Голосування на позачергових виборах до Верховної в Херсонській області відбувалось у демократичний спосіб із дотриманням основних положень законодавства. Довготермінові та короткотермінові спостерігачі ОПОРИ, які проводили спостереження впродовж дня, сигналізували про відсутність критичних проблем в організації процесу голосування чи серйозних потенційних загроз встановленню результатів волевиявлення громадян.

Як розповіли представники ОПОРИ в Херсонській області під час прес-конференції 22 липня, передвиборча кампанія в останні два тижні перед днем голосування набула вже конфліктної форми, що проявлялось у підпалі автівок, масових поширеннях матеріалів з ознаками «чорного піару», включаючи позови до суду та заяви кандидатів один на одного в поліцію тощо. 

Кандидати в народні депутати почали готуватись до «дня тиші» та дня голосування заздалегідь, не тільки не прибираючи агітацію, яка в ці дні заборонена, а навпаки - вішаючи нову. На території області були зафіксовані білборди з прихованою рекламою партій «Слуга народу» («Зробимо їх ще раз. 21 липня»), «Опозиційна платформа – за життя» (білборд з символікою), «Опозиційний блок» (Довіряй № 1) та кандидатів-мажоритарникиків Олександра Співаковського («Перевірений часом, перевірений ділом») в 182-му окрузі, Євгена Рищука («Все буде добре»), Сергія Рибалка («За свого. Не втрать свою землю») в 186-му окрузі , Сергія Хланя («З турботою про людей! 21 липня. Обирай!»), Павла Філіпчука («#НашПаш»), Вегандза Мясникяна («Від громади до ради») в 185-му окрузі, Івана Вінника («Іван»), Ігоря Колихаєва («Нам тут жити») в 184-му окрузі. Місцеві комунальні служби не впоралися з такою кількістю агітації, але виявилися достатньо інноваційними під час вирішення задач. Так, на території 185-го округу  замість заклейки  використовували фарбу, якою замальовували  ім'я кандидата, а на 186-му окрузі «зчищали» фотографії та прізвище, залишаючи іншу частину інформації. 

Як розповіла експертка ОПОРИ, у день голосування була зафіксована масова розклейка в мікрорайоні Остров (183-ій ВО) листівок Віктора Тоцького («Сила людей»), Вікторії Вагнєр («Слуга народу»), Юрія Одарченка («Батьківщина»), Юрія Кирилова («Європейська Солідарність»). Останній, до речі, також розмістив свої листівки в ХДАУ, де є ректором. І хоча вони були адресовані абітурієнтам, мало чим відрізнялись від агітаційних.

Явка по Херсонській області на позачергових виборах 2019 року не дуже відрізнялась від попередніх позачергових виборів до парламенту. Якщо впродовж дня вона коливалась на 1-2%, то фінальна виявилась дещо більшою. Так,  о 12 годині - 21,53 % (2019) - 19.58 % (2014); 16.00 - 33,7 % (2019), 34.31 % (2014). А вже на закриття дільниць фінальна явка склала 43,93% , а в 2014 вона сягнула  41.36%

Комісії відкривались вчасно, хоча часом відкриття супроводжували порушеннями деяких процедур.

Із порушень спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що опечатаний сейф та інші речі ДВК № 650466 (село Красне, 186-ий округ) зберігалися в приміщенні сільської ради, і тільки перед ранковим засіданням комісії все перенесли в сільський клуб, де знаходиться дільниця.

На ДВК № 650684 (Херсон, 183-ій округ) виявили, що на декількох партіях виборчих бюлетенях немає штампу «вибув» навпроти кандидатів, чия реєстрація була скасована та печатки ДВК, що члени комісії почали виправляти вже після відкриття дільниці.

Як розповіла комунікаційниця ОПОРИ, комісії на етапі підготовки дня голосування та безпосередньо в день виборів зіштовхувались з неякісним процесом формування ДВК. Так, фіксувались комісії, що мали у своєму складі осіб, які не можуть там перебувати. Зокрема в 185-му окрузі на одній дільниці членом є інспектор з податків, а на іншій – староста села. Представник кандидата написав заяву в ОВК, щоб виключили старосту зі складу, а вони відповіли, що «немає підстав для виключення».

Також достатньо поширеною стала практика агітації представниками/прихильниками тих  або інших кандидатів у день голосування поряд або безпосередньо на дільниці.

