“БПП “Солідарність”) та самовисуванців Дмитра Станіславовича Блауша, Валерія Володимировича Дубіля та Олександра Валерійовича Соколова є користувач з ім’ям “Ishchenko E”. У випадку із програмами В. В. Дубіля та О. В. Соколова, цей же користувач здійснював редагування файлу та зберігав його, тоді як програми С. Гаруса та Д. С.Блауша збережені користувачами “14565906” та “Игорь Литвинов” відповідно. Привертає увагу також дата створення вмісту файлу: вміст програми Сергія Гаруса створено 08.06.2016 із загальним часом редагування - 5 хвилин; вміст програми Валерія Дубіля - 08.06.2016 із загальним часом редагування - 4 хвилини; вміст програми Дмитра Станіславовича Блауша - також 8.06.2016 із загальним часом редагування 8 хвилин, а вміст програми Олександра Соколова - 12.06.2016 із часом редагування - 20 хвилин.

TablyciaIshchenkoE

Збіг у назвах автора документа (“LOL”) та користувача, яким збережено файл (“Пользователь Windows”), наявний у програмах кандидатів Скварського Олега та Сокол Марії. Обидва документи створено 31 травня 2016 року із різницею в 5 хвилин, що може свідчити про ймовірне написання програм цих кандидатів одним користувачем ПК.

Програми шістьох кандидатів, що були зареєстровані 21 червня 2016 року, збережено користувачем “Bort21”, ще чотирьох - користувачем “Bort23”, та двох  - “Bort2”.

Також користувачі “Bort21” та “Bort2” вказані як автори файлів двох кандидатів самовисуванців - Сергія Шаповалова  та Світлани Толочко відповідно. Варто зауважити, що всі зазначені програми містять ознаки плагіату зі збігом понад 90% тексту або ознаки скомпільованого маnеріалу.

Щодо зафіксованого у властивостях часу редагування таких файлів, можна простежити, що вміст всіх, окрім одного, створено 16.06.2016 - в останній день строку для подання заяв на реєстрацію кандидатом. Таким чином, ймовірно, було централізоване написання передвиборних програм для низки кандидатів. Подібні тенденції простежуються також і щодо авторства передвиборних програм кандидатів, які балотуються на проміжних виборах в інших виборчих округах.

TablyciaBort21

TablyciaBort23

TablyciaBort2

Окрім того, увагу привертають інші найменування користувачів ПК, на яких створено файли програм кандидатів. Так, автором початкового файлу, який згодом став програмою Світлани Толочко, є згаданий вище користувач “Bort21”, тоді як сам файл збережено користувачем “korzhiv”. Таке ж ім’я міститься у властивостях файлу програм Тетяни Сукаленко та Єгора Фірсова. При цьому вміст програм  С. Толочко і Т. Сукаленко створено 16.06.2016 з різницею у 3 хвилини - о 17:48 та 17:51 відповідно, натомість вміст програми Є. Фірсова створено ще 21.05.2016 року.

TablyciaIshchenkoE

Ще одна назва автора файлів передвиборчих програм, що повторється кілька разів - “sytnikal”. Так, автором і користувачем, що зберіг файл програми кандидата від Радикальної партії Олега Ляшка, Дмитра Блауша, є саме “sytnikal”. Та ж назва фігурує у властивостях файлу програми кандидата від ВО “Свобода” Володимира Федорка та кандидата від Європейської партії України Павла Чемериського, 58% програми якого складає текст програми Петра Кучеренка, кандидата на виборах 2014 року по 210 виборчому округу. Програми кандидатів В. К. Федорка та Д. Я. Блауша створено 7 червня 2016 року о 14:11 та 14:46 відповідно.

TablyciaSytnikal

Увагу також привертає найменування автора файлу програми кандидата від партії “ДемАльянс” Ігоря Андрійченка “BiriushovaAV” та користувача, яким збережено вміст файлу програми кандидата від Народного Руху України Василя Чепурного - “birushovaav”.  

TablyciaBirushova

Як вбачається із нормативних документів ЦВК, у Секретаріаті Комісії працюють співробітники, прізвища та ініціали яких збігаються із зазначеними користувачами: Корж Ірина Володмирівна - завідуюча відділом аналітичної обробки інформації управління інформатизації Секретаріату Комісії; Ситнік Алла Леонідівна та Бірюшова Анастасія Володимирівна - головні консультанти відділу аналітичної обробки інформації управління інформатизації Секретаріату Комісії.

У файлах 23 програм кандидатів інформація про автора та користувача ПК вісутня, відтак без спеціального програмного забезпечення неможливо встановити походження цих файлів. Прикметно, що 19 із таких кандидатів зареєстровані 21 червня 2016 року.

Нагадаємо, 21 червня ЦВК зареєструвала одразу 41 кандидата в народні депутати України. Вміст 26 із 41 файла передвиборних програм було створено протягом дня 16 червня, в останній день встановленого строку для подання заяви на реєстрацію.

Як з’ясували спостерігачі ОПОРИ,  8 із 41 зареєстрованих у цей день кандидатів є мешканцями 93 виборчого округу з центром в м. Миронівка. Ці кандидати беруть активну участь у політичнму житті округу, зокрема Вашека Ірина Іванівна очолює Кагарликський районний осередок ВО “Батьківщина”, Кипиченко Леонід Михайлович - очолював виборчий список “Опозиційного блоку” до Богуславської районної ради та є помічником на громадських засадах народного депутата України Юрія Бойка. Ще одним кандидатом від цієї ж партії до Миронівської міської ради була теперішня самовисуванка Кривов’яз Оксана Анатоліївна. “Опозиційний блок” на місцевих виборах 2015 року представляла також Світлана Толочко.

Від “БПП “Соідарність” на місцевих виборах у 2015 році до Кагарлицької районної ради балотувалася канидат по 206 округу Маслієва Аліна Вікторівна. Інший кандидат - Черненко Валентина Анатоліївна вже балотувалася у Чернігові на проміжних виборах у 205 ОВО у 2015 році як самовисуванка, а в 2012 році боролася за представницький мандат на Луганщині у 112 ОВО. Так само кандидатом-самовисуванцем у 206 окрузі є мешканка Миронівки Коваленко Богдана Леонідівна, яка з 2015 року очолює Миронівську парторганізацію Партії Сергія Тігіпка “Сильна Україна”. У передвиборних програмах всіх зазначених осіб спостерігачі ОПОРИ виявили високий відсоток плагіату - понад 90% тексту.

Інша мешканка Київської області  - Сукаленко Тетяна Олексіївна балотувалася шляхом самовисування на місцевих виборах 2014 року до Київської міської ради по виборчому округу 57 (м. Обухів). Також кандидатом у 206 окрузі зареєстровано мешканця Київщини, Станіслава Плюту, передвиборна програма якого на 97% повторює програму кандидата від “Опозиційного блоку” на виборах 2014 року в ОВО №104 Володимира Скорого. Станіслав Плюта балотувався до Обухівської міської ради за виборчим списком “Блоку Петра Порошенка “Солідарність” на місцевих виборах 2015 року.

Серед кандидатів, що цьогоріч балотуються до Верховної Ради у 206 виборчому окрузі є низка осіб, які брали участь у виборах і як кандидати, і як інші суб’єкти виборчого процесу. Спільною ознакою переважної більшості таких кандидатів є наявність плагіату та запозичених передвиборних програм.  Детальну інформацію про них ОПОРА підготує найближчим часом.
 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.