Правила існують не для того, щоб їх порушувати. А для того, що всі були рівними та мали однакові умови. На жаль, бажання отримати ще більшу увагу і прихильність виборців виявилося в тому, що частина учасників виборчих змагань проігнорувала вимогу чинного законодавства щодо строків передвиборчої агітації та продовжила транслювати політичну рекламу в соціальних мережах в день тиші (24 жовтня) та в день голосування (25 жовтня) на місцевих виборах 2020 року.

Відповідно до українського законодавства передвиборча агітація в день голосування та напередодні нього заборонена. Стаття 52 Виборчого кодексу говорить про те, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Тому вся політична реклама в соціальних мережах, яка агітує за чи проти кандидатів та партій, котрі присутні у виборчих бюлетенях, мала б бути просто вимкнута.

Ще один тип рекламного контенту, присутній в ці дні в соціальних мережах, — соціологічні рейтинги та інші результати опитування громадської думки, які стосуються осіб, що кандидують на цих виборах. У Виборчому кодексі є також норма, яка забороняє поширення такої інформації протягом останніх двох днів перед днем голосування (стаття 50).

Існує не лише заборона, передбачена також і відповідальність (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За агітацію в день голосування, в тому числі за оприлюднення в мережі Інтернет різного роду опитувань громадської думки, на порушників може бути накладений штраф: на громадян — від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб — від 3400 до 5100 грн.

ОПОРА моніторила активність політичних сил та кандидатів у соціальних мережах, зокрема Facebook, протягом всієї виборчої кампанії і в міжвиборчий період. Спеціалісти з моніторингу соціальних мереж організації відстежують також і ту політичну рекламу, яку учасники виборів, котрі балотуються у органи місцевого самоврядування, транслюють в день голосування та день тиші. В цьому матеріалі ОПОРА публікує виявлені приклади, постійно оновлюючи новими знахідками.

Якщо Ви помітите у своїх соцмережах рекламні дописи від будь-якої політичної сили або кандидата, повідомте ОПОРУ через цю форму.

Політична реклама кандидатів та партій, яка активна 25 жовтня

25 жовтня протягом дня у низці Telegram-каналів (Sonya Koshkina (official),  “Ху*вый Харьков” та ZN.UA (Зеркало недели. Украина) було розміщено неофіційні екзит-поли, що стосуються виборів у низці міст України. ОПОРА наголошує, що публікація результатів екзит-полів до закінчення голосування є порушенням виборчого законодавства та має ознаки прихованої агітації. Закликаємо усіх громадян та, зокрема, журналістів до утримання від публікації результатів екзит-полів до завершення голосування о 20:00.

Станом  на 21:00 ОПОРА виявила цілу низку партій та кандидатів, що здійснювали агітацію у соціальних мережах.

Велику мережу сторінок, з яких здійснювалась агітація, зокрема, мала партія “Опозиційна платформа – За життя”. ОПОРА зафіксувала 4 партійні сторінки, що транслювали рекламу із закликами голосувати за цю політичну силу.

Партійні сторінки:

“Партія Шарія” мала найбільшу кількість сторінок, з яких здійснювала агітацію, – їх було 8:

Транслювали політичну рекламу в день голосування і два місцеві осередки партії “Голос” – Вінницький та Тернопільський. “Голос Тернопільщини” з 4 жовтня транслює допис із рекламою досягнення партії “Голос”, а “Голос. Вінниця” рекламує допис з агітацією за кандидата на посаду депутата Вінницької міської ради Володимира Давидюка.

Борщагівський та Білогородський партійні осередки “Перемоги Пальчевського” транслюють разом три рекламних дописи, запущені 9 та 22 жовтня. У кожному з них агітують за кандидатів на посаду депутатів у місцеві ради. На кожне з оголошень було витрачено менше ста доларів.

Єдина сторінка “Європейської Солідарності”, що транслювала рекламу у Facebook – Європейська Солідарність Ужгород. Вона опублікувала один рекламний допис вартістю від 1 до 99 доларів, що переглянули від 2 до 3 тисяч користувачів:

Три рекламні дописи опублікувала сторінка “Довіра Полтавщини” – усі вони коштували менше 100 доларів, а переглянули їх від 114 до 130 тисяч осіб:

16 дописів опублікувала позапартійна сторінка “Вибори 2020” – вона в основному закликала виборців прийти на дільницю та проголосувати. В більшості випадків їхня ціна коливалась від 1 до 99 доларів, але 2 реклами коштували від 100  до 199 доларів. Охоплення дописів – від 584 до 691 тисячі осіб:

Кандидат на посаду та чинний голова Гавронщинської сільської ради Олексій Коба рекламує допис, що містить відеоролик з проєктом парку, який у майбутньому планує створити Гаврощинська сільська рада під його керівництвом. Допис почав транслюватися 8 жовтня, і за цей раз його переглянули 15-20 тисяч користувачів. На рекламу було витрачено менше 100 доларів.

