До квітня цього року у Львівській обласній раді зменшилась кількість фракцій у порівнянні з результатами останніх місцевих виборів. Так, замість дев’яти фракцій стало вісім, а також з‘явилось 9 позафракційних депутатів. На початку скликання ці позафракційні депутати були членами п’яти різних фракцій й всі вони, за винятком одного обранця, вийшли зі складу  своїх фракцій за власним бажанням. Такі результати аналізу складу депутатського корпусу Львівської облради Громадянської мережі ОПОРА.

За підсумками місцевих виборів 2015 року до Львівської обласної ради потрапило дев’ять політичних партій. Найбільшу кількість голосів отримав «Блок Петра Порошенка «Солідарність» з результатом 24%, «Об’єднання «Самопоміч» 17% і ВО «Свобода» – 14%. Далі були ВО «Батьківщина», яка отримала 11% голосів, Громадянська позиція 10% і «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» 7%. Практично з однаковим показником близько 6% фінішували три останні політичні сили – Радикальна партія Олега Ляшка, Громадський рух «Народний контроль» і Народний Рух України.

Таким чином в обласній раді сьомого скликання було утворено 9 фракцій, які розподілили між собою 84 депутатські мандати. На відміну від Львівської міської ради, яка до сьогодні працює в незмінному вигляді, обласна рада зазнала структурних змін. Змінилася кількість фракцій, а також з'явилася група позафракційних депутатів. Основною причиною цього були внутрішньо фракційні протиріччя і конфлікти, які проте не мали серйозного впливу на поточну роботу Львівської обласної ради. Перший такий факт мав місце у 2016 році, проте левова частка таких змін припала на 2019 рік.

Станом на 1 квітня 2020 року у Львівській обласній раді кількість фракцій зменшилася з дев’яти до восьми, а також з‘явилось 9 позафракційних депутатів, які на початку скликання були членами різних фракцій. За винятком одного обранця, усі вони вийшли зі складу своїх фракцій за власним бажанням. Такі зміни відбулися у складі п’яти фракцій. Основна кількість позафракційників з’явилась у результаті розпаду у вересні 2019 року фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Ще по одному обранцю сьогодні недораховуються фракції «БПП «Солідарність», «Об’єднання «Самопоміч», Громадянська позиція і Громадський рух «Народний контроль». Зміни у фракційному представництві відображені у порівняльній таблиці складу депутатського корпусу на початку скликання і станом на 1 квітня 2020 року.

 

 

Назва фракції

Кількість мандатів станом на момент обрання

Кількість представників партії на 1 квітня 2020 року

1

«БПП «Солідарність»

20

19

2

«Об'єднання «Самопоміч»

14

13

3

ВО «Свобода»

12

12

4

ВО «Батьківщина»

9

9

5

Громадський контроль

8

7

6

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

6

6

7

Радикальна партія Олега Ляшка

5

0

8

Громадський рух «Народний контроль»

5

4

9

Народний Рух України

5

5

10

Позафракційні

0

9

Хронологічно першим позафракційником у складі Львівської обласної ради став член фракції «БПП «Солідарність» Олександр Ганущин. Проте причиною цього стало його обрання головою Львівської обласної ради згідно з рішенням ради від 19 листопада 2015 року. З цього часу він незмінно обіймає цю посаду до тепер. Натомість перший номер списку партії «БПП «Солідарність» Олег Синютка, який з грудня 2014 року обіймав посаду голови Львівської обласної державної адміністрації, добровільно склав депутатський мандат згідно з рішенням №40 «Про дострокове припинення повноважень депутата Львівської обласної ради VII скликання Олега Синютки» від 8 грудня 2015 року. Замість нього до ради увійшов наступний за партійним рейтингом Роман Васьків. Після парламентських виборів 2019 року Олег Синютка був обраний народним депутатом за списком партії «Європейська солідарність».

Наступна зміна у фракційному складі відбулася 3 вересня 2016 року. Партія «Об’єднання «Самопоміч» вимушено виключила зі свого складу викладача і директора Ботанічного саду Львівського національного університету імені Івана Франка Андрія Прокопіва після того, як він у червні того ж року потрапив у корупційний скандал. Надалі він залишався позафракційним депутатом поки 10 вересня 2019 року не увійшов до складу новоствореної депутатської групи «Незалежні». Крім цього, у фракції «Об’єднання «Самопоміч» також розглядалося питання можливого  виключення депутата Івана Собка після його одноосібної згоди (без погодження з партією) обійняти посаду заступника голови Львівської обласної державної адміністрації у вересні 2019 року та ряду голосувань всупереч позиції фракції. Проте наразі він залишається членом фракції.