У Новій Каховці на кількох дільницях спостерігачі фіксували агітаційні матеріали на столах у членів ДВК, а на дільниці №650613 взагалі сидів депутат Новокаховської міської ради, за сумісництвом завідуючий будинку культури, в якому знаходиться дільниця. Він спілкувався з виборцями й «радив», за кого голосувати. Крім того, громадяни повідомляли про дивні смс-повідомлення з ознаками агітації.

Традиційними порушеннями стали ігнорування правил процедури видачі бюлетенів виборцю (1 замість 2 членів ДВК на 185-му та 186-му окрузі), невідповідність розмірів дільниць кількості виборців, спроби виборців голосувати без належних документів, що посвідчують особу, та поза кабінками, нестача скриньок та кабінок для голосування. Ці порушення не створювали суттєвих проблем та ускладнень, але все одно були порушеннями виборчого законодавства, які можна вважати вже системними.

Хоча експертами і зазначались загрози маніпулювання штампом «Вибув» членами дільничних виборчих комісій, але це не справдилось. Лише 1 з кандидатів зіштовхнувся з цією проблемою. Юрія Кирилова помилково відзначили штампом «Вибув» на дільницях №650679 та №650698.

Під час дня голосування відбулось декілька інцидентів, що містять ознаки  кримінального порушення. Так, в Херсоні на виборчій дільниці №650783 виборець із посвідченням журналіста сховав один з бюлетенів до кишені, а коли це помітили члени комісії та спостерігачі – швидко вкинув його до скриньки. Ще один факт спроби виносу виборчого бюлетеня зафіксовано в Херсоні в мікрорайоні «Корабел», де 50-річний чоловік намагався винести з дільниці два незаповнених бюлетені. Окрім того, одним з кандидатів по 186-му округу у місті Гола Пристань біля ДВК №650258 через підозру в контролі над голосуванням виборців та участі у мережі скупки голосів було зафіксовано жінку. Працівники поліції виявили у неї перелік осіб з мобільними телефонами, які мали проголосувати за кандидата Євгена Рищука.  

Процедура зміни місця голосування виборцями додала хаосу у діяльність комісій. Достатньо поширеним стало порушення процедури, коли замість 1 бюлетеня виборці отримали 2. Такі випадки були зафіксовані в 184-му окрузі (ВД №650595), 185-му окрузі (ВД №650537). Також не було враховано і особливості літнього сезону – на дільницях Генічеського району виникла загроза нестачі бюлетенів у зв'язку з кількістю відпочиваючих, які, незважаючи на відпустки, вирішили взяти участь у виборах.

Традиційно виборці були незадоволені тим, що їм не приходять запрошення й вони не знаходять себе у списку виборців. Члени ДВК могли тільки поспівчувати. І якщо деякі громадяни прийняли цю новину спокійно, то інші пішли зі скандалом й у супроводі поліцейських.

Окрім виборців у процесі голосування брали участь й невідомі особи без посвідчень, які слідкували за процесом біля приміщення для голосування та пересувалися групами. Деякі з них мали власний дрес-код – білі кепки. На дільницю №650644 в Херсоні разом з виборцем зайшла група невідомих осіб. Він сказав, що це спостерігачі, але посвідчення вони членам комісії не показали.

Вже декілька виборів підряд до відповідних органів надходять дзвінки з інформацією про мінування ДВК. Інформація після перевірки не підтверджується, але вносить  певний дисбаланс у роботу комісій та відволікає працівників правоохоронних органів та МНС. Такі повідомлення поступили щодо трьох виборчих дільниць у Білозерському районі та двох дільниць в селищах Комишани та Приозерне (Корабельний район), але інформація не підтвердилась.

Під час підрахунку голосів типовим порушенням було уточнення та дописування протоколів в приміщенні ОВК. На ОВК №183 представники ДВК з дозволу комісії навіть закрились в окремому кабінеті, на 184-ій ОВК також переписували протоколи «на колінах». До протоколів було багато технічних зауважень, коли, наприклад, члени комісії неправильно вказували кількість скриньок.

Разом з тим люди не витримували такого напруження. Під час засідання 184-ої ОВК 3 рази викликали швидку допомогу. Одна з ДВК в 183-му окрузі потрапила в серйозне ДТП.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.