Протягом перших трьох місяців 2020 року у Бібліотеці реклами Facebook було виявлено 112 рекламних повідомлень на публічних сторінках волинських політиків, ЗМІ та місцевих громадсько-політичних організацій. Близько 90% виявлених публікацій були позначені як політична реклама і транслювались із застереженням. Разом з тим, більше 95% рекламних постів таргетувались виключно на жителів Волинської області.

Громадянська мережа ОПОРА визначила ТОП-5 публічних сторінок у Facebook за кількістю поширення рекламних повідомлень, пов’язаних із соціальними питаннями, виборами або політикою, у період з 1 січня по 31 березня 2020 року. Всі вони пов’язані із місцевими політиками або із політичними партіями. Такими сторінками виявились: «Косцьов’ят Володимир – депутат Ковельської міської ради Волинської області», «Громадянський Рух «СВІДОМІ», «Ігор Поліщук», «Ігор Гузь – офіційна сторінка», «Волинь.Солідарність». На цих п’яти сторінках було опубліковано 77% рекламних повідомлень від загальної кількості виявлених за цей період.

Лідером за кількістю реклами у Facebook на Волині виявилась сторінка «Косцьов’ят Володимир – депутат Ковельської міської ради Волинської області», де протягом перших трьох місяців 2020 року було виявлено 25 рекламних постів, пов’язаних із соціальними питаннями, виборами або політикою. Публічна сторінка належить депутату Ковельської міської ради із фракції «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» Володимиру Косцьов'яту. Сторінка була створена 15 січня 2020 року. Усі розміщені матеріали вартували від 0 до 99 американських доларів, а загалом рекламодавець витратив 222 американських долара. Матеріали таргетувались виключно на мешканців Волинської області. Більше половини рекламних матеріалів на цій сторінці стосувалися критики міської влади, зокрема, Ковельського міського голови Олега Кіндера.

21 рекламний матеріал був виявлений за цей же період на сторінці «Громадянський Рух «СВІДОМІ». Уся реклама була позначена як політична і оплачена. Кожен рекламний пост вартував рекламодавцю від 0 до 99 американських доларів. Загальні витрати сторінки становлять 473 американські долари. Матеріали таргетувались виключно на мешканців Волинської області. Кожне з рекламних повідомлень переглянули від 0 до 35 тис. користувачів. В рекламних матеріалах на сторінці переважно зустрічаються звернення до лучан депутата Луцької міської ради із фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Андрія Покровського, громадські ініціативи Руху, а також висвітлюються комунальні питання міста Луцька і тема коронавірусу.  

                                                                                          

На сторінці «Ігор Поліщук» у  Facebook за такий самий період було виявлено 19 рекламних матеріалів. Сторінка належить раднику Луцького міського голови, депутату Луцької міської ради із фракції «УКРОП» Ігорю Поліщуку. Вартість кожного опублікованого рекламного повідомлення становила від 0 до 100 американських доларів. Загальні витрати сторінки – 355 американських доларів. Усі матеріали таргетувались виключно на мешканців Волинської області, а публікації стосувались комунальних проблем та їх вирішення у місті Луцьку.

11 рекламних повідомлень було зафіксовано на сторінці у Facebook «Ігор Гузь – офіційна сторінка», яка належить народному депутату України, члену депутатської групи «За майбутнє»  Ігорю Гузю. На кожен з опублікованих матеріалів рекламодавець витратив від 0 до 100 американських доларів. Загальна вартість витрат сторінки наразі становить 1486 американських доларів. Реклама таргетувалась переважно на мешканців Волинської області, а рекламувалась переважно виступи народного депутата у Раді, виконання інфраструктурних робіт «за сприяння» нардепа у виборчому окрузі №19, де він був обраний, а також безпосередньо сторінка народного депутата Ігоря Гузя.

Стільки ж рекламних повідомлень було виявлено на сторінці «Волинь.Солідарність». Всі матеріали вартували від 0 до 100 американських доларів. Загальні витрати сторінки – 751 американських доларів. Не всі опубліковані матеріали були позначені як політична реклама і транслювались із застереженням. 2 з 11 постів були позначені як політична реклама пізніше, відтак, їх трансляція припинена адміністраторами Facebook. 9 інших матеріалів транслювались із застереженням, були оплачені «Європейською Солідарністю». Таргетувалась реклама виключно на мешканців Волинської області. Усі рекламні повідомлення на сторінці стосувались висловлювань народних депутатів України, які входить до фракції «Європейська Солідарність» у парламенті.

Решта 23% виявлених рекламних повідомлень були опубліковані на сторінках: «Сила правди» – 9 рекламних публікацій, «Іван Мирка» – 4, «Валерій Стернійчук» – 3,  «Анатолій Вітів» – 3, «t1.ua – Твій портал» – 2, «Конкурент – новини Луцька та Волині» – 2, «Taras Shkiter» – 2.  

Зміст опублікованих на цих сторінках рекламних повідомлень становили звернення політиків до мешканців Луцька і Волині, заяви місцевих політиків, результати журналістських розслідувань, також не оминули і тему коронавірусу.

Разом з тим, в Бібліотеці реклами Facebook було виявлено 6 повідомлень, зміст яких стосувався суспільно-політичної ситуації у Волинській області або місцевих виборів, втім, самі сторінки не пов’язані безпосередньо із Волинською областю.  Одна з таких сторінок – «Олександр Князєв». У 2020 році на цій сторінці було виявлено дві версії реклами із заголовком «Триває суперечка за Старий ринок». Реклама була таргетована переважно на мешканців Волинської та частково Рівненської області. Опублікована реклама була оплачена російськими рублями. Перший рекламний пост вартував від 300 до 400 RUB (5-6 тис. показів), другий – від 100 до 200 RUB (100 показів).

Ще одна сторінка у Facebook  – «Петро Incognito». Протягом 2020 року тут було зафіксовано два пости, позначені як звичайна реклама і вартували рекламодавцю від 0 до 100 американських доларів. Оскільки публікації стосувались суспільно-політичної тематики, вони були пізніше ідентифіковані як політична реклама, і адміністрація Facebook після цього припинила їх трансляцію. В обох матеріалах описується схема «відмивання» державних коштів у галузі спорту на прикладі проведення змагань з легкої атлетики на стадіоні «Авангард» у Луцьку. Тут також йдеться, що на оренду стадіону для проведення чотириденних змагань у липні 2019 року з бюджету було витрачено більше 3 млн грн, в той час як реальна орендна плата стадіону на один день становить 250 тис. грн.

Третя виявлена сторінка із політичної рекламою – «RegioNews.ua». Два поширені тут матеріали вартістю від 0 до 100 американських доларів були таргетовані переважно на Волинську область. Перший рекламний пост стосувався голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка. Другий матеріал – відсутності у Луцьку міського голови і можливих кандидатів на цю посаду на місцевих виборах 2020 року.

Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу ми отримали дві суми: мінімальну та максимальну (переважно від 0 до 100 американських доларів).

Разом з тим, у червні 2019 року в Бібліотеці реклами Facebook інформацію про витрати сторінок на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою «обнулили». Нині сума загальних витрат на рекламу порахована на основі вартості усіх рекламних постів, опублікованих із червня 2019 року до сьогодні.

 

 

 

Дослідити що і за скільки рекламують сторінки політичного змісту, отримати дані про таргетинг, охоплення, витрати можна на сайті Facebook Analyzer–  fb.oporaua.org

Читайте також наш матеріал «Політична реклама у Facebook та Instagram: який слід залишили волинські політики у 2019 році»