На виборчій дільниці у Хмельницькому визнали дійсним бюлетень із позначками в квадратах навпроти кожної з 22-х партій.

На виборчій дiльниці №681455, що на вул. Курчатова в м. Хмельницькому, визнали дійсним бюлетень з позначками у квадратах навпроти кожної партії: біля однієї політичної сили виборець поставив «пташку», а біля інших – хрестики. За це рішення члени комісії проголосували одноголосно. Як пояснила голова комісії, в бюлетені видно волевиявлення виборця.

За словами спостерігачки ОПОРИ, так само вчинили члени комісії і з бюлетенем за кандидатів у одномандатному виборчому окрузі: визнали дійсним бюлетень із позначками навпроти кожного кандидата.

Відповідно до частини 8 статті 85 Закону «Про вибори народних депутатів України» у виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі виборець робить позначку «плюс» («+») або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті проти назви партії, за кандидатів у депутати від якої він голосує. Виборець може голосувати за кандидатів у депутати лише від однієї партії. У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі виборець робить позначку «плюс» («+») або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті проти прізвища кандидата у депутати, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата у депутати.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.