Процес голосування та підрахунку голосів на проміжних виборах народного депутата України на окрузі 179 відповідав базовим стандартам демократичних виборів та вимогам національного законодавства. Разом з тим спостерігачі ОПОРИ фіксували поодинокі порушення у день голосування. Про це під час пресконференції 16 березня розповів координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Харківській області.

У день голосування на дільницях округу були присутні спостерігачі ОПОРИ, забезпечувалось безперервне спостереження за діяльністю ОВК. 

Передвиборна агітація на проміжних виборах народного депутата України закінчилась о 24 годині п'ятниці перед днем голосування, але спостерігачі організації зафіксували порушення цієї законодавчої вимоги. У день голосування зафіксована агітація кандидатів Кирила Оксеня, Ігоря Швайки, Юлії Світличної, Дмитра Авакіна, Ольги Коваленко. Це пов’язано із неповним виконанням комунальними службами та рекламними агенціями обов’язку зняти агітаційні матеріали з рекламних носіїв або ліквідувати розміщення матеріалів у непередбачених законом місцях.

Виборчий процес забезпечувався на 189 дільницях, які відкрились без затримок та перешкод і вчасно розпочали процес голосування. Представники ОПОРИ звернули увагу на поодинокі випадки неведення протоколів підготовчого засідання дільничних виборчих комісій. Після звернення спостерігачів такі організаційні порушення усували самі члени комісій.  Поширеним порушенням стала видача бюлетенів одним членом ДВК, хоча законодавство вимагає виконання даної процедури двома членами комісії. Такі порушення були виявлені і припинені спостерігачами ОПОРИ, як мінімум, на 6 виборчих дільницях округу. Спостерігачі ОПОРИ зупиняли спроби членів декількох ДВК заповнити окремі відомості протоколу про підрахунок голосів чи його підписати до завершення процесу голосування. Проміжні вибори народного депутата України продемонстрували збереження практики попередніх виборів із видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення паспорта громадянина України. Спроби вчинити такі правопорушення були зафіксовані на декількох дільницях округу. Поодинокі виборці порушували таємницю власного голосування, здійснюючи своє волевиявлення за межами кабін для таємного голосування. Такі інциденти вчергове засвідчують необхідність посилення інформаційно-просвітницької кампанії серед громадян.

Спостерігачі ОПОРИ підкреслюють необхідність посилення контролю суб’єктів майбутніх виборів за процесом голосування за місцем перебування виборців. І хоча спостерігачі організації не були присутні під час проведення такого голосування, на окремих виборчих дільницях виникали сумніви щодо дотримання законності відповідних виборчих процедур. 

Під час голосування дільничні виборчі комісії вживали комплекс рекомендованих заходів задля запобігання значному скупченню людей на виборчих дільницях, проводили періодичну дезінфекцію поверхонь столів, кулькових ручок для виборців та регулярне провітрювали приміщень. Члени комісій мали індивідуальні засоби захисту, антисептики, а на дільницях чергували медичні працівники. Як зазначив представник ОПОРИ, деякі члени ДВК вдягали захисні маски лише тоді, коли на дільницю заходили журналісти. Однак більшість членів комісій все ж маски використовували і навіть виборчу документацію везли також у масках.

Під час підрахунку голосів виборців члени ДВК, як правило, дотримувалися вимог законодавства. За попередніми даними спостерігачів ОПОРИ, членам ДВК не вдалося повністю уникнути помилок у протоколах про підрахунок голосів виборців. Це вимагає виготовлення уточнених протоколів на засіданнях ДВК. Напередодні дня голосування ЦВК вирішила забезпечити ДВК програмними засобами із перевірки правильності і повноти даних протоколів про підрахунок голосів на виборчих дільницях. Як зазначають спостерігачі, значна частина ДВК не мала цих програмних засобів або не використовувала їх та заповнювала протоколи без проведення відповідної перевірки. 

За офіційними даними ЦВК, які надійшли від ОВК, явка виборців склала 27,47%.  Активність виборців на проміжних виборах стала меншою на 23,54% у порівнянні із позачерговими вибори народних депутатів України 2019 р. у цьому ж окрузі (51,01%). У межах України явка виборців на останніх позачергових виборах народних депутатів України становила 49,2%. 

«Активність виборців у день голосування була низькою через ряд причин: по-перше, це карантин по всій країні, по-друге, зняття з реєстрації однієї з ключових кандидаток. Виходячи з низької явки, інтенсивність порушень була також низькою, самі ж порушення не були системними і не вплинули на загальний результат», ­- зауважив координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Харківській області.

У цілому виборчий процес був організаційно складним, оскільки значна частина політичних партій та кандидатів відмовилась брати участь у формуванні ОВК і ДВК. Напередодні ОПОРА інформувала про те, що ДВК не надрукувала передвиборчі програми трьох кандидатів, як того вимагає Закон. Пізніше порушення було усунуто. Також повідомляли про те, що згідно із затвердженим кошторисом ОВК мала змогу оплатити лише один проїзд дільничних виборчих комісій до окружної комісії в день голосування, що унеможливлювало повернення ДВК на уточнення. Проте цю проблему було усунуто шляхом сприяння з боку органів місцевого самоврядування.

Заява ОПОРИ про попередні результати спостереження на проміжних виборах у 179 окрузі на Харківщині

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]