Після майже трьох років стабільної структури прийшов 2019 рік, коли відбулися зміни одразу у трьох фракціях і, як наслідок, поява ще семи позафракційних депутатів. 28 травня на засіданні ради було оголошено про вихід із фракцій одразу трьох обранців. Першою з них була Тетяна Бей, яка написала заяву про вихід зі складу фракції партії Громадянська позиція. Причиною цього став конфлікт і розбіжності з головою фракції Володимиром Гірняком. Тож, якщо б вона не вийшла самостійно, то найбільш ймовірно, її виключили б за рішенням фракції. З цього часу вона залишалася позафракційною депутаткою і тривалий час не входила до складу жодних депутатських об’єднань. Проте згодом, як представниця міжфракційної депутатської групи «Об’єднання волонтерів та учасників АТО», 10 вересня Тетяна Бей увійшла до складу новоствореної депутатської групи «Розвиток Львівщини», з якої 6 грудня перейшла до складу іншої новоствореної депутатської групи «Незалежні», до якої належить і сьогодні.

Неординарна ситуація відбулася з фракцією Радикальної партії Олега Ляшка. 28 травня 2019 року вона припинила своє існування після виходу з її складу трьох депутатів – Юрія Візняка, Володимира Ткачика та Ігора Грабінського. Причиною цього став внутрішньо партійний конфлікт усередині партії між головою обласної партійної організації та керівництвом фракції. В результаті цього інші два депутати фракції – Євген Буба і Михайло Ковалик – автоматично також стали позафракційними. Після розпуску фракції усі п’ятеро обранців були і залишаються позафракційними.

Депутат

Звідки

Дата

виходу

Куди

Дата

входження

1

Ганущин Олександр

«БПП «Солідарність»

19.11.2015

позафракційний

 

2

Прокопів Андрій

«Об’єднання «Самопоміч»

03.09.2016

Депутатська група «Незалежні»

10.09.2019

3

Бей Тетяна

Громадянська позиція

28.05.2019

Депутатська група «Розвиток Львівщини» і «Незалежні»

10.09.2019

 

06.12.2019

4

Візняк Юрій

Радикальна партія 

28.05.2019

Депутатська група «Розвиток Львівщини»

10.09.2019

5

Ткачик Володимир

Радикальна партія

28.05.2019

позафракційний

 

6

Грабінський Ігор

Радикальна партія

28.05.2019

Депутатська група «Незалежні»

10.09.2019

7

Буба Євген

Радикальна партія

28.05.2019

Депутатська група «Незалежні»

10.09.2019

8

Ковалик Михайло

Радикальна партія

28.05.2019

Депутатська група «Незалежні»

28.11.2019

9

Білоус Андрій

Народний контроль

24.12.2019

позафракційний

 

Дещо згодом, 10 вересня 2019 року, на засіданні Львівської обласної ради було оголошено про створення двох депутатських груп – «Розвиток Львівщини» (актуальний склад 6 депутатів) і «Незалежні» (актуальний склад 5 депутатів). Цікаво, що перша з них по суті є міжфракційною, оскільки до її складу входять депутати з різних фракцій і один позафракційний, а саме – Юрій Візняк, який є головою цієї групи. Натомість друга група об’єднує виключно позафракційних депутатів і по суті виконує функцію фракції для таких обранців, хоча не має таких фактичних повноважень. Засновникам групи «Незалежні» були Євген Буба (голова депутатської групи), Ігор Грабінський і Андрій Прокопів. Згодом до них приєдналися Михайло Ковалик 28 листопада, а 6 грудня Тетяна Бей, яка перед цим (майже 2 місяці) встигла побувати членом депутатської групи «Розвиток Львівщини».

Наразі останнім, хто вийшов зі складу депутатської фракції був Андрій Білоус – колишній голова фракції Громадський рух «Народний контроль» і перший заступник голови обласної ради у 2017-2019 рр. Після того як 2 жовтня 2019 року обласна рада позбавила його займаної посади він був обраний головою фракції 28 жовтня. Проте вже 24 грудня він написав заяву про вихід з фракції, очевидно, через розбіжності всередині «Народного контролю». Таким чином на даний момент Андрій Білоус, так само як Олександр Ганущин і Володимир Ткачик, не входять до складу жодної депутатської фракції або групи.

Протягом усього поточного скликання без жодних змін у своєму складі залишаються фракцій партій ВО «Свобода», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», ВО «Батьківщина» (у 2019 р. Юрій Гудима був обраний заступником голови обласної ради) і Народний Рух України (у 2019 р. Богдан Гагалюк був обраний першим заступником голови обласної ради).

 

За додатковою інформацією звертайтеся: