Слідчий суддя Свалявського районного суду задовольнив скаргу спостерігача ОПОРИ на те, що поліція зволікає із відкриттям кримінального провадження за заявою цього спостерігача щодо невиконання судового рішення про видачу ОВК протоколу підрахунку голосів. Відтак закарпатська поліція повинна розпочати досудове розслідування та встановити всі обставини цієї справи.

6 вересня слідчий суддя Свалявського районного суду своєю ухвалою задовольнив скаргу спостерігача ОПОРИ та зобов’язав поліцію внести до ЄРДР відповідні відомості за заявою та розпочати досудове розслідування. Таке розслідування дозволить встановити, чи наявний склад злочину в діях осіб, які відмовляються виконувати рішення у виборчому спорі. Адже невиконання судових рішень у виборчих справах може бути небезпечним прецедентом на майбутнє, бо ставить під загрозу дотримання таких принципів виборчого процесу, як законність, відкритість та публічність.

Як вже повідомляла ОПОРА, 2 серпня 2019 року Закарпатський окружний адмінстративний суд своїм рішенням зобов’язав ОВК № 70 (м. Свалява) видати офіційному спостерігачу ОПОРИ копію протоколу про підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного виборчого округу №70.

Оскільки вказане рішення набрало законної сили,  вже 5 серпня спостерігач завітав до ОВК із цим рішенням для отримання копії протоколу. Проте присутній голова ОВК №70 Василь Кошеля відмовився його видавати попри наявне судове рішення. Спостерігач одразу викликав поліцію та написав у відділку поліції відповідну заяву.

У свою чергу поліція не поспішала із початком досудового розслідування, відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань у встановлений законом 24-годинний строк не внесла. Це й стало підставою для звернення спостерігача зі скаргою до слідчого судді Свалявського районного суду Закарпатської області.

Нагадаємо, що за невиконання судового рішення встановлено кримінальну відповідальність. Так, відповідно до ч. 1 ст. 382 Кримінального кодексу України умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню - карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.