Із початку приймання виборчих документів ДВК на засіданнях ОВК спостерігачі  ОПОРИ зафіксували 66 випадків незаконного внесення змін до протоколів про підрахунок голосів. Спостерігачі організації також стали свідками 26 ситуацій, коли члени ДВК перебували у приміщенні ОВК або біля нього із печаткою комісії. Наявність печатки ДВК у членів комісій, які транспортували документацію до ОВК,  дозволяє безконтрольно і не на засіданнях ДВК вносити зміни до протоколів про підрахунок голосів.

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України», ОВК може доручити ДВК внести зміни  до встановлених результатів голосування виборців на дільниці із метою усунення  виправлень, помилок, неточностей. 

При цьому такі виправлення у протоколі ДВК можливі лише у випадку, коли це не вимагатиме перерахунку голосів виборців. Але, як чітко зазначається у Законі, члени ДВК зобов’язані усунути такі неточності виключно на засіданні ДВК шляхом виготовлення протоколу із приміткою «Уточнений». Після укладання такого протоколу на засіданні й у приміщенні ДВК, члени таких комісій зобов’язані забезпечити транспортування документа до ОВК.

Зібрані спостерігачами ОПОРИ факти показують, що члени низки ДВК порушували процедури усунення неточностей у протоколах про підрахунок голосів виборців (66 інцидентів). Члени ДВК без проведення засідання комісії і не у її приміщенні самовільно змінювали зміст протоколів. І хоча не має верифікованих даних про зміну результатів голосування у цих протоколах, незаконна практика створила передумови для зловживань. Найбільше випадків незаконного виготовлення протоколів про підрахунок голосів було зафіксовано спостерігачами  у Черкаській (11), Житомирській (10) та Львівській (9) областях.

Виборчий закон прямо забороняє ДВК транспортувати печатку комісії на засідання ОВК після завершення підрахунку голосів виборців та складання протоколу про підрахунок голосів виборців. Логіка законодавця є повністю зрозумілою: наявність  печатки ДВК під час передачі документів до ОВК створює можливості для маніпуляцій із результатами голосування.

За даними ОПОРИ,  члени 26 комісій були присутні у приміщенні ОВК або біля неї із печаткою ДВК. Ця кількість враховує тільки результати спостереження спостерігачів організації і може не враховувати реальний розмах практики. Найбільше таких інцидентів було виявлено у Львівській (5), Черкаській (4), Житомирській (3), Кіровоградській (3) областях. 

ОПОРА вчергове повідомляє членів виборчих комісій про кримінальну відповідальність за складання чи підписання протоколу не на засіданні комісії або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей. Організація також закликає Національну поліцію України належним чином реагувати на виявлені факти та попереджувати такі порушення. 

Інформація надана станом на 18:00 22 липня 2019 року.