1 жовтня Центральна виборча комісія прийняла Постанову, у якій визначила основні правила подання фінансової звітності для партій і кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів. Головним сюрпризом Постанови став код 2.4, відповідно до якого усі партії та кандидати повинні вказувати власні витрати на розміщення матеріалів передвиборної агітації в мережі Інтернет (в соціальних мережах теж).

Однак через відсутність будь-якого законодавчого регулювання політичної реклами притягнути порушників до відповідальності (наприклад, за фінансування онлайн-кампанії не з виборчого фонду) буде майже неможливо. Саме тому ОПОРА продовжує стежити за активністю політичних партій та кандидатів у Facebook. У цьому матеріалі розкажемо про витрати учасників виборчого процесу за другу половину вересня.

Хоча й на початку вересня політичні партії та кандидати вже дивували нас рекордними 345 тисячами доларів, які вони витратили на агітацію у Facebook, друга половина вересня стала для них ще більш успішною. ОПОРА проаналізувала 2010 сторінок, які використовували політичну рекламу у другій половині вересня. Однак більша частина з них витратила на рекламу менше сотні доларів, тож ми зосередились на тих, хто витратив більше за цю суму. Таких виявилось лише 170 сторінок, але за 15 останніх днів вересня вони витратили на політичну рекламу рекордну за своїми обсягами суму — понад 526 тисяч доларів (14,8 млн грн).

Крім того, у другій половині вересня можна помітити значне збільшення витрат на політичну рекламу — якщо 16 вересня різні політичні сили запустили рекламних дописів на 27 тисяч доларів, то 30 вересня — на понад 45 тисяч.

Дата

Кількість реклам

Кількість сторінок

Кількість витрат більше 100

16 вересня

5143

1107

27345

17 вересня

5290

1151

32141

18 вересня

5716

1195

31566

19 вересня

5280

1161

35874

20 вересня

4812

1125

34036

21 вересня

5096

1145

30192

22 вересня

5060

1231

36482

23 вересня

5299

1291

35290

24 вересня

5611

1317

32288

25 вересня

6026

1325

35840

26 вересня

5581

1291

41902

27 вересня

5106

1230

41834

28 вересня

5710

1325

38040

29 вересня

6105

1417

43786

30 вересня

6767

1532

45320

Більшість витрачених грошей, як і завжди, припадає на політичні партії. Так, 63 сторінки політичних сил за два тижні витратили на рекламу у фейсбук понад 285 тисяч доларів, опублікувавши за ці гроші 14 тисяч рекламних повідомлень. Нижче наводимо десять партій, які витратили найбільше:

Цього разу перше місце посіла партія “Наш край”, змістивши попереднього “чемпіона” — партію “За майбутнє”. За два тижні “Наш край” витратив на політичну рекламу рекордні 74 тисячі доларів (2 млн 100 тисяч гривень). Ці гроші пішли на 3531 рекламний допис, які транслювали 8 партійних сторінок (центральна НАШ КРАЙ та регіональні НАШ КРАЙ Чернігівщина, НАШ КРАЙ Одесса тощо). Порівняно з першою половиною вересня, партія значно збільшила витрати у Facebook — за 1-15 вересня вона витратила лише близько одинадцяти тисяч доларів.

Таргетувався “Наш край” переважно на Чернігівську (16,1%) та Харківську (10,1%) області, а також на місто Київ (13,6% таргетингу). Крім того, помітно, що партія в основному розраховує на жіночу аудиторію — 68% таргетингу склали жінки.

джерело: fb.oporaua.org

Крім зростання витрат на рекламу, “Наш край” відзначився й більшим різноманіттям дописів порівняно з попереднім періодом моніторингу. Тепер поруч із вже звичними дописами з лозунгами та кандидатами у депутати з’явилися відгуки виборців та позиції партії з того чи іншого питання:

Окрема категорія дописів була присвячена такій собі “грі слів” — партія наголошувала, що країною мають керувати господарники, а не слуги (вочевидь, натякаючи на партію “Слуга народу”):

Наступною у рейтингу виявилась партія “За майбутнє”, яка витратила на рекламу у Facebook понад 62,5 тисячі доларів (1,8 млн грн), що лише на 1700 доларів більше, ніж за першу половину місяця. Ці витрати пішли на трансляцію 2104 рекламних оголошень з 11 сторінок (центральна Політична партія «ЗА МАЙБУТНЄ» та місцеві Запоріжжя ЗА Майбутнє, «За МАЙБУТНЄ» Хмельниччина тощо).

