У Києві на дільниці № 800752 (219 округ, частина Святошинського району) члени комісії пропонували спостерігачці ОПОРИ заплющити очі на те, що вони підпишуть протокол о 18:00, а бюлетені рахуватимуть одразу, з порушенням процедури.

Спочатку спостерігачка в особистій розмові повідомила членам комісії, що така практика суперечить закону, а потім озвучила цю позицію публічно під час вечірнього засідання. Комісія  почала підрахунок голосів відповідно до передбаченої законом процедури, але при цьому на спостерігачку морально тиснули і обіцяли видати протокол через три дні.

«Раз ты такая умная, через три дня получишь протокол», - сказав, наприклад, спостерігачці один з  член комісії.

Дільниця знаходиться на вулиці Тулузи, 6. 

Нагадаємо, процедура підрахунку голосів регламентується статтею 90 закону «Про вибори народних депутатів України».

Спочатку члени комісії перевіряють на цілісність і розпломбовують маленькі скриньки. Констатують, чи наявні 2 контрольні листи. Рахують загальну кількість бюлетенів у них.  Стосовно великих скриньок повторюють одну й ту ж процедуру: перевіряють пломби, розпломбовують, перевіряють скриню на цілісність та наявність контрольних листів, рахують загальну кількість бюлетенів. Потім бюлетені зі всіх скриньок складаються разом, розподіляють по партіях і мажоритарниках. І аж потім потім рахують окремо кожну купу.

Протокол готується за результатами підрахунку голосів і підписується після процедури, а не перед нею.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер