Протягом першого місяця літа зі сторінок українських політиків та партій, а також дотичних до політики акаунтів транслювалося 11 257 рекламних дописів. Загалом у просування політичного контенту було інвестовано від 209 126 до 317 234 доларів*. За аналогічний період минулого року, відповідно до даних Facebook Ad Library Report, всі показники були нижчі: на політичний піар за допомогою Facebook-реклами було витрачено від 178 933 до 273 973 $. Хоча правила маркування політичної реклами запроваджені у Facebook вже два роки, досі залишаються ті, хто їх ігнорують. Так, 6,7% рекламних оголошень у червні не містили позначки “політична реклама”.

Але відрізняються не лише загальні показники. Якщо рік тому користувачі соціальних мереж з Харківської області не становили значного інтересу для рекламодавців, то цього разу на них було налаштовано найбільше політичної реклами (7,1%). Причина такого зростання — вибори голови Харківської міської громади. Водночас зберігають постійне лідерство серед замовників платної реклами в Facebook жителі Дніпропетровської та Львівської областей, а також Києва. Зріс цього місяця (у відсотковому відношенні серед інших областей) показник таргетування політичної контенту на мешканців Закарпаття. Як і зазвичай, найбільше реклами демонструвалося жіночій аудиторії 55 – 64 років.

Найбільші витрати на рекламу

Десятка найщедріших рекламодавців інвестувала у просування в соцмережах 36 026 американських доларів. На користь думки про підвищення уваги до виборців Харкова говорить також потрапляння до цієї десятки двох сторінок (Аліна Мустафаєва та RegioNews.ua), чий промо-контент був орієнтований саме на жителів регіону. Також до найбільших замовників політичної реклами цього місця входять сторінки партій “Слуга Народу” та  “За майбутнє, політиків Арсенія Яценюка, Бориса Колеснікова, Ігоря Палиці, ЗМІ Перший Незалежний та 112.ua, а також платформи Всеукраїнського Форуму Україна 30. Згідно з інформацією дисклеймера про платника, як і попередні два місяці, найбільше на промоцію в соцмережах  витрачає політична партія “За майбутнє”,  адже оплачує рекламу на трьох сторінках. Її сумарні витрати у червні — 16 219 доларів.

Майже 10 000 доларів було вкладено у політичну рекламу в Facebook зі сторінки політичної партії “Слуга Народу”. Лідирує сторінка і за кількістю рекламних оголошень, які транслювалися протягом місяця — всього 400 рекламних постів. Поширювався серед користувачів усіх регіонів України контент досить широкої тематики: пояснення позицій партійців щодо законодавчих ініціатив;  їхня оцінка зовнішньополітичних викликів; уривки телеефірів за участі представників партії; власні відеоблоги; декілька рубрик, присвячених місцевим командам; інформація про з’їзд партії; а також виступи “слуг народу” на Всеукраїнському форумі “Україна 30” та допис про нову загальнонаціональну програму Президента. 

джерело: analyzer.oporaua.org

Значно перевищують витрати з інших сторінок вкладення в політичну рекламу на офіційній сторінці партії “За майбутнє” — 8 735 доларів. У червні з центральної сторінки партії транслювалося 107 рекламних публікацій. Контент сторінки присвячений висвітленню позиції партійців щодо політичних питань та законодавчих ініціатив. Попри яскраві кольори у візуальному оформленні дописів, більша частина з них містила негативну оцінку сьогодення та нагнітаючі меседжі про бідність, продовольчий дефіцит, зростання цін, борги, податковий тиск, інфляцію. Водночас на сторінці висвітлювався партійний з'їзд, йшлося про підтримку та інвестиції в регіони, а також публікувалися вітальні пости до низки червневих свят.   Таргетувалася реклама на користувачів з усіх регіонів країни, досить високий був відсоток показів для користувачів з Донецької області (7,1%).  

джерело: analyzer.oporaua.org

На особистій сторінці лідера політичної партії “За майбутнє” Ігоря Палиці було розміщено 46 рекламних постів, які за стилістикою та контентом схожі з рекламними публікаціями на офіційній сторінці партії. Інвестувала партія у рекламу на сторінці Палиці 3 856 доларів. За змістом дописи — це позиція народного депутата щодо різних політичних та економічних питань.

джерело: analyzer.oporaua.org

Якщо на перших двох сторінках кожне окреме рекламне оголошення коштувало близько 100 доларів, то на сторінці каналу Перший Незалежний вартість була більшою. Так, у червні на рекламу 28 публікацій на сторінці, яка з моменту свого створення (12 лютого 2021 року) постійно потрапляє до десятки найщедріших рекламодавців, було залучено 5 862 американські долари. У рекламних публікаціях на сторінці здебільшого критикується робота президента Зеленського; запровадження ринку землі в Україні; і водночас у позитивному тоні висвітлення  діяльності ОПЗЖ (наприклад, мітинг прихильників під Верховною Радою та хода партійців на шану загиблих у Другій світовій війні). Реклама каналу в соцмережі була орієнтована на покази Facebook-користувачам з усіх регіонів України.

джерело: analyzer.oporaua.org

У червні серед найбільших рекламодавців місяця також опинилася сторінка телеканалу 112.ua — 4 161 долар на промо 12 оголошень. Як зазначається у застереженні, рекламу на сторінці оплачує PNK, тобто Перший незалежний канал (https://pnk.tv).  У частину публікацій на сторінці було інвестовано від 300 до 600 доларів, найбільше в рекламний пост щодо пенсійного віку — 2 — 2,5 тисяч доларів.  Як зафіксувала ОПОРА, одразу після введення у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти одного з депутатів “Опозиційної платформи – За життя” Тараса Козака (серед обмежувальних заходів – закриття низки телеканалів, якими він володів), 112.ua значно активізувався на платформах соцмереж, зокрема Facebook.