Тематика рекламних повідомлень лишається незмінною — “За майбутнє” дуже полюбляє знайомити виборців з кандидатами в депутати, розповідати про програмні положення партії та закликати стежити за нею у соціальних мережах:

Доволі цікавою рисою партії є також активна рекламна кампанія сторінки Жіночий рух “За майбутнє”. Тематика рекламних дописів на ній відрізняється від усіх інших сторінок — в основному вони присвячені освіті, інклюзії, ролі жінки в політиці та родині. Крім того, сторінка активно рекламує сервіс “Не Сама” — чат-бот допомоги матерям-одиначкам. Девіз у сторінки також відрізняється: “Політика має бути людяною”. Також сторінка активно рекламує активісток та кандидаток від партії “За майбутнє”:

Таргетинг “За майбутнє” загалом налаштований на всю територію України, однак більше уваги отримують Запорізька (8,7%), Хмельницька (7,1%) та Чернігівська (6,9%) області. Водночас партія фактично не таргетує на Луганську, Херсонську та Кіровоградську області — усі вони мають лише по 1%. Якщо ж звернутися до аудиторії, то можна помітити, що “За майбутнє”, так само як і “Наш край”, зосереджена в основному на жіночу аудиторію (70%).

джерело: fb.oporaua.org

На третьому місці нашого рейтингу опинилась “Європейська Солідарність” з 30 тисячами доларів (майже 848 тисяч гривень), якими вона оплатила лише 603 рекламні дописи. До рекламної кампанії долучилось 9 сторінок (центральна Європейська Солідарність та низка регіональних — Європейська Солідарність. Дніпропетровська область, Європейська Солідарність Львів тощо). Порівняно з першою половиною вересня ця партія також помітно активізувалась: на початку вересня вона витратила на фейсбук-рекламу близько 11,5 тисяч доларів.

У своїх рекламних дописах ЄС в основному активно просуває місцевих кандидатів, висловлює власну позицію та критикує владу. Ми також помітили, що у різних місцевостях агітація партії відрізняється. Наприклад, у Києві основний акцент робиться на медичному забезпеченні, у Дніпрі — на тому, що податки мають лишатися у місцевому бюджеті та покращувати життя містян:

А от сторінка Європейська Солідарність Львів взагалі обрала доволі нестандартну тактику — на ній ми можемо побачити не Олега Синютку (кандидата у мери Львова), а Ореста Червоного (кандидата у голови Новоярівської ОТГ):

Таргетинг “ЄС” припадає лише на 4 області (Львівську, Кіровоградську, Дніпропетровську та Полтавську) та місто Київ. При цьому таргетинг на Київ складає 76,6% (в основному — завдяки надзвичайній активності сторінки Європейська Солідарність — Київ), а серед регіонів найбільшу частку реклам отримала Полтавська область (12,4%).

джерело: fb.oporaua.org

“Слуга народу” дещо втратила позиції порівняно з першою половиною місяця і отримала четверте місце із майже 23 тисячами доларів (845 тисяч гривень), витраченими на фейсбук-рекламу. За ці гроші партія купила 1156 рекламних повідомлень, які транслювалися 10 сторінками (центральна Слуга Народу і місцеві Слуга Народу — Чернівці, Слуга Народу в Рівному тощо). Цікаво, що “Слуга народу” витратила за другу половину вересня менше грошей, ніж за першу: 23 тисячі доларів проти 36.

Таргетинг “Слуги народу” в основному зосереджується навколо Дніпропетровської (20,8%) та Рівненської (19,9%) області, а у Київській, Вінницькій, Чернівецькій та Запорізькій областях він коливається від 4 до 13 відсотків. Таргетинг в усіх інших областях України не перевищує 2%.

джерело: fb.oporaua.org

У своїх рекламних дописах партія переважно знайомить виборців із місцевими командами, особливо акцентуючи на “впізнаваних” кандидатах, що йдуть першими у списку, висвітлює проблемні сторони того чи іншого регіону та обіцяє їх вирішити:

А також висвітлює з’їзди партії, поєднані із культурними заходами:

П’яту сходинку у нашому рейтингу займає партія “Голос” — вона витратила на рекламу у фейсбук майже 16,5 тисяч доларів (465 тисяч гривень). Це 8 разів більше, ніж за першу половину вересня (тоді “Голос” сплатив трохи менше 2 тисяч доларів). Сім сторінок (центральна Голос і місцеві Голос. Івано-Франківська область, Голос. Черкаська область тощо) транслювали 310 рекламних повідомлень.

