У Херсонській області спостерігачі ОПОРИ фіксують видачу двох бюлетенів замість одного внутрішньо переміщеним особам та особам, які тимчасово змінили місце для голосування.

Такі випадки фіксувались в 182-му, 184-му, 185-му та 186-му округах.

Так, на виборчій дільниці № 650537 (185-ий округ) члени ДВК видали 5 бюлетенів для голосування в одномандатному виборчому окрузі військовим, які мали отримати тільки «партійний» бюлетень, адже вони тимчасово змінили місце голосування. Представники комісії виявили помилку та склали про це відповідний акт.

Як прокоментував голова 185-ої ОВК Андрій Мурашкін, в окрузі таких випадків було зафіксовано декілька – в Іванівському й Каховському районі, але кількість помилково виданих бюлетенів менше 5% й це не вплине на результати голосування. Голова комісії вважає, що в цьому випадку дільничні комісії мають скласти відповідні акти.

Така ж ситуація на виборчій дільниці № 650727 в 182-му окрузі. Комісія випадково видала 2 бюлетені внутрішньо переміщеній особі. Помітивши помилку, члени комісії склали акт.

Голова 186-ої ОВК повідомив спостерігачам ОПОРИ, що був один випадок помилкової видачі військовим 2 бюлетенів, після чого комісія склала акт, а всі інші комісії були поінформовані, щоб уникнути такої ситуації.

У 184-му окрузі такий випадок був зафіксований на дільниці № 650595.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)