Післявиборчі баталії в окрузі №87, активізація політичних сил Харкова з прицілом на вибори міського голови восени, а також поточна діяльність партій чи окремих політиків і критика влади — основні теми  політичної реклами в українському сегменті Facebook у квітні.

У період відсутності загальнонаціональних виборчих кампаній кількість активних користувачів політичної фейсбук-реклами в Україні порівняно невелика — до півтори тисячі сторінок, які просувають дещо більше 10 000 рекламних публікацій.

Так, у квітні 2021 року на трансляцію 10 227 рекламних дописів політичного змісту з 1 324 сторінок у Facebook було витрачено від 174 390 до 276 310 доларів*. 5,6% рекламних публікацій  політичного змісту не містили маркування, якого вимагають правила соцмережі. Водночас показники цього року мають незначну різницю з попереднім. У квітні 2020 року на рекламу політичного контенту в мережі було витрачено  від 121 538 до 204 599 американських доларів.

Завершення виборчих кампаній в одномандатних виборчих округах повертає киян на першу позицію серед найбажаніших для рекламодавців отримувачів політичної реклами. У квітні аудиторія жителів столиці у відсотковому розподілі показів  склала 8,8%. Також у фокусі замовників промоції в Facebook жителі регіонів, де висока частка користувачів соцмереж, а саме Львівщини (6,4%) та Дніпропетровщини (7,6%). Однак суперечливі обставити встановлення результатів та визнання переможця проміжних виборів народного депутата в окрузі №87 відображаються у стабільно високому зацікавленні в увазі користувачів з Івано-Франківщини (6,9%). Найбільша частка рекламного контенту у квітні пропонувалася жіночій аудиторії 55 – 64 років, тоді як серед чоловічої аудиторії найбільший інтерес для рекламодавців становили користувачі, які вказали у свої профілях вік 35 –  44 роки.

Найбільші витрати на Facebook-рекламу

Десять найбільших рекламодавців місяця, за даними Facebook Ad Library Report, витратили на політичну рекламу майже 55 тисяч доларів. До них увійшли сторінки трьох українських політиків та трьох політичних партій, а також сторінка харківського підприємця, яка просуває депутатку харківської міської ради. Якщо звернутися до дисклеймеру та проаналізувати, хто оплачує промоцію на цих сторінках, то виявляється, що в рекламу на трьох з них інвестує політична партія “За майбутнє” (сумарні витрати у квітні 13 718 доларів).

Найбільша сума на політичну рекламу в Facebook використана зі сторінки політичної партії “Слуга Народа”, яка веде активний та сталий піар в соцмережах. У квітні на сторінці рекламувалося 309 публікацій, з них 260 розміщених у квітні, загальною вартістю 12 117 доларів. І хоча рекламна стратегія сторінки працює на всі регіони Україні, у квітні значна частина показів політичних платних публікацій була налаштована на користувачів з Івано-Франківщини.   У рекламних публікаціях на сторінці розповідалося про ініціативи партійців у Верховній Раді, роботу представників політсили в регіоні, інформувалося про ініціативи та діяльність влади. Щонайменше 22 публікації були присвячені виборам народного депутата в окрузі № 87.

джерело: analyzer.oporaua.org

Значні суми щомісяця інвестує в піар та комунікацію в Facebook кандидат на проміжних парламентських виборах Олександр Шевченко (суб’єкт висування – партія "За майбутнє"). Хоча витрати у квітні помітно менші, ніж у перед виборами, 10 607 доларів проти  16 338 у березні. Ці кошти були інвестовані у промоцію 49 публікацій політичного змісту.  Змінився принцип таргетування політичної реклами на сторінці політика. Якщо у попередні місяці передвиборчої кампанії покази рекламних постів були налаштовані саме на користувачів з Івано-Франківської області (52,7%), то у квітні поряд з ними реклама налаштована і на киян (28,4%), і на жителів Київської області (18,5%). Переважає жіноча аудиторія 24 — 45 років. Примітно, що більш активною рекламна кампанія була в перший тиждень місяця, коли ТВК складала протокол про підрахунок голосів та перераховувала бюлетені з частини виборчих дільниць. На сторінці Олександра Шевченка було опубліковано найдорожчу рекламу (900 — 1000 $), яка транслювалася 20-21 квітня та охопила більш як 1 млн користувачів з усієї України.

джерело: analyzer.oporaua.org

Дивіться також: Звіти та реальність. Витрати на політичну рекламу в соцмережах кандидатів на довиборах – 2021 у Раду

Замикає трійку сторінок з найбільшою кількістю витрат на політичну рекламу  офіційна сторінка партії “За майбутнє, яка фактично є найбільшим рекламодавцем місяця. У квітні на центральній сторінці партії за рекламу 84 публікацій було сплачено 6 027 доларів. Рекламний контент сторінки поширювався на всі регіони країни, з акцентом на Дніпропетровщину (7,8%), Львівщину (6,9%) та Івано-Франківщину (7%). Основна частина реклами була налаштовна на покази аудиторії 55 років і старше. Нагадаємо, що в останньому регіоні кандидував на довиборах у Верховну Раду висуванець партії Олександр Шевченко. Саме темі встановленню результатів цих виборів було присвячено низку постів на початку місяця, які таргетувалися на всі регіони України. Загальна ж рекламна стратегія сторінки присвячена висвітленню позиції партійців щодо важливих суспільно-економічних та політичних питань.

джерело: analyzer.oporaua.org

У січні і лютому лідером умовного рейтингу найщедріших рекламодавців була сторінка Арсенія Яценюка. У березні вона опинилася на третій сходинці, а от у квітні втратила ще одну позицію.  Цього місяця тут транслювалося 351 оголошення вартістю 5 366 доларів. Як і в перші місяці року політична реклама на сторінці орієнтована на покази в усіх регіонах України, окрім Луганської області. На відміну від попереднього періоду змінилася промо-стратегія на сторінці політика  — вже майже не використовуються так-звані клікбейтні меседжі, лише кількома постами рекламується телеграм-канал. Більша ж частина постів у квітні на сторінці політика припадає на кінець місяця та рекламує ініціативи Яценюка (Онлайн-дискусія КБФ #webksf​: Чорнобиль. 35 років) та позицію політика щодо зовнішньої політики України. Переважно, це — фрагменти інтерв'ю телеканалу Еспресо з короткою цитатою політика. Наприклад, 30 квітня на сторінці було опубліковано 58 нових рекламних оголошень: фрагмент інтерв'ю, фото-пост з цитатою Яценюка та вітання з Великоднем.  

джерело: analyzer.oporaua.org

У п'ятірці найщедріших рекламодавців квітня опинилася сторінка Жіночий рух “ЗА Майбутнє, яка також постійно присутня серед списку тих, де транслюється найбільше реклами. Оплачує промо політична партія “За майбутнє”, витрати у квітні майже 4000 доларів. Таргетинг рекламних постів сторінки  цього місяця дуже відрізняється від “середнього” в українському сегменті Facebook. Найбільше показів контенту зі сторінки було заплановано для користувачок із Донецької області (8%), Волинської (7,5%) та Чернігівської (6,6%) областей. Рекламні публікації на сторінці, як і в попередні місяці, присвячені соціальним ініціативам руху, діяльності представниць партії в органах місцевого самоврядування, важливим суспільним проблемам. Також активно використовувала інструмент політичної реклами лідерка жіночого руху Ірина Суслова (у квітні витрати на рекламу майже 2000 доларів).

джерело: analyzer.oporaua.org

Здебільшого на користувачів з Харківської області (85% показів) орієнтована реклама зі сторінки всеукраїнського інформаційного агенства  RegioNews.ua (зареєстроване Міністерством юстиції України 16 лютого 2011 року). У постах, які рекламують публікації з сайту регіонального спрямування, найчастіше згадуються імена двох політиків Михайла Добкіна (в нейтральному світлі) та Ігоря Терехова (критика його політики та рішень місцевої влади). Зауважимо, що вибори міського голови Харкова призначені на жовтень 2021 року.  Реклама матеріалів видання також частково транслюється і на інші регіони — але середнє значення менш як 1% показів. Вартість жодного рекламного оголошення на сторінці, а їх  у квітні було 88, не перевищувала 100 доларів.

джерело: analyzer.oporaua.org

Близько 3,8 тисячі доларів було витрачено на політичну рекламу з особистої сторінки Ігоря Палиці. Як і в березні за змістом рекламні дописи — це позиція народного депутата щодо різних політичних та економічних питань, що супроводжуються фотографією політика та короткою цитатою. Цільова Facebook-аудиторія реклами — жінки віком 55+, у пріоритеті покази реклами користувачам з  Дніпропетровської, Львівської та Івано-Франківської областей.

джерело: analyzer.oporaua.org

3 452 доларів інвестували в рекламу зі сторінки політичної партії Голос, зі значною перевагою показів для користувачів з Львівщини (18,1%). З 24 платних публікацій значна частина стосувалася  реклами антикризового економічного плану для України,  критики антиковідної політики влади, реалізації програми вакцинації, а також зовнішньої політики України. Цільова аудиторія реклами — вікова група 35 — 44 років.

джерело: analyzer.oporaua.org

До десятки найбільших рекламодавців квітня увійшла сторінка Київської школи державного управління ім. С. Нижного, створена 16 лютого 2021 року. Загальні витрати сторінки на рекламу з моменту створення 3 750 $, з них у квітні — 2 992 на оплату 167 рекламних постів. Реклама на сторінці таргетувалася на жителів всіх регіонів, окремо виділивши киян — 33,2%. Сторінка публікує промо навчальних курсів.

джерело: analyzer.oporaua.org

Як і в січні, серед лідерів за витратами опинилася і сторінка харківського підприємця Дмитра Ніконова, який протягом місяця розмістив 42 рекламні публікації, що піарили діяльності депутатки харківської міської ради від партії “Слуга народу” Аліни Мустафаєвої. У дисклеймері зазначено, що рекламу оплачує особисто Дмитро Ніконов. У контактах рекламодавця зазначений сайт автосалону електроавтомобілів, співвласником та засновником якого є підприємець, та його робоча скринька. На поширення рекламних постів серед жителів Харківщини було використано 2 854 долари.  У рекламних публікаціях промоція Youtube-каналу депутатки, висвітлення її діяльності та критика міської влади, зокрема секретаря міськради Ігоря Терехова.

джерело: analyzer.oporaua.org

Найбільше користувачі взаємодіяли (залишали реакції та коментували) з постами на  сторінках Олександра Шевченка, "Слуги народу" та Арсенія Яценюка.

джерело: Crowdtangle

Якщо ви бажаєте самостійно дослідити витрати політичної партії або конкретного політика, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми – мінімальну та максимальну.

 

Читайте також: