Депутати, які потрапили до складу Тернопільської обласної та Тернопільської міської рад сформували фракції політичних партій, у чиїх списках вони балотувались. За час своєї діяльності деякі депутати стали позафракційними, але немає таких, які б перейшли в іншу фракцію. В обласній раді кількість фракцій залишається стабільною, а в міській – дві припинили свою діяльність.

За результатами місцевих виборів 2015 року електоральні симпатії виборців головним чином розподілились між кандидатами від 7 політичних  партій, які балотувались до Тернопільської обласної та Тернопільської міської рад. Переможну кількість голосів здобули висуванці від ВО «Свобода», Блоку Петра Порошенка «Солідарність» («Європейська Солідарність»), ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Громадський рух «Народний Контроль» та «Громадянська позиція». Також до шостого скликання Тернопільської обласної ради потрапили ще кандидати від партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП». Найбільшу кількість депутатських мандатів у двох радах отримали ВО «Свобода»  та БПП «Солідарність» («Європейська Солідарність») – 26 та 25 відповідно.

Результати голосування на місцевих виборах 2015 року до Тернопільської обласної та Тернопільської міської рад.

Назва політичної партії

Кількість обраних депутатів до Тернопільської обласної ради

%

Кількість обраних депутатів до Тернопільської міської ради

%

Блок Петра Порошенка «Солідарність» («Європейська Солідарність»)

18

28.13

7

16.67

ВО «Свобода»

13

20.31

13

30.95

ВО «Батьківщина»

10

15.63

4

9.52

Об’єднання «Самопоміч»

6

9.38

7

16.67

Радикальна партія Олега Ляшка

5

7.81

3

7.14

Громадський рух «Народний контроль»

5

7.81

4

9.52

«Громадянська позиція»

4

6.25

4

9.52

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

3

4.69

 

 

Загальна кількість депутатів у раді

64

 

42

 

Стабільна кількість фракції та персональний склад керівництва у Тернопільській обласній раді

8 грудня 2015 року депутати приступили до виконання своїх обов’язків і на першому пленарному засіданні обрали голову Тернопільської обласної ради. На цю посаду було висунуто дві кандидатури: Олега Сиротюка (ВО «Свобода») та Віктора Овчарука (БПП «Солідарність»). За результатами таємного голосування головою Тернопільської обласної ради став Віктор Овчарук. Василя Деревляного (ВО «Батьківщина») обрали на посаду першого заступника голови облради, а Любомира Крупу (Об’єднання «Самопоміч»)  - на посаду заступника голови.

На першій сесії голова ради Віктор Овчарук повідомив про утворення коаліційного об’єднання депутатських фракцій у Тернопільській обласній раді шостого скликання. До цієї групи увійшли 43 депутати (загальна чисельність ради – 64) від таких фракцій: Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальної партії Олега Ляшка, «Громадянської позиції». Загалом у складі Тернопільської обласної ради на початку її роботи було утворено 8 депутатських фракцій відповідно до партій, які пройшли в раду. Лише Сергій Тарашевський, який балотувався від Радикальної партії Олега Ляшка, не увійшов до складу однойменної чи будь-якої іншої фракції.

Склад депутатських фракцій Тернопільської обласної ради шостого скликання

Депутатські фракції у Тернопільській обласній раді

К-сть депутатів у фракції на момент формування

К-сть депутатів станом на 1 квітня 2020 року

«Європейська Солідарність» (Блок Петра Порошенка «Солідарність»)

18

18

ВО «Свобода»

13

13

ВО «Батьківщина»

10

10

Радикальна партія Олега Ляшка

4

5

«Громадянська позиція»

4

4

«Громадський рух «Народний контроль»

5

5

Об’єднання «Самопоміч»

6

5

«Українське об’єднання патріотів - УКРОП»

3

3

Позафракційні

1

1

Протягом 5 років роботи кількість фракцій у Тернопільській обласній раді залишається незмінною. Відбулись лише незначні чисельні чи персональні заміни депутатів у їхньому складі. Сергій Тарашевський, який був позафракційним, 5 липня 2017 року увійшов до складу депутатської фракції Тернопільської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Після цього, майже два роки, у раді не було депутатів, які б не входили до будь-якого депутатського об’єднання. Але 28 листопада 2019 року Роман Василіцький вибув із складу депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» та став позафракційним.  Варто зауважити, що у Тернопільській обласній раді шостого скликання не відбувалось депутатських переходів між фракціями політичних партій. Також залишається стабільним  персональний склад керівництва ради, станом на 1 квітня 2020 року жодних кадрових  змін у ньому не відбулось.

Тернопільська міська рада: стабільне керівництво, але нестабільна кількість депутатських фракцій

За результатами місцевих виборів 2015 року міським головою Тернополя у першому ж турі на другий термін переобрано Сергія Надала, кандидата від ВО «Свобода». Крім цього, до ради потрапили 13 депутатів від цієї ж політичної партії, що становить майже 31% від загальної чисельності  складу муніципалітету. Таким чином ця політична сила сформувала найбільш численну депутатську фракцію у Тернопільській міськраді. Наступними за кількістю мандатів стали фракції політичних партій «Об’єднання «Самопоміч» та БПП «Солідарність» («Європейська Солідарність») – по 7 та 6 місцевих обранців відповідно. По 4  депутати увійшли у фракції політичних партій ВО «Батьківщина», Громадянська позиція та «Громадський рух «Народний Контроль». Троє депутатів сформували фракцію Радикальної партії Олега Ляшка

11 листопада 2015 року секретарем Тернопільської міської ради сьомого скликання обрали Віктора Шумаду. За результатами таємного голосування за його кандидатуру віддали 27 голосів – за, 13 – проти та 3 – утрималось. Шумада потрапив у раду за списком політичної партії БПП «Солідарність» , в якому був першим кандидатом. Станом на 1 квітня 2020 року він надалі обіймає посаду секретаря ради та є позафракційним.

Протягом перших місяців своєї каденції депутати стабільно працювали у складі 7 фракцій. Але на сьомій сесії Тернопільської міської ради 21 квітня 2016 року голова фракції політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Володимир Бліхар проінформував про виключення з фракції депутата Романа Ляховича, додавши, що є відповідна заява від цього обранця. Виключення із фракції відбулось після того, як Ляховича звинуватили в отриманні хабара за сприяння у працевлаштуванні, справу направили до суду і відповідно до рішення його визнали винним у вчиненні правопорушення.

Значні зміни у структурі діяльності депутатів Тернопільської міської ради відбулись після ухвалення рішення міської ради №7/25/16 «Про внесення змін до рішення від 24.11.2015 №7/2/152 «Про регламент Тернопільської міської ради сьомого скликання», прийняте на пленарному засіданні  25 сесії міськради 15 червня 2018 року. Відповідно до цього рішення депутатські фракції у Тернопільській міській раді мають складатися не менше як з 4 депутатів, а не трьох як було до цього часу. Таким чином у раді припинили діяльність фракції  Радикальної партії Олега Ляшка та «Громадський рух «Народний контроль». Відповідно 6 депутатів стали позафракційними: Святослав Півторак, Тарас Серетний, Оксана Яциковська, Володимир Бліхар, Петро Болєщук та Вікторія Шараськіна.

На засіданні 35 сесії Тернопільської міської ради 6 червня 2019 року міський голова Сергій Надал повідомив про припинення членства депутатів міської ради Павла Бича, Михайла Ібрагімова, Володимира Міська, Юрія Смакоуза, Ліни Прокопів у фракції Тернопільської міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та створення фракції «Європейська Солідарність», до складу якої ввійшли вище зазначені депутати. Водночас, депутат Тарас Білан, який до цього часу був членом фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність», не увійшов до складу оновленого об’єднання та став позафракційним. У сюжеті місцевого телеканалу про цю ситуацію, зазначається, що таке рішення депутати фракції «Європейська Солідарність» прийняли через те, що Тарас Білан проводить популістську інформаційну кампанію на власній Facebook-сторінці та в деяких засобах масової інформації, мета якої дискредитувати політичну партію та окремих партійців. Таке рішення фракції Тарас Білан журналістам прокоментував так: «Я ніколи не був і не є членом партії Блок Петра Порошенка і мені дивно, що партійна організація може вирішувати долю людини-мажоритарника, якого вибрали люди на окрузі і приймати таке рішення, якщо взагалі таке рішення було».

Склад депутатських фракцій Тернопільської міської ради сьомого скликання

Депутатські фракції у Тернопільській міській раді

К-сть депутатів у фракції

на момент формування

К-сть депутатів у фракції станом

на 1 квітня 2020 року

ВО «Свобода»

13

13

Об’єднання «Самопоміч»

7

7

Блок Петра Порошенка «Солідарність» («Європейська Солідарність»)

6

5

ВО «Батьківщина»

4

4

«Громадський рух «Народний контроль»

4

Фракція припинила діяльність

«Громадянська позиція»

4

4

Радикальна партія Олега Ляшка

3

Фракція припинила діяльність

Позафракційні

1

9

 

Таким чином станом на 1 квітня 2020 року у складі Тернопільської міської ради налічується 9 позафракційних депутатів і залишилося  5 депутатських фракцій із семи. Секретар ради не змінювався. За період сьомого скликання на пленарних засіданнях сесій голосувань щодо висловлення недовіри міському голові не було.