На Вінниччині спостерігачкою ОПОРИ було виявлено факт видачі виборчих бюлетенів двом особам, які не були включені до Витягу  і списку виборців.

Члени дільничної виборчої комісії №050190, що у с. Бохоники, Вінницького району, які проводили голосування виборців за місцем їх перебування (за допомогою переносної скриньки), видали виборчі бюлетені двом громадянам, котрі були відсутні у Витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування. Один із цих виборців був у загальному списку виборців, однак через несподіване різке погіршення стану здоров'я не зміг прибути на виборчу дільницю. А другий взагалі відсутній у списку виборців на вказаній дільниці.

Обох громадян без їх особистих письмових заяв, медичних довідок про стан здоров'я та без відповідного рішення ДВК, однією із членів комісії було дописано безпосередньо під час голосування до Витягу із списку виборців, на підставі якого проводилося голосування за межами виборчої дільниці і видано виборчі бюлетені.

На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції. За даним фактом спостерігачка ОПОРИ написала заяву.

Відповідно до ч.1 ст. 158-1 надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі, або голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Згідно з ч.2 ст.158 Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, кандидатом на виборах, членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, довіреною особою кандидата на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, членом ініціативної групи референдуму, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Відповідно до ст.356 КК України, самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадяни – і на, державним чи громадським інтересам або інтересам власника – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.

Виборець, який незаконно отримав виборчий бюлетень, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ч.1 ст.1581 КК України.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)