У Краснограді Харківської області, де 15 березня відбуваються проміжні вибори народного депутата, на виборчій дільниці № 630537 невідомі пошкодили плакати з передвиборчою програмою кандидатів. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Пошкоджено плакати двох кандидатів у народні депутати у 179 виборчому окрузі: Ігоря Швайки та Миколи Музиченка.

Дільнична виборча комісія замінила пошкоджені плакати на нові, адже мала додаткові роздруковані примірники.

Відповідно до ч. 7 ст. 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у приміщенні для голосування або безпосередньо перед ним дільнична виборча комісія в обов'язковому порядку розміщує виготовлені окружною виборчою комісією за рахунок коштів Державного бюджету України плакати, що роз'яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори депутатів, та інформаційні плакати, які розміщуються в порядку розташування кандидатів у депутати у виборчих бюлетенях.

Нагадаємо, що пошкодження агітаційної продукції та інформаційних плакатів кандидатів у день виборів може містити ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 157 КК України «Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, поєднані зі знищенням чи пошкодженням майна» або статтею 296 ККУ «Хуліганство».

Окрім цього, спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки видачі бюлетенів одним членом комісії, спроби завчасно заповнити виборчу документацію, наявність агітаційних матеріалів у невідведених для агітації місцях у день голосування. Із дайджестом можна ознайомитись за посиланням.

Громадянська мережа ОПОРА здійснює незалежне спостереження за проміжними виборами народного депутата в окрузі №179. Про всі основні події читайте на нашому сайті за тегом #округ179.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]