24 липня офіційні спостерігачі ОПОРИ завітали до ОВК округу №78, де стали свідками перерви в роботі комісії, а також помітили, що на дошці оголошень не вивішені протоколи та постанови комісії, як передбачено законодавством. Під час фіксації можливих порушень особи, які перебували в приміщенні комісії, заважали вести відеозйомку подій. На підставі цих обставин спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію.

Ввечері 23 липня окружна виборча комісія в одномандатному виборчому окрузі №78 (розташована у м. Бердянськ) оголосила перерву в безперервному засіданні. Також ця ОВК на той час не оголосила ще результатів голосування, попри те, що всі ДВК області після уточнень здали виборчу документацію для опрацювання.

З метою отримання коментарів щодо цих фактів, представники ОПОРИ завітали до комісії 24 липня о 9:00, коли ще тривала перерва в їхній роботі. Отримати роз'яснення у членів комісії не вдалося, оскільки вони заблокували доступ до своїх робочих місць стільцями. При спробі посунути стілець, спостерігачка ОПОРИ відчула фізичний тиск на себе. Про безконтактний тиск при відеофіксації заявив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області.

Мережа звернулася до представників поліції, які охороняли правопорядок поблизу, з проханням відреагувати на факти можливого порушення. Правоохоронці відповіли, що можуть зайти до приміщення, де перебуває комісія, лише на запрошення голови ОВК.

Також ОПОРА помітила, що на дошці оголошень бракувало протоколів та постанов, які мала оприлюднювати комісія.

Слідчо-оперативна група, яка прибула на місце події, взяла пояснення в осіб, які перебували у кімнаті для роботи окружної виборчої комісії.

Нагадуємо, що згідно з ч. 5 ст. 35 Закону “Про вибори народних депутатів України” постанова, прийнята окружною чи дільничною виборчою комісією, не пізніше ранку наступного дня після дня її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування, у день голосування та під час підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування, - не пізніш як через чотири години після завершення засідання виборчої комісії, вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, який обладнується в приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів.

А ч. 1 ст. 94 цього ж Закону зазначає, що з моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. На цей час члени окружної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.