Як повідомив спостерігач ОПОРИ, під час голосування на дільниці №260627, що у Брошневі Рожнятівського району, члени виборчої комісії помітили, що люди вкидають до скриньок бюлетені без печаток. Процес голосування призупинили і викликали поліцію.

Напередодні дня голосування члени Брошнівської ДВК забули поставити печатки на усі понад 800 бюлетенів (на цій дільниці зареєстровано 819 виборців). Коли це з’ясувалося, 62 виборці вже встигли проголосувати. За словами спостерігача ОПОРИ процес голосування на дільниці призупинили на 15 хвилин.

Більшість бюлетенів без печаток із цих 62 потрапили в одну із двох наявних на дільниці скриньок для голосування, тому члени комісії вирішили опломбувати цю скриньку. Поставивши печатки на решта бюлетенів, члени комісії відновили голосування і запропонували кидати бюлетені у другу скриньку.

Спостерігач ОПОРИ розповідає, що члени ДВК вирішили при підрахунку голосів не враховувати 62 бюлетені без печаток. Це рішення не сподобалося голові Брошнів-Осадської ОТГ Назарію Іваніву і він викликав поліцію. На дільницю прибули також представники ОВК.

Відповідно до ч. 13 ст. 90 Закону України "Про вибори народних депутатів України" виявлені у виборчих скриньках виборчі бюлетені, на яких зазначені позначення виборчого округу (загальнодержавний чи одномандатний), номер одномандатного округу, номер виборчої дільниці не відповідають номерам відповідної виборчої дільниці, відповідного виборчого округу, а також виборчі бюлетені, на яких відсутній відтиск печатки цієї дільничної виборчої комісії або наявний відтиск печатки іншої виборчої комісії чи будь-якої іншої печатки, вважаються такими, що не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.