Кандидат у депутати Одеської обласної ради від партії “Довіряй ділам” Сергій Гриневецький продовжує транслювати політичну рекламу від 8 жовтня. У рекламному дописі кандидат розповідає про судовий процес у зв’язку з відмовою реєстрації партії “Довіряй ділам” на вибори у м. Южному. Допис переглянули  5-6 тисяч користувачів.

“Забув” про свої рекламні дописи від 8 та 9 жовтня і кандидат на посаду міського голови м. Маріуполя від “Опозиційної платформи – За життя” Володимир Клименко. У кожному з них кандидат агітує за себе та свою партію, що побачили менше 1000 користувачів на кожен з дописів.

Продовжує транслювати рекламні дописи у день голосування кандидат на посаду мера Львова Тарас Кльофа. Користувачі досі можуть побачити рекламний допис, у якому кандидат розповідає про плани команди  партії “Слуги народу” у разі перемоги на виборах у Львові. Допис переглянули 2-3 тисячі користувачів.

 

Кандидат на посаду мера Черкас від партії “Голос” Віктор Євпак продовжує транслювати рекламний допис від 24 вересня, у якому представляє свою команду. На рекламу було витрачено 300-399 доларів.

Кандидат на посаду міського голови Одеси від “Опозиційної платформи – За життя” Микола Скорик транслює два рекламні дописи, у яких розповідає про одні з пріоритетних питань своєї кампанії. Обидва дописи побачили по 2-3 тисячі користувачів.

Кандидат на посаду депутата Одеської міської ради від “Слуги народу” Роман Григоришин три рекламних дописи з агітацією за себе та кандидата на посаду мера Одеси від своєї партії Романа Григоришина. Кожен з цих дописів побачили менше тисячі користувачів.

Кандидат на посаду міського голови Києва від “Опозиційної платформи – За життя” Олександр Попов також не припинив трансляцію свого рекламного допису від 16 жовтня у день тиші та день голосування. Так, він продовжує рекламувати допис, у якому розповідає про один зі своїх здобутків протягом своєї каденції на посаді в.о. міського голови Києва. Допис побачили 3-4 тисячі користувачів.

Продовжує розповідати про свою позицію щодо стихійної торгівлі на Оболоні кандидат у Київську міську раду відповідного району від “Слуги народу” Євгеній Вандін. Цей допис транслюється від 18 жовтня, і за цей час його побачили 25-30 тисяч користувачів.

Кандидат на посаду голови Борщагівської громади Олексій Кодебський транслює рекламний допис від 15 жовтня, де дякує за підтримку своєму електорату. Допис побачили 35-20 тисяч користувачів.

Кандидат на посаду міського голови Ужгородської міської ради Павло Чучка також не припинив трансляцію свого рекламного допису від 26 серпня. Допис переглянули 25-30 тисяч осіб.

Станом на 15:00 ОПОРА виявила політичну рекламу й у лідерів цьогорічної передвиборчої кампанії  за кількістю промо в соціальних мережах — партії “За майбутнє”. Вони транслювали агітацію з 3 сторінок — «За МАЙБУТНЄ» Хмельниччина (3 дописи, вартість кожного менше 100 доларів, станом на 14 годину охоплення від 24 до 27 тисяч), Бердянськ ЗА майбутнє (2 дописи, вартість кожного в діапазоні від 1 до 99 доларів, охоплення — менше 1 тисячі осіб) та Тернопіль за майбутнє (1 допис, вартість — менше 100 доларів, охоплення — 35-40 тисяч осіб):

Також особливо активною виявилась партія “Пропозиція” — її агітацію  ОПОРА зафіксувала на 7 сторінках. На усіх цих сторінках помітна тенденція, що партія розпочала транслювати рекламу не у день виборів, а завчасно — інколи ще у вересні):

  • ПроЧернеччина (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення — 2-3 тисячі осіб);
  • ПроЦаричанка (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення — менше 1 тисячі осіб);
  • ПроСолоне (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення — 8-9 тисяч осіб);
  • Пропозиція Чернівецька область (11 рекламних дописів, кожний вартістю менше 100 доларів, охоплення — від 130 до 172 тисяч осіб);
  • ПроПетриківка (3 рекламні дописи, усі вартістю менше 100 доларів, охоплення — від 13 до 20 тисяч осіб);
  • ПроВасильківка (1 рекламний допис вартістю менше 100 доларів, охоплення — менше 1 тисячі осіб);
  • Пропозиція (2 рекламні дописи, один вартістю менше 100 доларів, інший — від 100 до 199 доларів, охоплення обох дописів — від 165 до 195 тисяч осіб).

Рекламують дописи з політичною агітацією й сторінки, що не належать учасникам виборчого процесу. Сторінка “Житомирщина – наш край”, що позиціонує себе як новинна сторінка Житомирщини, однак усі дописи, що рекламуються, спрямовані на підтримку політичної партії “За майбутнє”. Так, у день тиші 24 жовтня сторінка почала транслювати рекламний допис, у якому висловлюється підтримка голові житомирського осередку партії “За майбутнє” Віктора Развадовського. Допис побачили 10-15 тисяч користувачів.

Сторінка “Кропивницький вражає”, вся реклама якої також присвячена одній політичній силі, але в дискредитаційному ключі, також транслює політичну рекламу, опубліковану в день тиші. Вчора сторінка опублікувала допис зі звинуваченням партії “Наш край” у підкупі виборців.

Сторінка ЗЕ Выборы мэра Днепра, що позиціонує себе як новинна агенція, рекламує сьогодні ось такий допис вартістю від 100 до 199 доларів, який вже встигли переглянути від 60 до 70 тисяч осіб:

Кандидат на посаду Оліївського сільського голови Анатолій Мельниченко транслює політичну рекламу, у якій розповідає про свої попередні здобутки на посаді та закликає проголосувати за нього. Реклама була запущена 23 жовтня, і протягом цього часу її побачили 2-4 тисячі користувачів. На рекламу було витрачено менше 100 доларів.

Кандидат від “Української Галицької Партії” з 14 жовтня і понині транслює динамічну політичну рекламу (рекламний допис, який має кілька версій і за алгоритмами фейсбуку різні користувачі можуть бачити різний варіант допису), на яку було витрачено менше ста доларів. Допис побачили 45-50 тисяч користувачів.

Кандидатка від “Опозиційної платформи – За життя” Анжеліка Булигіна транслює рекламу із агітацією за себе, запущену 9 жовтня. Кандидатка витратила менше 100 доларів, і побачили рекламу 3-4 тисячі користувачів.

Олександр Вілкул опублікував допис, що водночас критикує інших учасників виборчого процесу та агітує голосувати за “Блок Олександра Вілкула “Українська перспектива”. Станом на 10:15, за оцінками Facebook, рекламу переглянули близько 250-300 тис. користувачів, а витрачено на неї було від 500 до 599 доларів.

Голова Київської обласної організації партії “Наш край” Анатолій Присяжнюк транслює допис із закликом голосувати за партію. Реклама активна з 22 вересня, і за цей час рекламу переглянули близько 8-9 тисяч користувачів.

Кандидат у мери Чернівців від партії “Слуга народу” Віталій Другановський транслює рекламний допис із записом свого інтерв’ю. Реклама була запущена напередодні дня тиші – 23 жовтня, і за цей час її переглянули 50-60 тисяч користувачів. На рекламний допис було витрачено менше 100 доларів.

Кандидат у мери Харкова Валерій Безлепкин продовжує рекламувати допис, поставлений на рекламу 10 жовтня, де він звертається до харків’ян та агітує за себе. За цей час рекламу переглянули 15-20 тисяч користувачів. На рекламний допис було витрачено менше 100 доларів.

Кандидат на посаду міського голови Умані Андрій Дикун рекламує два дописи, один з яких почав транслюватися у день тиші 24 жовтня. На дописи було витрачено менше 100 та від 100 до 199 доларів. За цей час один з дописів побачили 70-80 тисяч користувачів, інформація про покази другого допису ще невідома.

Кандидат на посаду міського голови Києва від партії “Голос” Сергій Притула продовжує рекламувати два  дописи від 19 та 20 вересня, де закликає підтримати його команду на виборах. На кожен допис було витрачено менше 100 доларів, а побачили їх менше 1000 користувачів кожен.

Кандидат до обласної ради Харкова Сергій Раполов транслює 3 рекламні дописи, кожен з яких коштує від 1 до 99 доларів, а охоплення — близько 1 млн людей.

Також активність проявляють й сторінки деяких політичних сил. Зокрема, ми виявили активність на двох сторінках ВО “Свобода” (ВО "Свобода" — Рівненська обласна організація та ВО "Свобода" Запорізька обласна організація). Загалом вони охопили від 245  до 300 тис. людей та витратили на це від 900 до 1197 доларів.

Лідером серед виявлених сторінок виявився регіональний осередок партії “Рідне місто” — “Рідне місто Зіньків”. Ця сторінка транслювала 33 рекламні дописи, що коштували в діапазоні 1-199 доларів та орієнтувались в основному на аудиторію 5-10 тисяч людей:

Використанням політичної реклами на партійній сторінці особливо відзначилися політична партія ВО “Батьківщина” — зі сторінки Батьківщина Хустщини транслюється 32 рекламні повідомлення.  Кожне з них коштує менше 100 доларів та орієнтоване на різну аудиторію — від 1 до 100 тисяч людей:

Крім того, активність виявлена сторінці Об'єднання "Самопоміч" — Дрогобич, яка транслювала 1 рекламний допис вартістю до 100 доларів, що був показаний від 30 до 50 тис. людей.

Агітацію виявили й на сторінці “Партії Вінничан”. Вона транслювала 1 рекламний допис, де закликала прийти на вибори. Станом на 10:15 рекламу переглянути 6-7 тисяч людей, а коштувала вона також в діапазоні 1-99 доларів:

 

 

За коментарями звертайтеся: 
Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА  
 [email protected], 0955711066