На виборчій дільниці № 631466 у Харкові спостерігачі ОПОРИ зафіксували виборця, який намагався проголосувати за свою матір за довіреністю.

Після того, як члени комісії відмовили виборцю у цьому, він все одно продовжив сперечатись і вимагати дати йому бюлетень за його матір.

Голова дільничної комісії і поліцейський попросили виборця проголосувати за себе і покинути приміщення дільниці. Члени комісії видали йому його власний бюлетень і виборець пішов у кабінку для голосування.

Через деякий час спостерігачка помітила, що виборець робить дії схожі на фотографування бюлетеня. Члени комісії і спостерігачі викликали поліцію.

ОПОРА нагадує, що частина 5 статті 85 Закону «Про вибори народних депутатів» говорить, що виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність у кабіні для таємного голосування інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача.

Частина 7 цієї ж статті наголошує, що виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)