Ніч голосування у Київській області минула без серйозних порушень, однак спостерігачі фіксували процедурні порушення з боку ОВК, технічні проблеми, печатки на окружній комісії.

Проблемною виявилась робота окружної виборчої комісії 94 ВО. Зокрема, ОВК на тривалий час зупинила  свою роботу, не прийнявши членів ДВК з протоколами. Станом на 16:30 окружна виборча комісія прийняла протоколи лише від 12 дільничних комісій, присутніх на той час було лише 7 членів ОВК, і безперервне засідання припинили. Станом на 6 ранку стало відомо вже про присутність 12 членів комісії. ОВК продовжила роботу.  Також у 94 виборчому окрузі були проблеми і на окремих дільницях. У селі Перевіз Васильківського району голоси рахували до опівночі, попри те, що там було всього 57 виборців. Причина – відсутність світла, і члени комісії змушені були працювати з ліхтариком.

Крім того, поліція порушила кілька  кримінальних справ у межах 94 виборчого округу. Так, із села Семенівка члени ДВК №320760 виїхали транспортувати бюлетені на ОВК, їм перегородили дорогу невідомі на автомобілях, вони знову зайшли у приміщення дільниці та викликали поліцію. Коли правоохоронці приїхали, автівки втекли. Одне авто знайшли і затримали людей, які у ньому були. Поліція порушила справу за ст. 157 Кримінального кодексу, а саме щодо перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень. У поліції повідомили, що одну з машин, які намагалися блокувати роботу комісії, вилучили, і встановили трьох  осіб, які перебували у цій машині встановили, наразі готується подання для їхнього затримання.

Ввечері 21 липня під час підрахунку голосів на одній з виборчих дільниць Фастова (91 ВО), спостерігач ОПОРИ зафіксував порушення процедури підрахунку голосів. Дільнична виборча комісія №321389 рахувала голоси гуртом. За словами спостерігача, одночасно як мінімум 7 членів комісії. На зауваження спостерігача комісія не реагувала. Відтак, ОПОРА склала акт про порушення. Подія мала продовження. Близько третьої ночі 22 липня спостерігачі  викликали  поліцію. На цей час підрахунок не був завершений. Голова ДВК вийшла до поліції і скаржилась, що спостерігач  заважав комісії  працювати і вона не визнає  факту порушення підрахунку голосів. На що їй запропонували  ознайомитися із актом про порушення порядку підрахунку голосів , вона ознайомилась, однак підписувати відмовилась.

У 95 виборчому окрузі спостерігачі зафіксували випадок, коли протокол про підрахунок голосів заступник заповнював під час голосування. На окремих  виборчих дільницях спостерігачі повідомляють про порушення  процедури підрахунку голосів. Перші дільничні виборчі комісії  прибули на ОВК близько 12 години вечора, однак ОВК їх не приймала. Спостерігачу такі дії пояснили відсутністю кворуму. Коли ОВК почали приймати ДВК,  порушувалася процедура прийняття та розгляду документів дільничних виборчих комісій.  А саме виборчу документацію приймав не лише голова, а ще декілька членів ОВК. Одразу відкривали пакет з протоколами, голова зачитував протокол передавав у серверну, а потім перевіряли на цілісність упаковки всіх пакетів. Виявивши пошкоджені упаковки, комісія все одно приймали ДВК. Щоб пришвидшити процедуру прийняття, вони зачитувати протокол ДВК, передавали у серверну і, не чекаючи, результату приймали наступну. Про це інформують спостерігачі ОПОРИ, які були присутні на засіданні.

У 96 виборчому окрузі на ДВК №320515 у селі  Старі Соколи Іванківського району взагалі не було телефонного зв'язку, адже ця виборча дільниця розташована на кордоні із Чорнобильською зоною відчуження. Відтак голова комісії, щоразу коли потрібно було повідомляти про результати явки, їхала за 2 км від села. Стаціонарний телефон не працював також. Всього на цій дільниці зареєстровано 62 виборці.

На виборчій дільниці №320248 в селищі  Калита Броварського  району (97 ВО) протоколи про підрахунок голосів заповнили о 4 ранку, але голова не хотіла їхати на ОВК в Бровари через черги і планувала залишити все у сейфі і поїхати об 11 годині наступного дня. Лише коли запаковані бюлетні не помістилися у сейф і поліцейський повідомив, що біля бюлетнів спати не буде, голова все ж таки прийняла рішення їхати.

Також на окружній виборчій комісії  97 ВО спостерігач зафіксував, що голова ДВК №321236 (Бровари),   приїхав здавати протокол про підрахунок голосів і  мав  при собі печатку, яку мав би залишити у сейфі.

Дільничні виборчі комісії з печатками на ОВК спостерігачі ОПОРИ зафіксували і у 90 ВО. У приміщені ОВК №90 близько 9 ранку 22 липня спостерігачі виявили переписування протоколів однією з ДВК. Члени цієї комісії зазначили, що вони заповнять їх у приміщенні ОВК, а потім повернуться у приміщення своєї комісії, бо це їхнє рішення.

Також у приміщенні центральної бібліотеки близько 15 години 22 липня спостерігачі виявили  членів дільничної виборчої комісії 90 округу, які переписували свої протоколи. Поруч з ними була і печатка.

Наголосимо, що відповідно до ч. 4 ст. 93  Закону України «Про вибори народних депутатів України», Секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)