Окружна виборча комісія на виїзному засіданні вирішила розпустити дільничну виборчу комісію №630503 і сформувати комісію у новому складі. Відповідне рішення викликало дискусії серед членів окружної комісії, два члени комісії утримались від прийняття рішення.

13 березня ОВК №179 на виїзному засіданні прийняла рішення про дострокове припинення повноважень дільничної виборчої комісії №630503, мотивуючи це тим, що остання порушила норми виборчого законодавства, не допустивши спостерігача ОПОРИ та голову ОВК на засідання. ОВК попросила кандидатів внести подання на нових членів дільничної комісії до 12:00 14 березня, щоб встигнути утворити новий склад напередодні виборів.

Нагадаємо, що раніше ОПОРА повідомляла про те, що ДВК не допустила спостерігача ОПОРИ на засідання. З приводу цього інциденту спостерігач ОПОРИ звернувся до суду із вимогою визнати дії комісії протиправними. Проте у судовому позові були відсутні вимоги щодо розпуску складу ДВК. Судовий позов ОПОРИ був задоволений у повному обсязі та дії комісії визнані протиправними.

«Під час прийняття рішення про дострокове припинення повноважень дільничної виборчої комісії ми керувались фактом того, що ОПОРА звернулася із заявою до правоохоронних органів щодо порушення ДВК №630503 виборчого законодавства. До того ж, комісія не вбачала у своїх діях нічого протизаконного. Через це на виїзному засіданні ОВК в Лозовій ми прийняли рішення позбавити членів дільничної виборчої комісії повноважень», – зазначає голова окружної комісії Олександр Чорний

Прийнявши рішення про розпуск, ОВК №179 повідомила суб’єктів висування членів комісії (кандидатів) про необхідність внести нові подання на членів комісії. Відповідні подання були внесені кандидатами вдень 14 березня. Після чого окружна комісія провела засідання щодо утворення нового складу ДВК №630503. При цьому окружна комісія не врахувала квоти для керівного складу дільничної комісії. Зокрема, посада голови комісії, котра раніше представляла кандидатку в народні депутати Вікторію Пташник, була віднесена до квоти іншої кандидатки – Юлії Світличної. 

Голова ОВК Олександр Чорний пояснює відповідний розподіл тим, що немає прямого зобов’язання щодо розподілу квот після утворення ДВК у разі дострокового припинення її повноважень: «Під час визначення керівних посад ми керувались попереднім досвідом поданих нових членів комісії. Додатковим фактором стало те, що ми просили внести кандидатів подання на нових членів ДВК до 12:00. Подання від кандидатки Вікторії Пташник ми отримали о 13:30». 

Обговорення щодо неврахування попередньої квоти ОВК не проводило. Під час голосування за відповідні зміни 2 члени окружної виборчої комісії утримались, аргументуючи це тим, що були відсутні на виїзному засіданні, де було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень ДВК, та не розуміють його причин.  

Секретар ОВК Роман Зубанюк зазначив: «На виїзному засіданні ми були відсутні і не розуміємо причин розпуску ДВК. У законі зазначено, що це має бути грубе порушення комісією Конституції або інших законів, проте чи можна вважати такі дії ДВК достатніми підставами для розпуску за день до голосування – питання спірне. Ми проголосували за новий склад дільничної виборчої комісії, а потім дізнались, що голова у нас від Юлії Світличної. Ми не знаємо, хто цю кандидатуру узгоджував і не обговорювали, як ми призначаємо керівний склад». 

«Формально окружна комісія прямо не порушила норми законодавства. Проте зміна квоти між двома лідируючими кандидатками в окрузі викликає певні застереження», – коментує радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА. 

Згідно з ч. 1 ст. 37 Закону України «Про вибори народних депутатів» повноваження всього складу окружної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені виборчою комісією, яка її утворила, за власною ініціативою або на підставі рішення суду в разі систематичного порушення чи одноразового грубого порушення комісією Конституції України, цього та інших законів України.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]