У своїх рекламах “Голос” в основному розказує про членів команд, які балотуються до місцевих рад, а також про кандидатів на посади місцевих голів:

Також “Голос” активно використовує у своїй рекламі соціологічні опитування і запевняє виборців, що знає, як вирішити проблеми місцевих громад:

Загалом “Голос” присутній в більшості регіонів України, але в основному він концентрується на двох областях: Львівській (22,7%), Івано-Франківській (9%) та місті Києві (20,4%). Великий відсоток таргетингу у Києві зумовлений в основному активністю сторінки Голос. Київ. Таргетинг у інших областях України коливається від 0,1 до майже 5%.

джерело: fb.oporaua.org

Партія “Перемога Пальчевського” за другу половину вересня витратила понад 13,6 тисяч доларів (понад 385 тисяч гривень) і посіла шосту сходинку у нашому рейтингу. Прикметно, що за першу половину вересня ця партія витратила на рекламу у Facebook на тисячу доларів більше. Традиційно 93 рекламні дописи партії транслювались з однієї сторінки — Перемога Пальчевського.

Раніше ми зазначали, що рекламу “Перемоги Пальчевського” оплачує не сама політична партія, а громадська організація з ідентичною назвою. У другій половині вересня партія дещо виправилась і частину витрат на рекламу оплатила ГО, а іншу частину — київський міський осередок партії:

Особливу увагу партія приділяла агітації за свого лідера — Андрія Пальчевського, а також обіцяла побудувати в Києві метро, запустити сміттєпереробний завод і провести дебати Андрія Пальчевського із Володимиром Кличко:

Крім того, ми помітили рекламний допис, у якому Андрій Пальчевський пообіцяв підняти пенсії (що аж ніяк не входить до повноважень місцевої влади):

“Перемога Пальчевського” таргетує свою рекламу більш-менш рівномірно по всій Україні, однак приділяє особливу увагу місту Київ (на нього припадає близько 21% таргетингу партії). У інших областях таргетинг партії лишається в межах 2-6%. Аудиторія партії залишається більш чоловічою (45%), однак помітно, що значне зацікавлення до неї виявляють жінки віком від 55 до 64 років (18,7%).

джерело: fb.oporaua.org

Сьоме місце у нашому топі вперше дісталося партії справді “зеленого” спрямування: “Екологічна альтернатива” витратила на політичну рекламу у фейсбук понад 6 тисяч доларів (майже 175 тисяч гривень). 513 рекламних оголошень партія поширювала з однієї сторінки — Екологічна альтернатива.

Рекламні дописи партії доволі очікувано проводять просвітницьку кампанію, запрошують долучитися до кліматичних страйків та маршів на захист тварин та пояснюють, чому йдуть до міської ради Києва:

Крім того, партія обіцяє, що вирішить проблеми зі сміттям та забрудненням води і повітря:

“Екологічна альтернатива” таргетує свої рекламні повідомлення лише на м. Київ (81,4%) та Київську (18,6%) область, оскільки балотується до місцевої ради лише в цьому регіоні. З огляду аудиторії партії також зрозуміло, що вона орієнтується переважно на молодь (50% аудиторії молодші за 35 років):

джерело: fb.oporaua.org

На восьмій сходинці нашого рейтингу опинилась “Опозиційна платформа — За життя”, яка поширила 291 рекламний допис загальною вартістю понад 6 тисяч доларів (173 тисячі гривень). Таку ж суму коштів партія витратила й за першу половину вересня. Рекламу партія транслювала з 4 сторінок (Криворізька міська організація ПП "Опозиційна платформа — За життя", Дніпропетровська обласна організація ПП «Опозиційна платформа — За життя», Дніпровська міська організація ПП «Опозиційна платформа — За життя» та ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ. Сумщина).

Партія обрала доволі оригінальні способи агітації — у своїх рекламах вона переважно згадує кандидатів на посади міських голів та повідомляє виборцям або про їхню діяльність, або про позицію щодо певних питань, а інколи — публікує партійне гасло:

ОПЗЖ переважно таргетує на Дніпропетровську (93%) та Сумську (6,9%) області. Невеликі відсотки таргетингу також можна знайти у Донецькій та Полтавській областях. Аудиторія партії переважно жіноча (67,1%).

джерело: fb.oporaua.org

Дев’яте місце отримала партія “Батьківщина”, що витратила на рекламу у Facebook 5,8 тисяч доларів (майже 165 тисяч гривень). Вона транслювала 183 рекламні дописи з 4 сторінок (Батьківщина. Київ, Оболонь за Тимошенко, Команда Матковського — Батьківщина та Батьківщина Дніпро). У першій половині вересня “Батьківщина” витратила на фейсбук-рекламу лише 3 тисячі доларів і навіть не потрапила у топ-10.

Таргетувала Батьківщина лише на 3 області — Полтавську (27,3%), Дніпропетровську (6,1%) та Київську (0,24%), а також на місто Київ (66,3%). Великий відсоток таргетингу, який дістався Києву — це заслуга сторінок Батьківщина. Київ та Оболонь за Тимошенко, які в сукупності витратили більше коштів, ніж інші дві сторінки.

джерело: fb.oporaua.org

На своїх сторінках “Батьківщина” переважно агітує за кандидатів у депутати або на посади міських голів, запрошує на зустрічі з ними та висвітлює їхні ініціативи:

Останню сходинку отримала ще одна “зелена” партія — “ЕкоПартія Берези”. У другій половині вересня вона витратила на агітацію у Фейсбук 5,7 тисяч доларів (майже 163 тисячі гривень) — лише на 100$ менше, ніж у перші 15 днів місяця. Партія транслювала 100 рекламних повідомлень з однієї сторінки — ЕкоПартія Берези.

Переважна більшість дописів партії показують нам лідера партії — Борислава Березу, а також містять критику місцевої влади Києва та обіцянки вирішити проблеми міста. Показово, що екологічна тематика тут (порівняно з “Екологічною Альтернативою”) майже не зустрічається:

Партія також полюбляє наголошувати, що Борислав Береза народився та виріс у Києві, а тому добре розуміється на проблемах міста:

Таргетує “ЕкоПартія” лише на місто Київ (100% дописів), а аудиторія партії — переважно чоловіки (48%):

джерело: fb.oporaua.org

Протягом другої половини вересня окремі кандидати витратили дещо менше коштів, ніж у перші два тижні місяця – сумарно близько 35 тисяч доларів (понад 990 тисяч гривень) на 2352 рекламні дописи. Регіональний розподіл показів такої реклами ще більш нерівномірний, ніж у першій половині вересня – найбільше реклами від своїх кандидатів бачили жителі міста Києва (20,74% від загального таргетингу) та Львівської області (38,34%). Більше одного відсотка показів було спрямовано на Чернігівську (2,07%), Черкаську (3,21%), Харківську (6,01%), Дніпропетровську (4,45%), Донецьку (3%), Одеську (8,17%), Чернівецьку (5,88%), Івано-Франківську (1,86%) та Закарпатську (2,28%) області.

джерело: fb.oporaua.org

Окрім кандидатки у мери Києва Ірини Верещук, яка продовжує очолювати топ за витратами серед кандидатів, рейтинг поповнився новими обличчями. Втім, і витрати п’ятірки лідерів за цей період більші за п’ятірку попередніх двох тижнів вересня. На період моніторингу, окрім Верещук, найбільше витратили кандидат у мери Львова Олег Синютка, у мери Харькова – Олексій Кучера, та кандидати у мери Києва Сергій Притула та Олександр Попов.

Двократна лідерка за витратами на політичну рекламу у фейсбуці Ірина Верещук за другу половину вересня витратила понад 16 тисяч доларів (більше 453 тисяч гривень) на 2681 рекламний допис. На період моніторингу таргетинг пані Верещук розширився географічно та дещо “помолодшав” – до цього пріоритетною віковою категорією кандидатки були користувачі від 35 до 44 років.

джерело: fb.oporaua.org

В основному Ірина Верещук рекламує відео, де вона розповідає про себе – які має комплекси, що носить у сумочці, якому манікюру надає перевагу та яке дивиться кіно. Також кандидатка рекламує свої виступи на телебаченні та відео з резонансної пресконференції партії “Слуга народу” у подвір’ї Національного університету імені Тараса Шевченка.

Також у значній частині реклами Верещук активно критикує свого опонента Віталія Кличка та транслює гасла своєї кампанії:

Друге місце нашого рейтингу посідає кандидат на посаду мера Львова Олег Синютка – він витратив понад 6 тисяч доларів (майже 170 тисяч гривень) на 403 рекламні дописи. Рекламні дописи пана Синютки, окрім Львівщини, таргетуються також на Івано-Франківську область (1,01% показів). Аудиторія дописів кандидата здебільшого складається з жінок 25-45 років.

джерело: fb.oporaua.org

Здебільшого Синютка презентує свої плани у разі перемоги на виборах, розповідає про свої зустрічі з виборцями та про його прихильників, а також, як і пані Верещук, критикує свого конкурента на посаду мера Львова Андрія Садового.

Кандидат у мери Харкова та голова Харківської ОДА Олексій Кучер – третій за кількістю витрат на політичну рекламу в фейсбуці. Він також витратив понад 6 тисяч доларів на 65 рекламних дописів. Близько половини його рекламних дописів таргетовані на молодь від 18 до 34 років.

джерело: fb.oporaua.org

Більшість політичної реклами кандидата містить у собі гасла “Олексій Кучер – Зе!Мер” та “Едь на зеленый!” та інформацію про діяльність пана Кучера на посаді голови ОДА Харківщини.

Важливо, що частина реклами Олексія Кучера сплачена коштом ГО “Команда Зеленського”, а деякі рекламні дописи транслюються без зазначення джерела фінансування, незважаючи на вимогу мережі Фейсбук вказувати дані про рекламодавця дописів, пов’язаних із питаннями суспільного значення, виборами або політикою.

Четверте місце рейтингу посідає Сергій Притула, якій почав активну рекламну діяльність лише у другій половині вересня та одразу потрапив у топ за кількістю витрачених коштів. Кандидат витратив понад 4 тисячі доларів (понад 113 тисяч гривень)  на 249 рекламних дописів.

джерело: fb.oporaua.org

У своїх рекламних дописах Притула презентує свою команду, розповідає своє бачення розв'язання ключових проблем Києва та проводить розіграш брендованої маски та футболки з гаслом своєї кампанії “Я тут живу”.

П’яте місце рейтингу посідає конкурент пана Притули на посаду мера Києва Олександр Попов – він витратив понад 3 тисячі доларів (майже 85 тисяч гривень) на 386 дописів.

Політичну рекламу Попова можуть побачити користувачі з міста Києва та області, а ключовою аудиторією кандидата є жінки від 55 років – вони складають 41,24% показів. Примітно, що у таргетинг зовсім не входить молодь – “наймолодшим” користувачам, які можуть побачити рекламу цього кандидата, 35 років та більше.

джерело: fb.oporaua.org

Олександр Попов уже обіймав посаду мера Києва у 2010-2014 роках, тож майже вся його реклама базується на тому, що пан Попов зробив краще за свою каденцію, ніж чинна влада. Важливо, що вся політична реклама у фейсбуці цього кандидата оплачена ГО “Кияни за Олександра Попова”.

Понад 5800 рекламних дописів було опубліковано зі сторінок, які не належать учасникам виборчого процесу. Більшість з таких сторінок належать політикам, громадським організаціям, місцевим чи всеукраїнським ЗМІ або об’єднують жителів різних міст, селищ чи груп за інтересами (здебільшого політичними). За другу половину вересня ці сторінки разом витратили понад 162 тисячі доларів (понад 4 з половиною мільйони гривень).

Як і протягом першої половини вересня, серед цієї категорії сторінок найбільше грошей витратили члени партії “За майбутнє” Ігор Палиця та Олександр Шевченко.

Ігор Палиця опублікував 592 рекламні дописи, на які витратив понад 38 тисяч доларів (понад 107 тисяч гривень). Реклама з його сторінки оплачена коштом політичної партії “За майбутнє”. Здебільшого політик рекламує свої виступи у ЗМІ та гасла партії “За майбутнє”.

Колега Ігоря Палиці по партії Олександр Шевченко витратив понад 13 з половиною тисяч доларів (понад 380 тисяч гривень) на 270 рекламних дописів. На відміну від Палиці, Шевченко транслює рекламу за власний кошт. Судячи з контенту рекламних дописів, левову частку зацікавлень політика складають інфраструктурні проблеми – Шевченко розповідає про ремонти доріг в різних населених пунктах. Також він рекламує дописи виступами у ЗМІ членів партії “За майбутнє”.

Третє, четверте та п’яте місця рейтингу займають сторінки “Асоціація платників податків. Київ”, “Свободная Украина” та “Украина Онлайн” – разом вони витратили 25 з половиною тисяч доларів на 78 рекламних дописів. Ми розглядаємо ці сторінки разом, адже всі три сторінки рекламують ідентичні рекламні дописи на підтримку кандидата у мери Києва Андрія Пальчевського. Докладніше про активність цих сторінок та їхній взаємозв’язок – читайте на сайті ОПОРИ в розділі блоги.

 

Анастасія Романюк, Ольга Снопок - спеціалістки з моніторингу соціальних мереж
За коментарями звертайтеся: 
Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА
0955711066

 

Корисні посилання:
  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org.
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео.
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv.
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі.