У Житомирській області 5 дільничних виборчих комісій не вели протокол ранкового засідання. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Одномандатний виборчий округ №62 (м. Житомир), ДВК №181339.  За словами спостерігача ОПОРИ, члени комісії не встигали все офіційно заповнювати, вели «протокол» на листочку.

Не вівся протокол засідання і у ДВК №181432. Голова комісії пояснювати причину відмовився.  

Одномандатний виборчий округ №63 (м. Бердичів), ДВК №181047  с. Ярославка, Ружинский р-н, не вівся протокол засідання. 

ДВК №180390, с. Купище, спостерігачу ОПОРИ пояснили, що вести протокол будуть ввечері при підрахунку голосів.

Одномандатний виборчий округ №64 (м. Коростень) ДВК №180743, с. Словечне. Секретар ДВК пояснила спостерігачу ОПОРИ, що не має часу вести протокол, напишуть потім. Засідання розпочалося о 7:33, дільниця відкрились о 8:00. 

Відповідно до ч. 3, ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання. На початку засідання усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені”. У ч. 6 цієї статті Закону зазначено: «Голова дільничної виборчої комісії відкриває сейф (металеву шафу) з виборчими бюлетенями і на підставі витягу із протоколу окружної виборчої комісії про передачу виборчих бюлетенів дільничній виборчій комісії або акта (актів), зазначеного у частині дванадцятій статті 82 цього Закону, оголошує кількість виборчих бюлетенів, отриманих дільничною виборчою комісією окремо по загальнодержавному та одномандатному округу. Ця кількість вноситься секретарем виборчої комісії до відповідного протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, а також фіксується у протоколі засідання комісії».

Як повідомляла ОПОРА, У Житомирській області спостерігачі ОПОРИ фіксують нестачу скриньок та кабінок для голосування

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)