День голосування на Черкащині пройшов без значних та системних порушень, які б могли суттєво вплинути на результати волевиявлення. Про це 22 липня під час пресконференції в Черкасах розповіли координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області.

За словами координатора, 52 короткотермінові спостерігачі ОПОРИ працювали на дільницях, 14 – на окружних виборчих комісіях, крім того, за одномандатними виборчими округами були закріплені довготермінові спостерігачі ОПОРИ.

Загалом спостерігачі відзначають проблеми із матеріально-технічним забезпеченням дільниць. Зокрема, недостатню кількість скриньок, кабінок, неналежну площа дільниці. Подекуди були відсутні інформаційні пакети мажоритарників.

У числі найбільш масових порушень, що фіксувала ОПОРА  – голосування без паспорта. До прикладу, такі інциденти спостерігачі зафіксували на дільницях у селах Пединівка, Шестеринці, Петрушки. У селі Головківка чоловік проголосував, пред’явивши ксерокопію паспорта. У селі Дубова Уманського району чоловік з ознаками алкогольного сп’яніння влаштував дебош на дільниці, оскільки члени комісії не давали йому проголосувати без документів. На місце викликали поліцію.

За словами координатора, спостерігачі відзначали присутність на дільницях посторонніх осіб, зокрема, голів сільських рад. Також зранку біля однієї з дільниць у місті Золотоноша (197 округ) була виявлена особа, що проводила опитування, при цьому не пред’являючи жодних документів. У селі Боровиця (195 округ) члену ДВК, що увійшов до складу комісії через заміну напередодні дня голосування, відмовляли у виконанні його повноважень. Ввечері він прийняв присягу і почав працювати.

Також спостерігачі ОПОРИ реагували на повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства, що протягом дня надходили до організації. Зокрема, повідомлення стосувалися можливого підкупу виборців у Черкасах та в Шполі. Спостерігачі ОПОРИ перевірили інформацію, і вона не підтвердилась.

Координатор додав, що станом на ранок до черкаської поліції надійшло 102 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Відкрито 2 кримінальні провадження: обидва за статею 158  (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз). Окрім того, поліція склала один адміністративний протокол через дрібне хуліганство на дільниці.

«Під час підрахунку голосів спостерігачі не повідомляли про грубі порушення процедури. Натомість знову можна говорити про, на жаль, традиційне датування протоколів з майбутнього. Тобто документи привозять 21 липня, а датують 22 числом. Наприклад, такі спроби були зафіксовані на ОВК 194 (Черкаси) та 199 (Жашків)».

Окрім того, спостерігачі ОПОРИ фіксували часті випадки спроб переписування або уточнення виборчої документації біля приміщення ОВК чи навіть в ньому. Такі дії були зафіксовані спостерігачами у Жашкові біля приміщення 199 ОВК та у Смілі безпосередньо в приміщенні ОВК 198», - розказує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

«Разом з уповноваженим з прав людини ми відвідали Черкаський СІЗО. Там ми встановили, що нібито за усним розпорядження голови ОВК, заборонили видавати засудженим бюлетені по одномандатному округу. Ми розібралися в ситуації. Справу вирішено: голова ОВК дав вказівку голові ДВК, щоб такі бюлетені видавалися. Засуджені проголосували по другому колу. А це більше 500 осіб, які могли не використати своє конституційне право голосу», - розказує омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.