У день виборів народних депутатів України,  22 липня спостерігачі ОПОРИ в Житомирській області фіксували інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства: нестача скриньок для голосування, процедурні порушення членами дільничних виборчих комісій, фізичне перешкоджання роботі спостерігача та підробка виборчої документації. Всього було зафіксовано понад 200  повідомлень про такі інциденти. Також спостерігачі вели паралельний підрахунок голосів у межах всеукраїнської статистичної вибірки.

Про це 22 липня розповіли представники ОПОРИ під час прес-конференції: «День голосування на Житомирщині: результати паралельного підрахунку голосів та зафіксовані інциденти».

«У всіх 6-ти округах працювали понад 70 короткотермінових спостерігачів ОПОРИ,  які проводили фактичне спостереження за проведенням ранкового та вечірнього засідань, процесу голосування та паралельний підрахунок голосів.  Загалом, було зафіксовано понад 150 інцидентів порушення законодавства», – розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

За словами координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області, день голосування в області пройшов з порушеннями.

«Спостерігачам ОПОРИ неодноразово члени ДВК  перешкоджали у роботі, забороняючи вести фото та відео зйомку у приміщенні дільниць. У Житомирі голова ДВК, застосувавши фізичну силу, забороняв спостерігачці ОПОРИ знімати. Ми подали до поліції заяву.  У Коростишеві спостерігачу ОПОРИ забороняли фотографувати на дільниці і хотіли вигнати з приміщення, на цій же дільниці №180448 (ОВО №66) виборці порушили таємницю голосування..  У Бердичеві члени ДВК до завершення голосування вже підписали порожній протокол, також члени ДВК забороняли спостерігачу ОПОРИ фіксувати процес підрахунку голосів на відео.  Протягом дня голосування наші спостерігачіу всіх округах  на дільницях масово фіксували нестачу скриньок та кабінок для голосування. Не обійшлося і без голосування без без паспортів та процедурних порушень:  5 ДВК не вели протокол ранкового засідання. Також у члени дільничних комісій виправляли  дані протоколу в приміщенні ОВК », – зазначив координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

 Станом на 12:00 окружні виборчі комісії продовжують приймати документи від дільничних виборчих комісій. 

Начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області Вячеслав Печененко розповів, що у день голосування до поліції надійшло 52 заяви про порушення.

«Виборчий процес пройшов у нас без резонансних інцидентів. З початку голосування і до сьогоднішнього ранку до поліції Житомирщини надійшли 52 повідомлення про порушення виборчого процесу. На підставі цих повідомлень відкрито 2 кримінальні провадження. Одне про те, що виборець виніс бюлетень за межі виборчої дільниці. По другому випадку: на одній із виборчих дільниць у Бердичівському окрузі члени комісії розписались у протоколах, які ще були чисті. Зараз по цим фактам проводяться перевірки і після всіх заходів ми вже будемо кваліфікувати дії. Якщо по Бердичівському випадку інформація підтвердиться і там є якісь маніпуляції, то стаття 158 фальсифікація виборчої документації вона передбачає покарання від 7 до 10 років ув’язнення. У випадку, де винесли протокол за межі дільниці, там покарання від штрафу і до позбавлення волі до 2 років. У одному випадку був виписаний протокол на виборця, який пошкодив свій бюлетень. По фактам перешкоджання роботі спостерігачів зараз проводиться перевірка і буде визначена кваліфікація цих подій», – зазначив Вячеслав Печененко.

Правоохоронці надалі продовжують нести службу та охороняти порядок на окружних виборчих комісіях.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)