джерело: analyzer.oporaua.org

151 рекламний допис транслювався а сторінці депутатки харківської міської ради від партії “Слуга народу” Аліни Мустафаєвої. У червні витрати на рекламу політичних дописів склали 4 929 $. Використовувати інструмент політичної реклами у Facebook депутатка стала в лютому 2021 року. З того часу інвестувала у платний контент для користувачів з Харківщини на своїй сторінці 8 288 американських доларів. Аліна Мустафаєва позиціонує себе як кандидатка на посаду міського голови Харкова, у значній частині постів критикує діяльність секретаря міської ради Ігоря Терехова або ж інших гравців на міському політичному полі. Нагадаємо, що в січні та лютому Аліна Мустафаєва “рекламувалася” на сторінці харківського підприємця Дмитра Ніконова, яка опинялася серед лідерів за витратами на початку зими.

джерело: analyzer.oporaua.org

Дещо більшу суму, ніж у травні, використав для онлайн-просування на своїй сторінці  Арсеній Яценюк. На промоцію 201 публікації на сторінці політика було витрачено 4 446 доларів.  Значна частина рекламних оголошень на сторінці публікується по кілька разів з налаштуванням показів для різних регіонів України. Всі оплачені дописи можна розділити на кілька умовних груп: присвячені зовнішній політиці (НАТО, Російська Федерація, Крим, зв’язок Путін-Медведчук); інформування про Молодіжний Київський безпековий форум; вітання до свят; реклама Telegram-каналу. Традиційно використовуються меседжі із закликом до взаємодії: “Згоден? Тисни лайк!”. Контент зі своєї сторінки політик пропонує користувачам з усіх регіонів, однак перевага віддається мешканцям Львівської та Івано-Франківської областей.

джерело: analyzer.oporaua.org

Вперше у десятці лідерів за витратами на політичну рекламу в Facebook опинилася сторінка колишнього Віцепрем'єр-міністра України та Міністра інфраструктури України в уряді Миколи Азарова (2010 — 2012 рр.) Бориса Колеснікова, яка витратила 4 104 американські долари на рекламу 47 оголошень. Більшість публікацій присвячена створенню партії “Україна — наш дім” (відповідно до даних Opendatabot, 29 червня 2021 року політична партія “Рідний край” отримала назву “Україна — наш дім”, змінила адресу реєстрації з міста Дружківка Донецької області на Київ, а новим її керівником став Борис Колесніков). Також на сторінці висвітлювалися позиції Бориса Колеснікова щодо низки політичних питань, наприклад, закону про деолігархізацію. Окрема група публікацій — вітання зі святами.

джерело: analyzer.oporaua.org

Значний пріоритет для рекламодавців на сторінці всеукраїнського інформаційного агентства  RegioNews.ua становили користувачі з Харківщини, де протягом червня на рекламу 82 оголошень було витрачено 4 014 $. Частина з цих публікацій розповідає про ініціативи та позиції потенційного учасника змагань за крісло міського голови Михайла Добкіна, а його ймовірні опоненти критикуються.  Як і у травні, реклама зі сторінки не транслювалася на всі регіони України, 80% показів було налаштовано для користувачів Харківської області.

джерело: analyzer.oporaua.org

Тривала у червні промоція Всеукраїнського Форуму Україна 30, ініціатива створення якого належить Президенту України Володимиру Зеленському (відповідно до інформації в описі сторінки).  Також у дисклеймері зазначається, що рекламу оплачує КВЦ Парковий, там же за збігом обставин знаходиться офіс партії “Слуга народу”. Цього місяця на піар виступів учасників Форуму, якими були представники влади всіх рівнів, експертного середовища, громадянського суспільства та міжнародної спільноти, було витрачено 3 964 американські долари. Реклама зі сторінки налаштована на покази аудиторії в усіх областях України (найбільше — користувачам із Львівської та Закарпатської областей). А от у вікових групах рекламодавці зробили акцент на “молодшій аудиторії” — жінок віком 35 — 44 роки.

джерело: analyzer.oporaua.org

Найбільше користувачі залишали реакції та коментували під постами на  сторінках партії “Слуга народу”, Арсенія Яценюка та політсили “За майбутнє”. Водночас найбільший приріст за цей період відбувався на сторінці Ігоря Палиці та Аліни Мустафаєвої.

Сторінка

Загальна кількість взаємодій

Середня  кількість постів на день

Кількість підписників

Приріст

Слуга Народу

405 358

8

290 759

+0,26%

Арсеній Яценюк

247 054

0,59

681 314

+3,13%

“За майбутнє”

94 670

1

220 260

+18,77%

Борис Колесніков

68 303

0,39

1 166 307

-0,09%

Ігор Палиця

63 132

0,31

222 044

+28,43%

Аліна Мустафаєва

 

 

3 877

+47,53%

джерело: Crowdtangle

 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми – мінімальну та максимальну.

Читайте також:

Реклама та «чорний піар»: потенційні кандидати в міські голови Харкова активно використовують соціальні мережі

Як потенційні кандидати в депутати від 197 округу на Черкащині використовують рекламу в соцмережах

Якщо ви бажаєте самостійно дослідити витрати політичної партії або конкретного політика, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.