У Києві на дільниці №800125 (212 округ, охоплює частину Дарницького району) присутні на вечірньому засіданні спостерігачі, присутні на дільниці, долучилися до підрахунку голосів. Наразі невідомо, від яких саме суб’єктів виборчого процесу були зареєстровані ці спостерігачі. Про це повідомив журналіст, який був на дільниці та ділився інформацією з ОПОРОЮ.

Від участі в підрахунку голосів утрималися лише присутні журналісти. Вони робили зауваження спостерігачам, ті на деякий час припинили рахувати, але потім ситуативно приєднувалися. Нагадаємо спостерігачі не мають права втручатися у виборчий процес, а можуть лише спостерігати, фіксувати, інформувати та упереджувати дії з можливими ознаками правопорушення.

Процедура підрахунку чітко регламентована статтею 90 Закону України “Про вибори народних депутатів”.

Зокрема, у частині 15 статті 90 читаємо: “При розкладанні виборчих бюлетенів визначений дільничною виборчою комісією член дільничної виборчої комісії показує кожний виборчий бюлетень усім членам виборчої комісії, виголошуючи результат волевиявлення виборця. У разі виникнення сумнівів у членів виборчої комісії щодо змісту виборчого бюлетеня виборча комісія вирішує це питання шляхом голосування. При цьому кожен член виборчої комісії має право особисто оглянути виборчий бюлетень. На час огляду виборчого бюлетеня робота з іншими виборчими бюлетенями припиняється”.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.